Temat: Tp-link + serial podłączony do usb

Rozebrałem MR3040 i chciałbym wyprowadzić port szeregowy na zewnątrz. Myślałem o 2 rozwiązaniach:

-podłączyć piny TX i RX bezpośrednio pod złącze mikro usb i zrobić sobie specjalny kabel z np. z FT323RL do podłączenia do komputera. Zaleta takiego rozwiązanie to, że jednym kablem będę mógł podłączyć się do kilku routerów. Wada to zachowanie podczas podłączenia w celu naładowania np. do komputera. Przy ładowaniu z ładowarki nie powinno być problemów. Ciekawe jak się zachowa wtedy port USB komputera.

-druga opcja to wpakowanie małej przejściówki do środku routera jednak muszę wtedy mieć przejściówkę w każdym routerze.

2

Odp: Tp-link + serial podłączony do usb

Pierwsza opcja. Dla WR703N bardzo często tak robią.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez pepe2k 2013-09-05 18:09:22)

Opcję 1 odradzam, bo człowiek zapominalski i może się to źle skończyć. Adapter na CP2102 kosztuje jakieś 3 USD i da się go zmieścić w środku - ja tak mam.

4

ale właśnie czy to się źle skończy jak podłączę kablem do portu usb komputera? Poziomy napięć są takie same w usb i porcie szeregowym (3V) i chyba obie strony spokojnie wytrzymują zwarcie linii?

Na razie mam taką przejściówkę http://dx.com/p/usb-2-0-to-ttl-uart-5-p … lue-152317 chyba już mniejszej nie ma. Widziałem u Ciebie na zdjęciach takie białe przejściówki możesz podać źródło z którego kupowałeś?

5

Nie wiem co się stanie, nie sprawdzałem. Jak masz możliwość, to sprawdź i się pochwal, sam jestem ciekawy. Przejściówki mam z eBay, są chyba tej samej wielkości jak Twoja.