Temat: Samoczynne restarty routera

Witam,

Mam dosc dziwny problem. W ostatnim tygodniu router sam 3 razy zrestartowal sie - zrzucajac oczywiscie aktywne polaczenia.
Dwa razy bylo to podczas ogladania youtube'a i streama - zbyt duze obciazenie?
Trzeci raz, stalo sie to zaraz po wlaczeniu komputera - pidgin zdarzyl sie zalogowac i puff, drop polaczen.

Wczesniej rowniez doswiadczalem dziwnych brakow neta, ale wynilem za to providera - co jak sie okazuje bylo blednym zalozeniem.

W okolicach 3 restartu, w syslogu zauwalzyem taki wpis:

Aug 14 18:39:44 OpenWrt cron.err crond[1700]: time disparity of 1895 minutes detected

czy to moze on byc powodem samoczynnego restartu ? Jak tak to jak to naprawic, a jezeli nie, to jakie kroki moge podjac - poustawiac jakies zapisywanie logow, czy innych zdarzen, aby przy nastepnym restarty znalescc zrodlo takie zachoawnia routera.

Dodam jeszcze ze owe 1895 minuty z loga wskazuja na ost reczny reboot routera zrobiony przezemnie.

Co do samego routera - ASUS WL-500g Premium V2 - z OpenWrt Attitude Adjustment 12.09. Nie mam zadnych dodatkowych aktywnych uslug uruchomionych oprocz - p910nd.
Przez jakis czas uzywalem skryptu uruchomianego w cronie co 5 minut, ktory ostatnio zlikwidowalem, moze to byc jakas posrednia przyczyna ? wczesniej przed "grzebaniem" w cronie,  takich problemow [jak dropu polaczen] raczej nie zauwazylem.

Z gory dziekuje za pomoc.

2

Odp: Samoczynne restarty routera

Komunikat oznacza tylko tyle że nie było czasu i nagle pojawił się aktualny - normalne, bo przecież ten router nie ma RTC i czas sobie synchronizuje z sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja miałem kiedyś podobny problem jak używałem np transmission lub innego programu który potrzebował sporo ramu a nie miałem swapa.
Po dodaniu swapa wszystko wróciło do normy.

smile

4

A przypadkiem z zasilaczem cos sie nie dzieje?!

5

zasilacz jest standardowy od tego routera, nie zauwazylem wczesniej zeby cos sie dzialo... niby ma on 2A, a na "stale" pod router jest jeden gwizek podpiety bezposrednio, moze on czasem robi problemy? Moze sprawdzic router bez pamieci, tylko czy da rade jakos "wrocic" z extroota i aktualna konfiguracje przeniesc bezposrednio na router, czy musze wszytko od nowa ustawiac?

swapa 64 MB tez mam zrobionego, ale nigdy nie zauwazylem zeby router cos mial w swapie.

root@OpenWrt:~# free
            total         used         free       shared      buffers
Mem:         29268        22388         6880            0         2312
-/+ buffers:              20076         9192
Swap:        64256            0        64256

6

Na poczatek proponuje wykluczyc na 100% zasilacz (podlaczyc zastepczy-te oryginalne nie sa wykonane z najlepszych komponentow, sam tak mialem, myslalem ze router padl a jak na szybko podlaczylem od tel-1,2a/5v to wstal)

7

Przyszla mi na mysl jeszcze jedna przyczyna, gdy kolega powiedzal o zasilaniu - mam przy kompie 2 listy zasilajace, z czego jedna dziadek totalny [14 lat] ma juz tak "szyny" wyrobione przez grube bolce monitorow/kabli zasilajacych, ze gdy podlacze cos a'la kabel AC 230V czy zasilacz, to nieraz musze na boku poruszac zeby zlapalo styki - podlaczylem narazie router pod to lepsza listwe, i zobacze jakie beda tego efekty.

Co do podlaczenia innego zasilacza - mam z komorki z miniUSB 1,2A, ale boje sie troche go na krotka podlaczyc - chyba ze istnieja przejsciowki z miniusb na takie okragle do routera, i tez pytanie czy 1,2A pociagnie router i flasha podlaczonego pod niego ?

8

Zobacz jaki prąd oferuje oryginalny zasilacz, 1.2A ma zasilacz od twojej komorki, a ile oryginalny ?
Co do przejsciowki - to można samemu takie coś wykonać

ps. zmien listwe

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9

orginalka ma 2,5A.

W domu znalalzem jeszcze zasialacz od aktywnego huba usb - 2A z taka sama koncowka - wiec jezeli test "listwy" nie wypali, podlacze ten drugi zasilacz.

10

Zeby nie wertowac wyzej tematu, mam Asusa WL-500gP v2.

Pozwalam sobie odkopac temat bo myślę ze jest to mocno połączone z moim poprzednim problemem, a moze i po czesci jest nakresleniem przyczyny.

Wczoraj wrocilem z pracy i po raz kolejny nie mialem netu, router sie swiecil i nic podejrzanego nei bylo, jak zawsze w przypadku braku neta pierwsze co robie to restart routera, no i router wpadl w bootloopa i tyle. A wygalda to tak: podlaczam router - led od zasilania i port 1 lan swieca sie, pozniej zasilanie gasnie, zapalaja sie 4 porty[tylko w jednym porcie jest kabelek wlozony]  i WAN, i dalej restart.

Pierwsze co zrobilem to wyciagnalem pena z extrootem i odlaczylem drukarke, to samo.

Nastepne reflash openwrt na taki co Cezary pisal tutaj: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=90203#p90203, Po flashu router wstal, zalogowalem sie przez www i zabralem za konfiguracje - dropbear, klonowanie maca, podsiec, wifi[ "na sucho" bez wlaczania radia] - wszytkie przebieglo pomyslnie, pozniej restart zapisanie ustwien - OK, zatem zostalo tylko wlaczyc radio. Po wlaczeniu radia - boot loop i dyskoteka z ledami jak opisane wyzej.

Pomyslalem skoro na openwrt tak sie dzieje, to zainstaluje stocka Asusa. Ale po flashu odrazu byl bootloop - radio fabrycznie wlaczone.

Stawiam ze cos sie skopalo z radiem, mozliwe to to jest?

Bootloop na lapku jest taki, ze proboje pobierac adres ip z routera i pozniej za chwile jest rozlaczany. 

Wszytko sprawdzalem bez kabla w WANie, nie wiem jak sie zachowa router z wanem, bez wlaczonego radia.

Mozna jakos to naprawic? czy jestem teraz posiadaczem routera bez wifi, moze ktos chcialby kupic maszynke pod nsa albo mini serwerek, z dzialajacym LANem i 2 dwoma portami USB wink

Mam tez inne pytanie, troche niezwazane z tematem, ale nie chce zakladac nowego,

Pozyczylem od brata tymczasowo Asusa RT-N12e, chcialem mu przy okazji wgrac openwrt, tylko nie znalazlem w googlach zadnego info czy bedize openwrt na nim dzialalo. Jak mozna i da sie to jaki firmware wybrac?

11

Pada zasilacz. W sumie dość typowe objawy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12 (edytowany przez eerozeteen 2013-11-07 11:02:50)

Zatem moj router jest caly i zdrow? czy tez moze cos tam szwankowac w srodku?

Jak zasilacz od huba USB ma ta sama polaryzacje co aktualny to dzis podlacze i zobacze jak to bedzie wygladac. Jak przez 2 dni bedzie dobrze to kupie nowy zasilacz.

znalazlem na innym forum, dosc podobne objawy ale wifi dzialalo a LAN powodowal restarty http://openlinksys.info/forum/viewthrea … d_id=16879 ,a router byl zasilany z zasilacza komputerowego, wiec moze u mnie tez cos jest fizycznie uszkodzone?

13

Dla pewności zerknij do środka i zobacz czy kondensatory w sekcji zasilania nie spuchły, może też trzeba będzie je wymienić (to akurat jest niewielki koszt).

14

pepe2k napisał/a:

Dla pewności zerknij do środka i zobacz czy kondensatory w sekcji zasilania nie spuchły, może też trzeba będzie je wymienić (to akurat jest niewielki koszt).

Jakieś 2 m-ce temu wymieniałem w swoim WL500gp v1 (kupiłem go na aukcji za kilkadziesiąt pln , niby sprawny ale miał podobne objawy, czasami problem wręcz ze startem systemu), po otwarciu obudowy zasilacza-kondensator spuchnięty i nie małe zdziwienie że do sprzętu kiedyś sprzedawanego za 300+...zł zastosowano zasilacz z kondensatorami tak marnej jakości (produkowane przez chińczyka ale chyba w szałasie smile  ). Wstawiłem od tv Panasonica i zasilacz ożył. wink

15

Dzieki wszystkim za porady - podlaczylem zasilacz od huba usb - 3A max i wsio ruszylo z kopyta i dziala do teraz, czyli 6h bez przerwy wink

Co do kondensatorkow, to wszystkie [dwa wink] wizualnie i czuciowo nie sa wybulone.

http://img41.imageshack.us/img41/5985/hq08.jpg

Teraz trzeba tylko kupic zasilacz i cieszyc sie nadal routerkiem smile

Jeszcze raz, dziekuje wszytkim za rady i pomoc.

16

Oj....nie te kondensatory- w zasilaczu! smile

17

hehe smile uslyszalem sekcja zasilania, pomyslalem ze jest podobnie jak na plytach glownych w kompie. Rozebralem ten nierozbeiralny chinski chlam, i jeden kondensator spuchl, wiec jest winowajca smile

Jeszcze raz dzieki za pomoc.

18

A ja akurat miałem na myśli kondensatory w sekcji zasilania wewnątrz routera. Jak sprzęt ma już kilka lat i chodził cały czas, w dodatku w cieple, to czasem elektrolity padają.

19

Odgrzeje kotleta, bo znowu coś się dzieje z moim asusem...

Uzupełniając poprzednie, kopiłem nowy zasilacz, 5V/2,5A router stal gdzie stal, żadnych restartów, dropów połączeń czy czegokolwiek, wszytko niczym nówka-sztuka - do ostatniej niedzieli...

W niedziele umanilo mi się zmienić miejsce zamieszkania routera o pokój dalej, odłączyłem zasilacz, przeniosłem router, podpiąłem lany szt. 4 (3 aktywnie działające) i wana. Wszystko fajnie, od włączenia routera - do kilku, kilkunastu minut/godzin... Po losowym czasie, router "gubi" internet, w dość dziwny sposób, bo lan działa, można normalnie po gui się wbić na router, w ustawieniach wana IP jest, można nawet reconnecta wana zrobić i od nowa uzyskać IP ale router nie przekazuje sygnału na lan - coś jakby bridge wan <-> lan rozłączał się po pewnym czasie działania. Reboot urządzenia, poprawia sytuacje znowu na losowy czas...

Jakieś pomysły? Znowu zasilacz? Czy już zaczął się początek/końca mojego Asusa i trzeba rozglądać się za czymś nowym ?