1 (edytowany przez illitum 2013-09-04 22:58:51)

Temat: Problem z wykorzystaniem DHCP

Sytuacja może wydawać się dość prosta, lecz nie potrafię sobie z tym problemem poradzić.

Mam 2 konfiguracje
ISP UPC-> TPlinka (gargoyle)
ISP Neostrata -> TPlinka (gargoyle)

Skonfigurowałem upcka tak by nie przyznawał dynamicznie DHCP - Uzyskałem dzięki temu adres 10.10.10.1. TPlinka chciałem wykorzystać jako pośrednika który by przyznawał adresy DHCP i automatycznie regulował przepustowość QOSem. W trybie WAN (Wireless czy Wired) wszystkie urządzenia które połączę z TPlinką uzyskują adresy i połączenie z internetem jest.

Problem pojawia się wtedy, kiedy chcę takie rozwiązanie

UPC< -- >TPLinka< -- >UPC

UPC udostępniam radiowo
TPLinka udostępniam radiowo (łączę radiowo z UPC)

załóżmy łączę się z UPC ale chcę aby DHCP i kontrole QOS miał z TPlinka
i jeżeli połączę się z TPlinkiem DHCP dalej działało na podobnej zasadzie

w tej chwili niestety próbując połączyć się z UPC, komputer nie pobiera ustawien dhcp z tplinka (powód oczywisty w trybie AP dhcp jest za wanem, w trybie mostu znika mozliwosc odpalenia serwera na gargoyle DHCP - więc nie ma co przyznawać w sieci adresu i kontrolować pasmo)

pomocy Panowie po fachu

zastanawiałem się czy rozwiązaniem nie jest... http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient  http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy tylko nie wiem co wykorzystać

kończąc tego lakonicznego posta
chcę by upc dawało internet tplinkowi, ale to tplink będzie decydował zarówno po połączeniu się z routerem upc jak i tplinkiem kto ma dostać jakie IP oraz ilość przyznanego transferu przez QOS

ttk

2

Odp: Problem z wykorzystaniem DHCP

Więc połącz go normalnie upc do wanu tplinka. Będziesz miał podwójnego nata, a tplink będzie normalnie pełnił rolę routera (kolejnego).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary wszystko fajnie z tym, nie chce routera kolejnego bo to najprostsze  rozwiązanie.

Znam sieci w których ISP jest po jednej stronie, a Serwer(DHCP) po drugiej i regulacja transferu, łącznie z squidem działa bez zarzutu, tyle że działa to po kablu.

Z wifi gorzej bo chciałbym aby openwrt połączyło się z siecią macierzystą. Dzięki temu mam 2 AP, z tym że openwrt regulował by transfer i przyznawał IP.

Skoro po lanie da się a ja chcę po wifi, to pewnie też się da tylko kwesta odblokowania DHCP w trybie mostu wifi  openwrt/gargoyle i tu leży mój problem

ttk

4

Więc nie z gui. Chcesz tak to wszystko robisz samodzielnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.