1

Temat: Gargoyle 1.5.10.11 (r37768) i ProFTPD

Witam,

Zainstalowałem ProFTPD zgodnie z poradnikiem http://eko.one.pl/?p=openwrt-proftpd
mam jednego użytkownika systemowego z możliwością logowania do ftp (odczyt/zapis)
oraz użytkownika anonimowego z możliwością logowania do ftp (odczyt/zapis)

Po wykonaniu polecenia "/etc/init.d/proftpd start" wyświetla taki komunikat
Gargoyle proftpd[5911]: warning: handling possibly truncated configuration data at line 19 of '/etc/proftpd.conf'

U mnie w linii 19 jest "MaxClients    10"

Po wykonaniu polecenia "/etc/init.d/firewall start" wyświetla taki komunikat
Warning: Section @zone[1] (wan) cannot resolve device of network 'wan6'
Warning: Option @rule[5]._name is unknown
Warning: The IPv4 firewall appears to be started already. If it is indeed empty, remove the /var/run/fw3.state file and retry.
Warning: The IPv6 firewall appears to be started already. If it is indeed empty, remove the /var/run/fw3.state file and retry.

Nie wiem co to za błędy, informacje ? lecz Ftp działa, po Lan i Wan.

Zapytam jeszcze jak zmienić aby użytkownik anonimowy miał tylko prawa odczytu, lokalizacja katalogu użyt. anonimowego to /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous

Zauważyłem też rozbieżność godzinową widniejącą przy utworzonym katalogu (data się zgadza), załóżmy że tej chwili jest godzina 20:22 w Total Commander tworzę katalog X, wyświetlam zawartość przez przeglądarkę internetową lub Eksplorator Windows i przy katalogu X jest godzina 18:22. Czas w Gargoyle mam ustawiony poprawnie.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Gargoyle 1.5.10.11 (r37768) i ProFTPD

Firewall - zignoruj, to warningi tylko.

Nadać odpowiednie prawa do zasobu dla danego użytkownika.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Proszę, rozpisz się nieco jak zmienić prawa na tylko odczyt dla użytkownika anonimowego lokalizacja /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

chmod -R 777 /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.