Temat: Problemy z exrootem
Dysk normalnie widzi, robię według wszelakich poradników, rebootuję, a tutaj mi mówi że za mało miejsca do ściągnięcia(jak np. chcę zainstalować sane, ale to oczywiste).
Co robić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problemy z exrootem
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dysk normalnie widzi, robię według wszelakich poradników, rebootuję, a tutaj mi mówi że za mało miejsca do ściągnięcia(jak np. chcę zainstalować sane, ale to oczywiste).
Co robić?
Zrobić extroota bo widać że go nie zrobiłeś. Może byś podał co zrobiłeś, jak zrobiłeś, wynik mount po itd. Mamy zgadywać co się dzieje?
Mamy zgadywać co się dzieje?
Moja magiczna kula popsuta, nie pomogę ![]()
A czy dałoby się jakoś zaautomatyzowac opcje aktualizacji extroota ? Tzn mam extroota i aktualizuje Gargoyle do nowszej wersji plikiem sysupgrade i zaznaczam zachowaj ustawienia. System po aktualizacji uruchomi się ale extroota nie ma i jeśli miałem ustawiony motyw graficzny który jest na extroot to jednym słowem nie mam wogole wyglądu w GUI. Trzeba wchodzić przez konsole dawac polecenia :
# /etc/init.d/fstab overlay_enable
# reboot
i dopiero po tym extroot się montuje poprawnie. Czy nie daloby się jakos tego zaautomatyzowac w Gargoyle aby zrobilo się to automatycznie jeśli mam podpiętego dalej pendriva z extrootem i był na nim zanim zaczelo się aktualizacje ? Byloby to wygodne i nie byłoby problemów... Tak samo z dodatkami które instalowalo się z GUI i sa na extroot.
Nawet nie chcę tego robić. Ponieważ nie wiem co było na extroocie i z której wersji to taka aktywacja tego z urzędu skończy większa liczbę skarg i zażaleń niż to warte mojego zdrowia.
Jak ktoś ma extroota i zrobi aktualizację to tylko on sam wie czy może go podłączyć czy trzeba coś na nim aktualizować. Daleki jestem od tego żeby automatem to znów podłączać.
Zresztą - z tego powodu zostały właśnie wprowadzone sumy kontrolne na extroota w samym openwrt. Żeby z automatu nie zamontowało się coś, co pochodzi z innej wersji systemu.
Dla czystego AA i AA z LuCI jest skrypt mojego autorstwa który automatycznie wykonuje aktualizacje obsługując także extroota. Ale to też konsola:-) c
No albo chociaż wrzucić skrypt do obrazu routerów... i dodać w GUI przycisk uruchamiający go, aby nie trzeba było klepać i łączyć się przez konsole. To już by było ułatwienie i każdy recznie by sobie robił ale z GUI.
Jedyny minu to ze po takim restarcie jest problem z motywami graficznymi ze nie ładuja się jak były na extroot. Może to jakos da się rozwiazac... Czy tylko mieć motyw wkompilowany w obraz Gargoyle ?
Czyli nie rób extroota, a w menu dodatków zaznacz nośnik. Wtedy motyw dostanie zinstalowany na dodatkowym dysku, a po upgrade ten sam dysk zostanie normalnie zamontowany a motyw zostanie. Tak działa to z normalnym gargoyle.
Jak ci się extroot nie podłącza to normalnie że nic nie masz. Ani motywów, ani innych pakietów które instalowałeś.
A to do czego słuzy w takim razie extroot ? Czym się różni do rozwiązania które podałeś z normalnym dyskiem ? Bo już teraz zgłupiałem i nie wiem... I czy przy takim rozwiązaniu tez aplikacja jak TVHEADEND tez na nim zosyanie zainstalowana i wszystkie inne potrzebne do działania ?
Ale swoja droga chyba takie dodanie przycisku też byłoby fajne w GUI.
Mechanizm ten który jest w gargoyle z dodatków służy do instalacji ich. I tylko ich. Odbywa się na zbliżonej zasadzie opisanej przez mnie dawno temu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-pakiety .
Jak masz extroota to jest prościej bo po prostu instalujesz pakiet nie martwiąc się że musisz linki zrobić czy umieścić plik z danymi w odpowiednim katalogu.
Czyli w wypadku jak używam TVHEADEND to lepiej mieć extroota ? Bo tak musiałbym linkować wszystkie katalogi od tvheadend i używanych przez niego dodatkowych pakietów ? Dobrze zrozumiałem ?
A czy go GUI jest możliwe dodanie i instalowanie z poziomu gui wszystkich pakietów z repozytoriów ?
Czemu tylko jest kilka dodatków a wszystki inne tylko z konsoli trzeba ? Przeprasza za proste pytania ale nie znam się na tyle i próbuje poznać to wszystko.
A czy go GUI jest możliwe dodanie i instalowanie z poziomu gui wszystkich pakietów z repozytoriów ?
W LuCI jest możliwe, widać co jest zainstalowane oraz wszystkie pakiety dostępne w repo. Co więcej niektóre popularne pakiety mają gotowy interfejs dostępny z poziomu LuCI jako dodatkowa zakładka (np. luci-app-transmission), więc nawet do ich konfiguracji nie trzeba używać konsoli.
Ze względów ideologicznych - gargoyle stanowi dość spójne środowisko, więc wszystko co możesz zainstalować do datkach to wtyczki do samego gargoyle a nie dowolne pakiety.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problemy z exrootem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc