1

Temat: Gargoyle 1.5.10.7 brak neta po restarcie (TL-WR1043ND)

J/w po restarcie brak internetu, wchodzić na router i pingować go można, wyjście na świat kończy się komunikatem "Port docelowy jest nieosiągalny".

Pomaga przywrócenie ustawień fabrycznych i ponownie załadowanie ustawień, ale pomaga do następnego restartu.

Zbliża się weekend, więc będę miał więcej czasu poszukać przyczyny błędu, tylko dajcie jakąś podpowiedź gdzie szukać.

2

Odp: Gargoyle 1.5.10.7 brak neta po restarcie (TL-WR1043ND)

Dałeś zero informacji o konfiguracji i podłączeniach. Więc jakiej pomocy oczekujesz? Podpowiedź - pokaż konfigi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Temat aktualnie wstrzymany, za radą Mikiego wklepie jutro od nowa wszystkie ustawienia "z palca", szczególnie firewalla, nie zauważyłem iż na końcu changeloga była o tym wzmianka.

4

Mam ten sam problem i nie jestem pewien co mam zrobić. Wklepać wszystkie ustwienia od nowa?? ok 4 godzin siedziałem żeby wprowadzić je ręcznie, firewall, przekieroawania, ograniczenia, restrykcjie jest tego cała masa?

U mnie teraz jest taka sytuacja że po restarcie 2 minuty chodzi normalnie a potem ping wywala komunikat 192.161.1.1: port docelowy jest nie osiągalny

Czy jedynym rozwiązaniem jest ustawienie wszystkiego od nowa?

Problem się zaczął gdy po skonfigurowaniu wszystkiego zmieniałem ustawienia sieci WI-Fi bo próbowałem inne tryby pracy czyli APHc i AP WPS, jak włączyłem spowrotem AP nie chciał się łączyć wogóle z netem, więc przywróciłem ustawienia z mojego backup-u i się zaczeło.

????

5

Ustawiaj wszystko ręcznie. Teraz to nikt nie jest w stanie Ci powiedzieć co namieszałeś w konfiguracji.

6 (edytowany przez xenna11 2013-10-10 01:29:48)

Dobra ustawiłem ręcznie i podziałało. Ale wiem co było nie tak. Przypisywałem adres ip dla mac adresu. Gdy przydzielałem mu dowolny nr po za adresami DHCP pojawiał się ten problem (czyli port docelowy nieosiągalny)  i nie ustawał nawet po usunięciu przypisania dla mac adresu. Pewnie zostało gdzieś to w pamięci.

UWAGA! rozwiązaniem jest przypisanie adresu z puli DHCP!!! Może się nie znam ale intuicyjnie chciałem statyczne adresy dać po za DHCP.

Tylko trzeba odrazu dać ten ip z puli DHCP bo jak raz się ktoś pomyli to on już to pamięta i ja musiałem zmieniać adres mac na karcie bo tak było mi łatwiej niż wklepywać całą konfigurację od nowa.

Kolega mi coś wspomniał że być może przyczyną jest nie usunięty wpis do tablicy ARP. Jeśli tak to jest błąd w Gargoyle bo usunięcie przypisania mac adresu do ip powinno również usunąć w ARP.

7

arp sam wygasa dość szybko. Drugie - żądania dhcp idą do dnsmasq, on steruje przydzielaniem ip (lub nie) i bazuje na swoich danych.

8

Obalę całkowicie twoją teorię:

Dhcp ustawione na:

config dhcp lan
    option interface    lan
    option start     100
    option limit    150
    option leasetime    12h

Przy sieci:

config interface 'lan'
    option ifname 'eth0'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option netmask '255.255.255.0'
    option dns '192.168.1.1'

Ustawiony statyczny adres na:

e8:11:32:xx:xx:xx    192.168.1.50

I co? Mimo ze adres jest spoza puli to ten host i tak dostaje .50