Temat: Zewnętrzna domena a LAN, DNS

Zamierzam wykupić domenę, powiedzmy przyklad.com

Na niej nie będzie WWW, ale chcę, żeby była ona powiązana z moją siecią. Dokładniej - chodzi o to, by przez adres przyklad.com z zewnątrz sieci było połączenie z WAN IP mojego routera i żeby przez np. przyklad.com/usluga2 było połączenie z konkretną maszyną sieci LAN. W sieci LAN jest lokalny DNS, wewnętrzna domena.

Co należy zrobić? Otworzyć port DNS między siecią a domeną, co jeszcze?

2

Odp: Zewnętrzna domena a LAN, DNS

Tam gdzie utrzymujesz daną domenę podaj swój adres routera.

Natomiast  przyklad.com/usluga2 to konkretny przykład adresu url, więc jak niby przekierowanie na hosta w lan chcesz zrobić? To zależy od tego jaką usługę zainstalujesz i skonfigurujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ogólnie mi chodziło o to, żeby używając domeny zewnętrznej można było się komunikować z urządzeniami w LAN - a nie tylko z routerem.

Powiedzmy, aby "usluga.przyklad.com" łączyło z maszyną za routerem.

4

Tak to nie działa, chyba że masz kilka adresów ip. Lub będziesz podawał port przy wywołaniu usługi.

5

OK, zatem w takim układzie w podanym portem ("usluga.przyklad.com:nrportu") pozostaje ustawić odpowiednie przekierowania?

6

Tak.

7

A jeszcze z innej strony: czy nie da się zrobić w ten sposób, żeby ta zewnętrzna domena była powiązana z wewnętrznym DNSem?

8

W sensie żeby dnsmasq odpowiadał za to. Tak, bo to przecież serwer dns, ale pod warunkiem że masz stały niezmienny adres ip na wanie.