1 (edytowany przez Lechu1777 2013-09-04 15:01:48)

Temat: 740N pod łącze 60Mb/s DL i 6Mb/s UL na 3 komputery

Witam,

mam pytanie odnośnie ruterka 740N. Posiadamy taki ruter w mieszkaniu i jutro podpinamy kablówkę UPC 60/6. Teraz czy jest sens kupowania mocniejszego rutera (planowałem 941 albo 1043), jeżeli chcemy to łącze podzielić dynamicznie (nie sztywno) na 3 komputery z czego 2 są po WiFi (prawdopodobnie adaptery to max N 150) i jeden po Ethernecie? Naturalnie wrzuce mu Gargulca. Oczekujemy tego, aby jedna osoba sobie mogła oglądać stream HD, druga grać online, a trzecia coś pobierać i przeglądać strony itp. Czy ten ruter się po prostu wyrobi, żeby wszystko działało płynnie? Nie mam możliwości testu na dzień dzisiejszy, a łącze jest potrzebne na gwałt, więc szukam kogoś kto takie połączenie po prostu już przetestował, żebym na darmo nie jeździł, jeśli pomysł jest poroniony..

Dzięki za pomoc,
Michał

2

Odp: 740N pod łącze 60Mb/s DL i 6Mb/s UL na 3 komputery

740/941/1043 mają procesor o tej samej szybkości.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2013-09-04 15:39:30)

Tak szczerze, jak chcesz 3 maszyny obsługiwać, w tym 2-ie po WIFI i jeszcze streaming HD (z LAN czy z internetu? co będzie tym playerem jak w LAN - czy oddzielny player, czy komputer i czy po kablu czy po WIFI. czy jeszcze jakoś inaczej) - to mam obawy czy jak wszyscy będą intensywnie korzystać z pośrednictwa tego routera + niezbyt szybkie łącze w UPC to
a) łącze nie okaże się za wolne
b) czy ten router nie dostanie zadyszki.
Teoretycznie tak - ale w praktyce to mam obawy czy router nie okaże się za słaby, a słabe łącze nie będzie przycinać streaming HD - jak wynika z historii postów w podobnych tematach na tym czy innych forach, najpierw warto sobie odpowiedzieć na pytanie: jakie/jakiej jakości będzie to HD i np. co i z jaką prędkościach jedna z tych 3-ech maszyn, w tym samym czasie będzie DL.

4 (edytowany przez Lechu1777 2013-09-04 15:46:59)

To nie tak, że każdy w sieci ma jedno zastosowanie. Chodzi mi o to, że jak np. ja mam ochote na film w streamingu albo turniej tenisowy oglądam na weeb.tv (tam jest opcja SD i HD, ale to HD bez problemu mi zawsze działa na łączu 10Mb/s, podejrzewam, że 1080p to to nie jest, taka typowa dobra jakość pokroju filmu hd na youtube tj. testowalem i prędkości ładowania 1080p na youtube nie przekraczają 1MB/s, a ładują się z nadmiarem buforowania) to sobie mogę obejrzeć podczas gdy na drugim komputerze kumpel załóżmy gra w CSa i wymaga pingu <60ms, a ktoś na trzecim sobie przegląda internet, rozmawia na skype i też chce być na bieżąco. Dodam, że jak niegdyś mocno eksploatowaliśmy łącze 25Mb/s w dwie osoby to na ruterze 941ND nie było problemów, ale tam upload nie przekraczał 1,5Mb/s, a tutaj mamy aż 6Mb/s. Co do prędkości to na pewno starczy, kwestia czy ruter sobie poradzi? Mogę go wspomóc ustawieniem QoS na Gargoyle, jeśli zajdzie taka potrzeba. Nie znam niestety wersji sprzętowej na dzień dzisiejszy, pewnie najlepsze by były wersje >=4

co do połączeń to ja mam ten ruter w pokoju,więc swoją bude podłączam kablem, bo nawet nie mam karty wifi i bezsens kupować.

5

Lechu1777 napisał/a:

Dodam, że jak niegdyś mocno eksploatowaliśmy łącze 25Mb/s w dwie osoby to na ruterze 941ND nie było problemów, ale tam upload nie przekraczał 1,5Mb/s, a tutaj mamy aż 6Mb/s. Co do prędkości to na pewno starczy, kwestia czy ruter sobie poradzi? Mogę go wspomóc ustawieniem QoS na Gargoyle, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Może sobie poradzi ale właśnie dlatego że nie możesz włączać QoS (porządkować ruchu w sieci bo dostanie zadyszki).

6

Mam WR1043ND, łącze 16/2, 2 komputery po ethernecie i jeden po wifi, włączony i skonfigurowany QoS, żona bez przerwy gra w Diablo 3 z pingami 48-60, teść bez problemu przegląda samochody na portalach, siostrzeniec i dwóch jego kolegów łączą się do serwera Minecrafta w mojej sieci LAN, włączenie filmu Full HD z youtube nikomu nie przeszkadza.

Więc router daje radę, kwestia prawidłowego ustawienia rurek w QoS.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

7

No nic dzięki za informacje, dopóki nie sprawdze to się chyba nie dowiem, a to się zdarzy za miesiąc dopiero.

A co byś proponował ustawić w QoS i ewentualnie jakiś link do poradnika jest dostępny? Nigdy nie musiałem tego robić na gargulcu, bo problemów nie było bez QoSa.

8

mikhnal napisał/a:

Mam WR1043ND, łącze 16/2

Tyle to uciągną stare jednostki typu LinksysGL/AsusWL, kolega posiada łącze 60/6Mbps.

9 (edytowany przez mikhnal 2013-09-04 21:57:05)

Nie korzystałem z poradników, wystarczy logicznie myśleć.

Ustawienia fast/normal/slow: 75/20/5 %
Port DNS i IP kompa od Diablo wrzuciłem do grupy fast.
Port dostępu do Minecrafta do normal.
Domyślna grupa dla "wszystko inne" - slow.

U mnie się to sprawdza.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

10

Do WR740N v4.2 grać po prostu gargoyle v4? Jakas dziwna wersja, wszedzie sa 4.23 albo 4.24, a ja mam 4.20

11

Tak, wszystkie znane v4.x to AR9330

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.