1

Temat: Szukam sprzętu

Witam,

Szukam sprzętu, do kilkuset złotych który będzie miał za zadanie:
- działać jako nas (min 2 hdd)
- zużywał mało prądu (nie musi być super wydajne)
- mieć GB złącze na kabelek
- dobrze by było, gdyby miało wifi
- można zainstalować  OpenWrt/FreeNas (czy freenas może robić za bramę, chyba tak?) choć nie jest to wymóg
- do kilkuset złotych

Jednym słowem szukam wszystkie w jednym (bramka, ap, nas, shell), które zużywa mało energii z dobrym stosunkiem możliwości/cena 

Coś takiego jest na rynku?

2

Odp: Szukam sprzętu

Składak na atomie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Osobny NAS, osobny router.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

4

Właśnie tak myślę o atomie/arm, jakie mogą być rzędy poboru prądu takie sprzętu, pi razy drzwi.
W zasadzie zasilacz+płyta ze wszystkim +obudowa na całość plus na parę dysków i zasilacz.

5

Przy Atomie zależnie od wersji i wydajności zasilacza to pomiędzy 10 a 20W pobor się zaczyna (+ dyski).
Jeśli nie musi być wydajne to 1Gbit/s chyba nie jest potrzebne, a jak nie jest to RBPi + SATA->USB. Będzie to jadło ~3-4W + dyski.
Droższe ARMy w konfrontacji z Atomem nie wydają się sensowne.

6

Dzięki, co sieci GB to wolę to mieć, raz żeby szybko przegrać coś z/do NASa to przez kabel (ew. podpiąć pod TV jak DLNA), a dwa za rozsądne pieniądze mogę mieć 300/150 mb/s na świat

Dzięki za info - co do dysków, to zawsze mogę ustawić uśpienie po nie aktywności wynoszącej np. 1h i pociągnę dalej - dysk talerzowy w stanie uśpienia inie może pobierać prądu, tam jest chyba 5V (być może 3.3V?), prądu pewnie tyle co nic