Odp: LTE i openwrt
Zmienić źródła. Nie ma "ptaszka" od tego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LTE i openwrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem skąd bierze się wyższa wydajność, bo skoro to nie lepsze zasilanie, to poza typem i rozmiarem pamięci RAM (64 MB DDR2 vs. 32 MB DDR w TP-Linkach) i FLASH (8 MB vs. 4 MB), te urządzenia praktycznie się nie różnią. No chyba, że D-Link coś nakombinował w swoim U-Boot (może lepsze, bardziej wyśrubowane parametry pamięci ustawia?), ale przeglądałem ich źródła i nic ciekawego tam nie znalazłem.
Tutaj to jeszcze jest jakieś racjonalne wytłumaczenie-wg mojej oceny to decyduje o tym pamięć RAM, choć 703 i 505 nigdy mi się nie restartowały (przy max. transferach czasami występował zwis magistrali USB na obu jednostkach-Huntsman doskonale dawał sobie z tym radę-robiąc szybki reset, w Gargoyle obszedłem to w inny sposób-włączając QoS z max. transferami 40/32Mbps). Dir-505 osiąga większą wydajność USB od 703 ale i tak niższą od AirRouter-jak to wytłumaczyć?! (potrafi obsługiwać webcam HD-5000 z płynnym obrazem jak z kamery IP, bez żadnych przycięć, co prawda wyświetla 424x240-505 przy tej rozdzielczości ją obsługuje z przycięciami a 703 się wykłada). ![]()
Dir-505 osiąga większą wydajność USB od 703 ale i tak niższą od AirRouter-jak to wytłumaczyć?! (potrafi obsługiwać webcam HD-5000 z płynnym obrazem jak z kamery IP, bez żadnych przycięć, co prawda wyświetla 424x240-505 przy tej rozdzielczości ją obsługuje z przycięciami a 703 się wykłada).
Przecież to są zupełnie dwa różne urządzenia, na dwóch różnych układach. AirRouter jest na AR7241, z radiem w osobnym scalaku. Z kolei AR9331 to pełna integracja - wszystko w jednym krzemie, no i o problemach ze stabilnością USB w AR933x było już mówione wielokrotnie. Taki już urok tych układów.
Przecież to są zupełnie dwa różne urządzenia, na dwóch różnych układach. AirRouter jest na AR7241, z radiem w osobnym scalaku. Z kolei AR9331 to pełna integracja - wszystko w jednym krzemie, no i o problemach ze stabilnością USB w AR933x było już mówione wielokrotnie. Taki już urok tych układów.
W opcji z modemem 3/4G to z radia akurat w ogóle nie korzystam. Nie znam tak "od podszewki" tych konstrukcji jak Ty. Zasugerowałem się zegarem urządzenia, nie są aż tak niestabilne przy obsłudze sieci 3/4G, bo przy ściąganiu dużych plików na wykresach jest stabilnie utrzymywana prędkość na poziomie 5-6MB (w nocy) i mają bardzo mały apetyt na własne zasilanie (już po tym mogłem zauważyć że to inne CPU-AirRouter od dołu obudowy cieplutki
a te wynalazki mają zimną obudowę, dopiero jak się modem podłączy bezpośrednio to się od niego ogrzewają). Poza tym kamerki USB potrafią dojechać nawet najwydajniejsze routery. ![]()
OK, to źródła zmieniłem, obraz z odblokowanym zapisem do partycji u-boot mam.
Teraz kompiluję u-boot od pepe2k i tak to się kończy:
a - string.o
a - crc32.o
a - LzmaWrapper.o
a - time.o
/home/stacho/u-boot_mod/host_util/lzma: error while loading shared libraries: libstdc++.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
make[1]: *** [u-boot.lzimg] Błąd 127
make: *** [tplink_wr710n] Błąd 2
Jak zrobię tak:
cd host_util
rm lzma
ln -s /usr/bin/xz lzma
to kończy się tak:
a - LzmaWrapper.o
a - time.o
Image Name: u-boot image
Created: Mon Dec 16 21:28:25 2013
Image Type: MIPS Linux Firmware (lzma compressed)
Data Size: 45550 Bytes = 44.48 kB = 0.04 MB
Load Address: 0x80010000
Entry Point: 0x80010000
make[1]: Wejście do katalogu `/home/stacho/u-boot_mod'
-e
======= Preparing 64KB file filled with 0xFF... =======
64+0 przeczytanych recordów
128+0 zapisanych recordów
skopiowane 65536 bajtów (66 kB), 0,000390331 s, 168 MB/s
-e
======= Copying U-Boot image... =======
118+1 przeczytanych recordów
118+1 zapisanych recordów
skopiowane 60726 bajtów (61 kB), 0,000398304 s, 152 MB/s
-e
======= U-Boot image ready, size: 65536 bytes =======
Czyli u-boot by pepe2k powstaje, pytanie czy mogę go wgrać??
Jeśli tak to jak, niby wiem ale wolę zapytać?
Czyli u-boot by pepe2k powstaje, pytanie czy mogę go wgrać??
Jeśli tak to jak, niby wiem ale wolę zapytać?
Wgrać możesz, ale czy będzie działać, to się dowiesz dopiero jak wstanie lub nie wstanie po restarcie. Jak chcesz mieć pewny obraz, to mogę Ci zaraz zbudować ze źródeł.
To poproszę. ![]()
Dam znać, czy mam cegłę, piwo. ![]()
Dla WR703N chcesz?
Fakt, nie napisałem, WR710N i jeśli można od razu choć trochę podkręcony.
http://www.tech-blog.pl/pliki/uboot_for … 122013.bin
MD5: 0c220e0c2eabb3dea06aa83faec99c57
Zegary domyślne, bo TP-Linki mają DDR i słabo to się kręci. Masz opcję zmiany zegarów w konsoli ![]()
Powodzenia.
Dzięki, mam, test jednak jutro, muszę mieć jakiś "backup" router. ![]()
Czyli taka procedura, kopiuję plik do /tmp routera i robię coś takiego:
# mtd write uboot.bin u-boot
uboot.bin to zmieniona nazwa Twojego pliku.
Czy może jeszcze przed tym kasowanie partycji u-boot??
Nie, nie, nie... Partycja uboot w OpenWrt ma 128 KB. Moje obrazy mają 64 KB. Więc najpierw zagraj, nadpisz początek moim obrazem i dopiero wgraj z powrotem.
OK, czyli tak, w /tmp skopiowany Twój uboot.bin , następnie:
# cd /tmp
# cat /dev/mtd0 > /tmp/uboot_backup.bin
# dd if=uboot.bin of=uboot_backup.bin conv=notrunc
# mtd write uboot_backup.bin u-boot
Coś pominąłem?
Nic, działa. ![]()
Teraz testy podkręcania.
Pierwsze podkręcenie: CPU:425.000MHz, DDR:425.000MHz, AHB:212.500MHz, Ref:25.000MHz
Wynik: http://www.speedtest.net/my-result/3173692301
Co ciekawe na domyślnych ustawieniach przy tych prędkościach (prawie) zawsze się resetował.
Nie zauważyłem Twojego poprzedniego postu... 450/450/225 powinno być jeszcze stabilne. W każdym razie, pod przyciskiem resetu masz powrót do zegarów fabrycznych (na czas uruchomienia), ale musisz wcisnąć przycisk przed podłączeniem zasilania i przytrzymać aż do momentu wyświetlenia info o zegarach (wtedy ustawiany jest zegar SPI).
Czyli wpisuję coś takiego:
uboot> setclocks 0 1 36 1 1 1 2 3
Nie wiem czy jeszcze czegoś nie trzeba zmienić?
Hmm, a ile sekunf ten reset trzeba prztrzymywać,
bo ja mam tylko konsolę sieciową?
Chciałem się do tej konsoli sieciowej podłączyć netcat'em, ale się mi nie udało,
skanowanie portów udp nie wykryło otwartego portu 6666.
Czyli wpisuję coś takiego:
Nie wiem czy jeszcze czegoś nie trzeba zmienić?
Hmm, a ile sekunf ten reset trzeba prztrzymywać,
bo ja mam tylko konsolę sieciową?Chciałem się do tej konsoli sieciowej podłączyć netcat'em, ale się mi nie udało,
skanowanie portów udp nie wykryło otwartego portu 6666.
Tak, takie ustawienia będą OK. Muszę chyba dodać możliwość wyboru zegarów z jakiejś predefiniowanej listy ![]()
Przycisk trzeba przytrzymać tylko na czas inicjalizacji zegarów, która jest napisana w asemblerze... więc tak na oko, wystarczy ułamek sekundy, ale najważniejsze żeby przycisk był wciśnięty od momentu podłączenia zasilania i najlepiej do czasu wyświetlenia informacji o FLASH (w tym momencie ustawiany jest zegar dla SPI - jak przycisk jest nadal wciśnięty, to ustawi się zegar/dzielnik domyślny).
Jak pracujesz w konsoli sieciowej, to i tak musisz ją uruchomić tym samym przyciskiem, więc praktycznie trzymasz go od włączenia aż do uruchomienia konsoli sieciowej jeżeli chcesz wystartować z zegarami domyślnymi 400/400/200.
Stało się coś czego nie rozumiem. Po wpisaniu komendy dostałem coś takiego:
## Error: spi_div should be even and in range 4..128!
Coś się musiało więcej poprzestawiać bo wczoraj na końcu na pewno była 3 !
Zadziałało dopiero:
uboot> setclocks 0 1 36 1 1 1 2 6
Calculated registers values:
- CPU_PLL_CONFIG: 0x00819000
- CLOCK_CONTROL: 0x00008000
- SPI_CONTROL: 0x00000042
** Notice: you should always make a backup of your device
entire FLASH content before making any changes
Executing: erase 0x9F010000 +0x10000; cp.b 0x80800000 0x9F010000 0x10000
Erase flash from 0x9F010000 to 0x9F01FFFF in bank #1
Erasing: #
Erased sectors: 1
Copying to flash...
Writting at address: 0x9F010000
Done!
uboot> printclocks
Current clocks (approximated):
- CPU: 400 MHz
- RAM: 400 MHz
- AHB: 200 MHz
- SPI: 33 MHz
Clocks configuration stored in FLASH (approximated):
- CPU: 450 MHz
- RAM: 450 MHz
- AHB: 225 MHz
- SPI: 37 MHz
Reference clock: 25 MHz
uboot>
Da się to jakoś wytłumaczyć?
Stało się coś czego nie rozumiem. Po wpisaniu komendy dostałem coś takiego:
[...]
Da się to jakoś wytłumaczyć?
Rzeczywiście, dzielnik dla SPI musi być parzysty i w zakresie od 4 do 128. Skoro dzisiaj takiego dzielnika nie przyjął, to na pewno nie mógł go przyjąć wczoraj... ten kod sam się nie przebudowuje ![]()
Clocks configuration stored in FLASH (approximated):
- CPU: 450 MHz
- RAM: 450 MHz
- AHB: 225 MHz
- SPI: 37 MHz
Dla SPI może być za dużo, czasami przy takim zegarze miałem problemy. Możesz ustawić 8. No i koniecznie zrób test stabilności pamięci RAM - pakiet "memtester".
Tyle że ja te ustawienia mam stąd: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 37&p=9
Zmieniłem tylko 32 na 33 i 34 na 100%!
Zresztą tu http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2490 piszesz:
"stotny jest jeszcze jeden rejestr: SPI_CONTROL, w którym znajduje się wartość dzielnika zegara dla SPI generowanego z AHB.
W źródłach domyślnych ten dzielnik jest ustawiony na 3, co na podstawie wzoru ze strony 261 daje taktowanie 25 MHz."
Nie umiem racjonalnie tego wytłumaczyć, ale na pewno wczoraj tam była "trójka".
Tyle że ja te ustawienia mam stąd: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 37&p=9
Zmieniłem tylko 32 na 33 i 34 na 100%!
Zresztą tu http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2490 piszesz:
"stotny jest jeszcze jeden rejestr: SPI_CONTROL, w którym znajduje się wartość dzielnika zegara dla SPI generowanego z AHB.
W źródłach domyślnych ten dzielnik jest ustawiony na 3, co na podstawie wzoru ze strony 261 daje taktowanie 25 MHz."Nie umiem racjonalnie tego wytłumaczyć, ale na pewno wczoraj tam była "trójka".
Nie było tam trójki i koniec... na forum OpenWrt jest info dotyczące starszej wersji, Ty dostałeś najnowszą, w której jest to inaczej zrobione. Zresztą wpisz sobie "help setclocks" i zobaczysz, że masz inne wyjaśnienia do polecania.
Nie było tam trójki i koniec... na forum OpenWrt jest info dotyczące starszej wersji, Ty dostałeś najnowszą, w której jest to inaczej zrobione. Zresztą wpisz sobie "help setclocks" i zobaczysz, że masz inne wyjaśnienia do polecania.
Szkoda że ten "Herkules" nie zapisuje sesji! ![]()
Nie było by tematu, oczywiście że robiłem Ctr+C, Ctr+V z "help setclocks".
U mnie przechodzi mememtester 8 5 bez błędów, więcej pamięci nie da się przetestować.
Na zegarze 450MHz wyraźnie gorzej działa wifi, choć muszę dłużej potestować i to SPI obniżyć.
Przy okazji, można prosić o uboot dla MR3040?
Jeżeli system startuje Ci bez problemów przy tym zegarze SPI, to możesz zostawić jak jest. U mnie na niektórych kościach i przy wyższym zegarze AHB bywały problemy dlatego staram się trzymać zegara 25-30 MHz dla SPI (w źródłach TP-Linka było 25).
Wersja dla MR3040: http://www.tech-blog.pl/pliki/uboot_for … 122013.bin
MD5: b87a54bceccb806f920aaaa520b8543a
Dzięki za plik! ![]()
Teraz mam: Clocks: CPU:437.500MHz, DDR:437.500MHz, AHB:218.750MHz, Ref:25.000MHz
i wifi działa "normalnie", przy 450MHz jest dużo gorzej. Ciekawe co ma taki wpływ na stabilność wifi?
Dzięki za plik!
Teraz mam: Clocks: CPU:437.500MHz, DDR:437.500MHz, AHB:218.750MHz, Ref:25.000MHz
i wifi działa "normalnie", przy 450MHz jest dużo gorzej. Ciekawe co ma taki wpływ na stabilność wifi?
Nie wiem... czym się to objawia, konkretnie? Ja mam w DIR-505 zegary 500/500/250 i jest OK.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LTE i openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc