1 (edytowany przez mooseman 2013-07-30 15:02:17)

Temat: Kompilacja własnego oscam-a pod OpenWRT 12.09 AA

Witam serdecznie na forum, trafiłem tutaj, gdyż napotkałem na pewien problem.
Do tej pory używałem starego OpenWRT Backfire r30752. Po aktualizacji do nowego czystego Attitude Adjustment 12.09 r36088 mam problem z binarkami oscama. O ile te z repozytorium http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/ oraz znalezione w sieci ( http://download.oscam.cc/index.php?& … ips-tplink ) działają bezproblemowo to z własnymi kompilacjami mam problem.

Do tej pory kompilowałem je na terminalu u znajomego pod debianem wheezy skryptem simplebiuld, niestety są tam tylko dwa toolchains pod mój router OpenWRT TL-WR1043ND oraz OpenWRT Backfire, obydwa skompilowane przez to pliki nie działają mi na AA.

Stad moje pytanie w jaki sposób zrobić sobie aktualną wersję oscam-a z wybranymi komponentami i preferencjami, która będzie działać mi na moim routerze z AA? Czy mogę zrobić taką kompilację u siebie na routerze, czy też są jakieś toolchains dostępne na simplebuild pod debiana, które będą kompatybilne z Attitude Adjustment. Dodam że skrypt simplebuild nie chce się na routerku zainstalować, ale jak się domyślam użyte są tam funkcje i składniki których nie ma w AA.

Za wszelkie sugestie i wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

2

Odp: Kompilacja własnego oscam-a pod OpenWRT 12.09 AA

Ściągasz normalnie sdk od openwrt, ew źródła i kompilujesz i masz normalne środowisko gdzie możesz skompilować cokolwiek pod openwrt. Opisy kompilacji masz na eko.one.pl. I nie, nie robisz tego na routerze tylko dowolnym komputerze z linuksem czy macos.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za odzew, zainstalowałem Debiana 7 na kompie, ale nie wiem co dalej, jak to ogarnać, mogę poprosić o wskazówki krok po kroku co mam zrobić i jak.
Samodzielnie testowałem, ale mogę tylko skompilować oscama pod ten system na którym działam, a nie pod nowy OpenWRT.

Pozdrawiam

4

Na eko.one.pl masz cały poradnik o kompilacji.

5

Nie potrafię tego namierzyć, czy mogę poprosić o link.
Bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

6

http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

7

Dziękuję, przyznam że to niezła magia dla kogoś kto całe życie bawił się w okienkach smile
Rozumiem, że interesuje mnie cześć opisowa dotycząca Kompilacji pojedynczego pakietu

$ make package/nazwa_pakietu/compile

Nie wiem jednak skąd wziąć oscama, bo w katalogu packages go nie ma. Jak go dodać nie mam pojęcia. Proszę o jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam

8

Całość wykonuj jako root, u mnie katalogiem roboczym jest /home/cinek/build
Musisz odpowiednio wyeksportować TOOLCHAIN i STAGING_DIR

export TOOLCHAIN=/home/cinek/build/OpenWrt-SDK-ar71xx-for-linux-i486-gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2
export STAGING_DIR=/home/cinek/build/OpenWrt-SDK-ar71xx-for-linux-i486-gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2
svn checkout http://www.streamboard.tv/svn/oscam/trunk oscam-svn ( ostatnia wersja )
lub
svn checkout -r 7200 http://www.streamboard.tv/svn/oscam/trunk oscam-svn ( konkretna wersja )
cd oscam-svn
make config
make CROSS=$TOOLCHAIN/bin/mips-openwrt-linux-uclibc- CONF_DIR=/etc/oscam ( domyślny katalog dla konfiguracji /etc/oscam )

Jak wszystko pójdzie bez problemów to binarkę masz w katalogu Distribution

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

9

Dzięki, coś ruszyło smile Nawet kompilacja się powiodła smile Jednak chciałem biharkę z SSL mieć i tu kolejna zapora, na samym końcu kompilacji wywala błędy:

CONF    build/mips-openwrt-linux-uclibc-ssl/config.c
LINK    Distribution/oscam-1.20-unstable_svn8800-mips-openwrt-linux-uclibc-ssl.debug
/home/cross/mipsel/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/bin/../lib/gcc/mips-openwrt-linux-uclibc/4.6.3/../../../../mips-openwrt-linux-uclibc/bin/ld: cannot find -lssl
/home/cross/mipsel/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/bin/../lib/gcc/mips-openwrt-linux-uclibc/4.6.3/../../../../mips-openwrt-linux-uclibc/bin/ld: cannot find -lcrypto
collect2: ld returned 1 exit status
make[1]: *** [Distribution/oscam-1.20-unstable_svn8800-mips-openwrt-linux-uclibc-ssl.debug] Błąd 1
make: *** [all] Błąd 2

Jak to poprawić?

Pozdrawiam

10

Pewnie
./config.sh --enable WEBIF WITH_SSL

przed samym make.

11

Po kompilacji w jaki sposób zainstalować tego oscama? Zmienić nazwę na oscam nadać prawa i wrzucić do /usr/bin? Czy w jakiś inny sposób bo tak to nie działa hmm

12

Zmienić nazwę czego? Przecież wychodzi Ci plik binarny z kompilacji, prawda?

13

Tak ale on ma nazwę oscam-1.20-unstable_svn8905-mipsel-linux-uclibc-libusb pytałem czy zmienić na sam oscam ale mniejsza o to jak to teraz uruchomić?

14

Nazwa jak każda inna, dla wygody możesz sobie na "a" zmienić. Skopiować do routera, nadać mu prawa wykonywania, uruchomić.

15 (edytowany przez tenobcy 2013-09-10 17:22:49)

To ja nie wiem po /etc/init.d/oscam komunikat Segmentation fault, a wszystko kompilowałem ze wskazówkami z tego posta hmm

16

Komunikat znaczy tylko tyle że program się wykłada podczas uruchomienia. Dlatego - tego nie wiesz. Skompilować skompilować, a czy on sam nie ma jakiegoś błędu to już musiał byś sprawdzić w kodzie.

17

Ok rozumiem, trudno.