Temat: Dzierżawa DHCP

W jaki sposób można wyrzucić nieaktywny już IP urządzenia z puli przyznawanej przez DHCP?
(ewentualnie wyrzucać aby IP zostało nadane ponownie)
Jest jakaś szansa aby w przyszłych wersjach można to 'wyklikać' w GUI ?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

2

Odp: Dzierżawa DHCP

To chyba samo wygasa, a jak już to restart dnsmasq. Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się jak oddać adres do puli, muszę zobaczyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2013-08-28 10:56:23)

Chyba już można - przez "zwolnij dzierżawę"/"odśwież dzierżawę" - to jeżeli chodzi o WAN - a co do LAN to sam DHCP chyba o to dba z automatu.
Jedynie to trwa trochę zanim go "uwali" ów IP - faktycznie - pomaga tylko restart dnsmasq.

4

build000 napisał/a:

chyba już można - przez "zwolnij dzierżawę"/"odśwież dzierżawę" - to jeżeli chodzi o WAN - a co do LAN to sam DHCP chyba o to dba z automatu.

Piszesz o adresie ip nadanym na  wan a pobranym przez klienta. A tu mowa o adresie ip przydzielonym przez wbudowane dnsmasq.

5

Dzięki za odpowiedzi.
Tak, chodzi o adresy z puli LAN.
Czasami ktoś mi się na moment telefonem połączy i wisi takie połączenie cały okres dzierżawy (u mnie ustawione na 10 godzin)...

wndr4300 - Gargoyle 1.14

6 (edytowany przez build000 2013-08-28 11:00:57)

Cezary napisał/a:
build000 napisał/a:

chyba już można - przez "zwolnij dzierżawę"/"odśwież dzierżawę" - to jeżeli chodzi o WAN - a co do LAN to sam DHCP chyba o to dba z automatu.

Piszesz o adresie ip nadanym na  wan a pobranym przez klienta. A tu mowa o adresie ip przydzielonym przez wbudowane dnsmasq.

No fakt - dlatego częściowo poprawiłem się edytując poprzedni post. big_smile

7

roofman napisał/a:

Dzięki za odpowiedzi.
Tak, chodzi o adresy z puli LAN.
Czasami ktoś mi się na moment telefonem połączy i wisi takie połączenie cały okres dzierżawy (u mnie ustawione na 10 godzin)...

Dwie metody tak na szybko:
- zatrzymać dnsmasq
- usunąć z dnsmasq.leases daną linię
- uruchomić dnamasq

Druga - podobno dnsmasq ma tools do zwalniania dzierżawy, ale czy działa tego tego teraz nie sprawdzę.