Temat: pingowanie wszystkich klientów wifi

ma ktoś może skrypt  albo zna program który będzie ping'ował wszystkich klientów podłączonych do WiFI

2

Odp: pingowanie wszystkich klientów wifi

ping ?

3

nmap

4

właśnie - i dochodzimy do istoty rzeczy - może cyniu88 napisz coś więcej czego i w jakim zakresie oczekujesz od danego programu/skryptu, jak to ma działać, i.t.d.

5

no ale nie wiem co więcej  napisać   chodzi mi o to że jak to WiFi w routerze podpiętych  jest   "n" użytkowników  ( laptopy/komórki/tablety/etc)  to  router  każdego  z nich  non stop ping'uję   tak  by wymusić  sztuczny ruch między  n-klientem  a routerem

6

Czy są podpięci losowo, różni ? z dhcp czy static adresy ?

...
by wymusić  sztuczny ruch między  n-klientem  a routerem

chcesz wymusić bo... ?

7

losowo  i  ip z dhcp

build000 napisał/a:

chcesz wymusić bo... ?

bo dokładniejszy poziom sygnału  do klienta  jest wtedy  gdy  jest ruch między  nim  a AP

gdy  taki  ruch jest mały  to wartość  poziomu sygnału  nie jest tak precyzyjna

8 (edytowany przez build000 2013-09-04 11:25:45)

To tylko teoria - to o czym piszesz.
No ale np. jakiś skrypt wrzucony do crona (co jakiś zadany okres czasu) by robił ping na zakres adresów (cały - lub częściowy jak masz to tam jeszcze dodatkowo jakoś inaczej ustawione). Tak chyba najprościej:
O ile Twoja sieć LAN to 192.168.1.1 to np.

/bin/ping -c <wybierasz ile razy> 192.168.1.0/24

Możesz zrobić z tego jakiś skrypt *.sh a do crona zadać parametry by co jakiś czas "to" robił, np:

plik nazywa sie np. pingowanko.sh i ma atrybuty a+x (chmod a+x /bin/pingowanko.sh), a jego zawartość to np.:

#!/bin/sh

/bin/ping -c 10 192.168.1.0/24

Możesz też dodać parametr -t, lub w ostateczności -q
Jeżeli to np. gargoyle (nie piszesz nadal na czym to) to wrzucasz dodatkową linię (dopisujesz ręcznie w jakimś vi,nano,i.t.d. lub odpowiednio przez cat) do /etc/crontabs/root następującą linię:

5 * * * * /bin/pingowanko.sh >/dev/null 2>&1

lub bez ">/dev/null 2>&1" .
Wykona się chyba w każdej piątej minucie, każdego dnia,miesiąca, godziny - czy jakoś tak - nie pamiętam dokładnie - musisz sobie sprawdzić w manualu crona.

9

zdaje sobie z tego sprawę że to tylko teoria  ale może się przyda zamiast nie smile   tak czy siak dzięki   w sumie nie wiedziałem że można dawać tak 

192.168.1.0/24

i będzie  to zakres ip do  ping'owania  smile

10

a co z tymi  ip  co nie są przydzielone ??   po prostu nie zwrócą  odpowiedzi ?

11 (edytowany przez build000 2013-09-04 11:22:47)

Na to wygląda - to tylko wstępny pomysł wart rozwinięcia szczegółowego o określone warunki, jak takie znajdziesz, a o czym wiesz najlepiej, skoro wiesz czego tak na prawdę oczekujesz od tego pingowania.
big_smile

12

niestety

root@Gargoyle:~# ping -c 192.168.2.100/121
ping: invalid number '192.168.2.100/121'

13 (edytowany przez build000 2013-09-04 11:46:50)

To co po "/" to tzw. zakres klasy adresowej - nie ma klasy 121 - ma być 8, 16 lub 24 .
Tak jak pisałem - to pomysł - może też działać jak np. Twój LAN nazywa się "mojlan"

ping -c 10 *.mojlan

Ponadto po "-c" jest konieczność wpisania parametru w postaci liczby, tzn. ile razy wykona się ów ping (w w/w przykładzie 10 razy). Dopiero dalej adres lub zakres adresów jak ma być po IP. Sam się tylko zastanawiam czy oby na pewno jest pingowany zakres LAN...
Teraz poczekajmy obaj, aż wypowiedzą się bardziej kumaci.
big_smile

14

a co jeżeli  dhcp  przydziela mi adresy  od  192.168.2.100 do  192.168.2.249  ?

15 (edytowany przez build000 2013-09-05 09:58:23)

Tak czy inaczej cały zakres adresów w tym DHCP to 192.168.2.0/24
Tak deko teraz doczytałem ale zdaje się, że jednak lepszym rozwiązaniem będzie nmap - a więc w tym skrypcie po prostu podmieniasz komendę "/bin/ping****" na następującą:

/usr/bin/nmap -sP 192.168.2.100-249

lub

/usr/bin/nmap -sP 192.168.2.*

Też przeskanuje dany, cały zakres adresów (wygodne jak na zaś zmienisz ów zakres)
i masz określone i oczekiwane zachowanie oraz efekt.
big_smile

Jeżeli chciałbyś to instalować na np. gargoyle wtedy:
a) upewnij się czy masz dość miejsca we flash (warto rozważyć extroot - nadal nie piszesz w czym to i na czym)
b) wykonaj instalowanie w odpowiedni sposób:

opkg install -nodeps nmap
Preparing to install the following packages, which will require 1862191 bytes:
    libstdcpp, nmap, libpcap

Preparing to install package libstdcpp...
    Downloading...
    Downloaded libstdcpp successfully.
    Installing libstdcpp...
    Successfully installed libstdcpp.
Preparing to install package libpcap...
    Downloading...
    Downloaded libpcap successfully.
    Installing libpcap...
    Successfully installed libpcap.
Preparing to install package nmap...
    Downloading...
    Downloaded nmap successfully.
    Installing nmap...
    Successfully installed nmap.
Installation of packages successful.

Oczywiście wcześniej nie zapomnij o:

opkg update

Także ten sposób z nmap wydaje się być najodpowiedniejszym dla Twojego oczekiwanego, i w oczekiwany sposób, zadania: jedynie powiększa całość o ok. 1.8 MB - więc wszystko zależy w czym to (jaki system - ścieżki do pliku i jego nazwa - zadań crona - mogą być inne) i na czym (jaka maszyna, a więc warunkuje dalsze "jak"), i jak (extroot czy flash).

EDIT:
Doczytałem w tym sensie, dlaczego nie powiedzie się na ping z busybox - brak przełącznika -b i/lub -f
Wtedy wystarczyło by zrobić (jak w przedstawionym przez Ciebie zakresie/IP sieci LAN) np.:

/bin/ping -b 192.168.2.255

Ponadto nadal nie jestem przekonany, czy rzeczywiście jest wtedy pingowany zakres LAN (głównie mam na myśli bez funkcji -b czy -f), a nie coś z zewnątrz, coś z internetu (tak np. wskazuje mi to wynik ping - po prostu serwer DNS ustawiony na WAN, bez względu na formę podania zakresu portów: np. z "/" czy tradycyjnie, np. 192.168.1.100-150) - nawet, jak ustawić -t na 0, co teoretycznie nie pozwoliło by wyjść pingowaniu poza router.