51

Odp: Sugestie-nowe opcje/poprawki/dodatki do Gargoyle PL

pepe_lodz napisał/a:

Nowa opcja

Czy w dodatkach można dodać ID dla przycisku INSTALUJ i inne ID dla ODINSTALUJ ? Można by wtedy dostosowywać motyw graficzny odpowiednio...
NP
Instaluj = ID: install_button
Odinstaluj = ID: uninstall_button

Tego typu poprawki powinny być zgłaszane do repozytorium projektu, nie do mnie. Bo później muszę się tłumaczyć czemu u siebie to wprowadziłem a nie ma tego w oryginale.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

pepe_lodz napisał/a:

Pod swój ale w innych nie zmieni to nic.

Nieprawda. Skąd wiesz, że nie zmieni? Przejrzałeś wszystkie inne motywy i sprawdziłeś to?
Sprawdziłeś czy proponowane ID nie jest wykorzystywane w innym miejscu na tej samej stronie?
W taki sposób nie zgłasza się poprawek lub propozycji zmian, biorąc pod uwagę tylko swój motyw/fragment kodu...

pepe_lodz napisał/a:

Ale dziękuję za podpowiedź w wolnej chwili poczytam smile

Zła kolejność... najpierw przeczytaj, zrozum, a potem ewentualnie zgłaszaj poprawki lub zadawaj pytania. Poza tym, taką poprawkę powinieneś zgłosić do Eryka, a nie do Cezarego. Projekt leży na GitHub, masz tam zakładkę "Issues" - do dzieła!

pepe_lodz napisał/a:

Wszystko wszędzie uznajesz ze nie ma sensu!

Nie, uznałem Twój głupi pomysł za bezsensowny, bo mam ku temu podstawy.
Jak doczytasz o ID, to się o tym przekonasz.

Pomijam już fakt, że dwa różne kolory dla tych przycisków są tam tak istotne jak zeszłoroczny śnieg...

53

Aha... to jeszcze w takim razie muszę obeznać się w opcji zgłaszania przez tego gihub bo nie wiem jak to się tam zgłasza. Chyba ze jest inny prosty sposób zgłaszania poprawek ?

Według mnie to każdy przycisk powinien mieć nadane własne ID.

54

pepe2k napisał/a:

Pomijam już fakt, że dwa różne kolory dla tych przycisków są tam tak istotne jak zeszłoroczny śnieg...

Każdy ma swoje zdanie i gusta !

55

pepe_lodz napisał/a:

Aha... to jeszcze w takim razie muszę obeznać się w opcji zgłaszania przez tego gihub bo nie wiem jak to się tam zgłasza. Chyba ze jest inny prosty sposób zgłaszania poprawek ?

Nie wiesz, bo nie wykazałeś żadnej chęci żeby się dowiedzieć. Pierwszy i ostatni raz Ci pomogę... ale dam Ci "wędkę", bo nie mam w zwyczaju dawania "ryby". Proszę, miłej lektury: https://help.github.com/. Najprostszy sposób zgłoszenia to kliknięcie guzika "New issue" i wypełnienie formularza.

pepe_lodz napisał/a:

Według mnie to każdy przycisk powinien mieć nadane własne ID.

I to jest bardzo głupi pomysł. Jak się douczysz, to zrozumiesz dlaczego, nie czas i miejsce tutaj na wykłady o tym.

pepe_lodz napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Każdy ma swoje zdanie i gusta !

Korzystaj z opcji "Edytuj" przy swoich postach.

A moja wypowiedź ma głębszy sens i powtarzam to w tym wątku już kolejny raz - ten projekt potrzebuje ważniejszych zmian niż kolory przycisków... oczywiście, możesz uważać inaczej. Może dla Ciebie kolor przycisku jest ważniejszy od refaktoringu, przejścia na nowy firewall, dodania obsługi wielu WAN-ów, zunifikowanej obsługi wielu języków itd. Zgłoś swój pomysł lub pomysły Erykowi, a on podejmie decyzję.

56

pepe2k napisał/a:

Może dla Ciebie kolor przycisku jest ważniejszy od refaktoringu, przejścia na nowy firewall, dodania obsługi wielu WAN-ów, zunifikowanej obsługi wielu języków itd. Zgłoś swój pomysł lub pomysły Erykowi, a on podejmie decyzję.

Masz rację z tymi opcjami że są ważniejsze ale wymagają zdecydowanie większego ale to większego wkładu pracy niż dodanie ID dla przycisku.

Ok po raz kolejny już nawet nie chce mi się odpisywać na Twoja ciągłą przemądrzałość...Jaką Ty to masz wiedze a wszystko co ktoś powie to zaraz jest złe.  Dlatego więcej dyskutować z Tobą nie będę.

57

pepe_lodz napisał/a:

Masz rację z tymi opcjami że są ważniejsze ale wymagają zdecydowanie większego ale to większego wkładu pracy niż dodanie ID dla przycisku.

Raz jeszcze - żadnych ID na przyciskach, nie tak się to rozwiązuje.

pepe_lodz napisał/a:

Ok po raz kolejny już nawet nie chce mi się odpisywać na Twoja ciągłą przemądrzałość...Jaką Ty to masz wiedze a wszystko co ktoś powie to zaraz jest złe.  Dlatego więcej dyskutować z Tobą nie będę.

Co ja poradzę na to, że to co tutaj wypisujesz na temat ID na przyciskach, to głupoty? Ile razy mam Ci to napisać, aż uwierzysz, że mam rację? A jak nie chcesz mi wierzyć, to już Ci poradziłem, że masz sobie o tym doczytać i dojść samodzielnie do takiego samego wniosku.

Nigdzie nie napisałem, że wszystkie propozycje są głupie, odnoszę się tylko do wybranych i konkretnych Twoich pomysłów, ale Ty oczywiście musisz generalizować, bo boli Cię, że ktoś zwrócił Ci uwagę i wie w temacie trochę więcej niż Ty. Nikt Ci przecież nie zabrania zdobyć tej samej wiedzy i doświadczenia smile

58

W najbliżej wersji będzie dostępne przewijanie w oknach edycji gdzie nie mieściła się treść... Eryk przyjął moją zmianę...

59 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-15 22:01:50)

Oto jakbym widział menu w gargoyle, dodane VPN i USB i trochę poukładane w innych sekcjach...
http://img826.imageshack.us/img826/9864/zrnr.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/156/505h.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/5158/b7t5.jpg

http://img689.imageshack.us/img689/7344/1zcz.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/8192/2g9r.jpg

Jak Eryk i Cezary się zgodza to będzie wdrażane... zależy mi na poprawi Gargoyle i porządku.

60

Witam!

Obecnie kombinuję z uruchomieniem serwera PXE ,który w lokalnej sieci serwowałby obrazy ISO

różnych systemów operacyjnych .  Cezary  czy mógłbyś rozważyć taki pomysł z poziomu Gargulca?

Serwer mógłby udestępniać obrazy ze zdefiniowanych katalogów lokanie podpiętych do routera oraz

zdefiniowanych serwerów  zewnętrznych. Byłoby to fajne zozwiązanie dla osób często zapoznających

się z nowymi OS-sami., bez konieczności wirtualizacji na mocniejszych maszynach.

Pozdrawiam

61 (edytowany przez Skajper4 2014-02-25 19:06:09)

Wg mnie to byłoby bez sensu umieszczać PXE w gargulcu. Używa tego jedna osoba na 5000, a dla chcących zawsze mogą sobie zainstalować.
@xUP A zrobilibyście taki theme także dla LuCI?

62 (edytowany przez enrike4 2014-02-25 19:42:36)

Chyba tego nikt  nie używa, bo go w gargulcu (jako opcja do dogrania) niema wink

A ten wątek to propozycje i sugestie.

Jeżeli Routerek może służyć za Ftp,Sambę,Dlna, to mógłby serwować także ISO.

63

Nowa funkcja:
Utworzenie na podstronie "Status" aktualnego poziomu sygnału z WISP w trybie pracy APClient(aby można było precyzyjnie ustawić antenę w odpowiednim kierunku) jako wzór może posłużyć plugin 3ginfo. Jak narazie nie ma tej opcji i trzeba dodatkowo męczyć się z laptopem wyposażonym w kartę wifi z gniazdem RP-SMA, aby dokładnie wycelować antenę w nadajnik WISP.

64

dodatek speed test w gui jakiś na podstawie np. wget. Gdzieś podałem taką sugestię. Mi do zdalnego sprawdzenia łącza taka opcja by się przydała.

65

masz (co prawda konsolowy) miernik u mnie tutaj:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7901
Czy wszystko trzeba od razu pakować do GUI?

66

Do Cezarego:      - Dodatki:  takie tam przemyślenia  wink

Czasami pewne dodatki mogą być sensowne dla jednej osoby dla innej nie.

Jednak po rozroście projektu widać, że ma bardzo wielu użytkowników (choćby wielojęzyczność dodana do GUI). Wiem, że obarczony wielością zadań, nie na wszystko masz czas. Choć zmian jak Sam powiedziałeś przydało by się wiele. Na pewno dostrzegasz wielu pozytywnych zapaleńców, poddających bardziej lub mniej sesnowne pomysły.

Widać, że wielu z furumowiczów dysponuje niebanalną wiedzą w tym zakresie.
Być może ku dalszemu "edukowaniu maluczkich" do których się zaliczam, przydałyby się wskazówki dotyczące formy pisania takich poprawek ,które po Twojej ew akceptacji i korektach , trafiałyby do kolejnych wydań GUI jako dodatki instalowane bezpośrednio z gargulca. Myślę, że taka koncepcja zmniejszyłaby  prośby w stylu " Cezary dopisz to lub tamto". Być może przydałby się inny wątek, ale na razie ten wydał mi się właściwy do tego pomysłu.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich pozytywnie "zakręconych" a w szczególności Cezarego za kawał dobrej pracy i cierpiliwości wink

67

W sumie to nie istnieje "taki" poradnik, nie ma nawet spisu funkcji (api) które można wykorzystać. Inna sprawa że strony rządzą się pewnymi swoimi prawami, ale poza nimi to w sumie czysty html + js - a do tego są lepsi żeby edukować smile

Więc na chwilę obecną zostaje po prostu analiza istniejącego kodu i pisanie samodzielne. Niektóre dodatki są bardzo proste (np. logread), co pozwala na natychmiastowe zapoznanie się jak taki "szablon" powinien wyglądać i jak wygląda komunikacja ze skryptami systemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.