Temat: Sugestie-nowe opcje/poprawki/dodatki do Gargoyle PL

Witam
W związku że takiego tematu nie ma zakładam temat w którym można pisać odnośnie nowych fukcji jakie widzielibyście w Gargoyle PL bądź znaleźliście błędy do poprawy, bądź błędy w tłumaczeniu... Może nasz kochany Cezary coś z tego wyczaruje w wolnych chwilach smile bądź inni znający się na programowaniu wspomogą Cezarego

Warto w postach na samym początku pisać nagłówek typu:
-nowa opcja
-poprawka
-dodatek

2

Odp: Sugestie-nowe opcje/poprawki/dodatki do Gargoyle PL

Nowa opcja

Sugeruję dodanie do GUI Gargoyle nowej opcji która dawałaby możliwość podania adresów IP z których można dostać się do konfiguracji na GUI z internetu czyli przez WAN. Z sieci LAN dostęp aby był dla wszystkich. W routerach DRAYTEK jest taka opcja i myśle ze jest to dobre dodatkowe zabezpieczenie. Tak wygląda to w routerach DRAYTEK. Myśle ze tu można by dodać np. 5 pozycji do podania IP lub zakresów IP z maskami.

http://img198.imageshack.us/img198/1766/cbt.gif

3 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-01 14:17:20)

Poprawka tłumaczenia

Brak tumaczenia dni tygodnia w limitach transferu:
http://img826.imageshack.us/img826/5408/smqr.jpg

Ok znamy już odpowiedź że to jest nie do zrobienia. Technicznie nie możliwe.

4

Nowa opcja ( plugin ) automat do downloadu

Jak pewnie spora część z nas korzystam z internetu 3g. Ponieważ nielimitowane pobieranie jest tylko w nieludzkich godzinach w nocy, przydałby się automat, który robił by to sam. Zakładam, że nie wymaga zaawansowanych opcji typu logowanie czy captcha, po prostu link i już. Próbowałem sam wydłubać plugin z wykorzystaniem wget, nawet działa ale poległem na następujących funkcjach:

- możliwość uploadu lub edycji listy z linkami do ściągnięcia
- możliwość określenia pory ściągania
- ewentualnie konfiguracja miejsca docelowego składowania pobranych plików

Mogę to pociągnąć dalej, ale potrzebowałbym pomocy ( może jakiś przykładowy skrypt ) w ww. tematach.

5 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-01 11:32:15)

Poprawka (motywy) wyskakujące okienka

Czy dałoby się wprowadzić opcję automatycznego dostosowania rozmiary (wysokość - szerokość) wyskakującego okienka edycji np. reguły firewalla bądź ograniczenia pasma lub nośników USB ? Okienka nie dostosowują się automatycznie wielkością...i obcinają zawartośc. Jak na końcu linii np. jest przycisk to przenosi go do linii poniżej itp. Męcze się w CSS ale w tych chyba nic nie da się zrobić tylko jak wczytałem w internecie ze trzeba by to zrobić w JS (metoda window.resizeTo). Chyba że ktoś wie jak zrobić to w stylach CSS ? To proszę o pomoc.

6

Temat może i przydatny, ale szczerze obawiam się, że dobrymi chęciami to jedynie piekło wybrukowane... jeżeli naprawdę chcecie coś zgłosić (błąd, zmianę, propozycję), to jedynym sensownym na to miejscem jest GitHub: https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues.

W pewnym sensie, zgłaszanie poprawek do polskiego tłumaczenia ma jeszcze sens, ale jeżeli ktoś śledzi rozwój tego projektu, to na pewno zauważył, że Gargoyle jest właśnie w trakcie implementacji obsługi wielu języków - nie wiem jak i kiedy się to skończy i zostanie oficjalnie wprowadzone, ale bardzo możliwe, że całe spolszczenie zostanie przeniesione i udostępnione w ramach osobnego pakietu.

@pepe_lodz zapomnij... wszystkie wyskakujące okna mają ustawiony rozmiar na sztywno, nic z tym z poziomu CSS nie zrobisz. Gargoyle od strony HTML/CSS/JS pamięta czasy IE6... moim zdaniem ten projekt powinien być przepisany na nowo, ale... kto się tego podejmie...

7

@pepe2k dzięki.
Czyli pewnie aby jakoś to rozwiązać to tylko zmniejszenie czcionki i ewentualnych pól tekstowych i wyboru w wyskakujących okienkach. Szkoda... Dziękuje Ci serdecznie za pomoc.

8

Poprawka (Limity transferu)

Tworząc regułe wybieram ograniczenie np. 20 GB . Po zapisaniu jest ok jednak wchodząc w edycje tej reguły mam już zamiast jednostki GB to ilośc tych GB przeliczone na MB i jednostaka jest MB. Czyli dane sa zawsze w okienku edycji przeliczone na MB.

Tak, z urzędu tak jest. Od zawsze jest to sprowadzane do podstawowej jednostki. Tak zostało to zaprojektowane.

9

pepe_lodz napisał/a:

Poprawka tłumaczenia
Ok znamy już odpowiedź że to jest nie do zrobienia. Technicznie nie możliwe.

Bez zmiany kodu. Niestety Eryk w niektórych miejscach zrobił brzydką rzecz - wyświetla to co jest na listach rozwijalnych, ale odczytuje a później wyświetla value tej pozycji z nie opis. A później jest to zapisywane i leci bezpośrednio do iptables. Tak jest też np. w polach gdzie wpisuje sie Mon 1:00 itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

zygzak napisał/a:

Nowa opcja ( plugin ) automat do downloadu

Jak pewnie spora część z nas korzystam z internetu 3g. Ponieważ nielimitowane pobieranie jest tylko w nieludzkich godzinach w nocy, przydałby się automat, który robił by to sam. Zakładam, że nie wymaga zaawansowanych opcji typu logowanie czy captcha, po prostu link i już. Próbowałem sam wydłubać plugin z wykorzystaniem wget, nawet działa ale poległem na następujących funkcjach:

- możliwość uploadu lub edycji listy z linkami do ściągnięcia
- możliwość określenia pory ściągania
- ewentualnie konfiguracja miejsca docelowego składowania pobranych plików

Mogę to pociągnąć dalej, ale potrzebowałbym pomocy ( może jakiś przykładowy skrypt ) w ww. tematach.

Aria to ma + odpalanie jej z crona. Jest interfejs do niej, więc tu nie ma co wymyślać. Ściąga http, ftp i torrenty.

11 (edytowany przez build000 2013-07-05 07:52:36)

Propozycja modernizacji tego co już jest:

1). Zdecydowanie brak klików do zmiany adresów MAC zarówno na LAN jak i WLAN (szczególnie do podwójnego radia - opisany sposób przez uci w poradnikach na eko.one.pl nie działa, np. na WNDR3800)
2). Nie wiem czy to jest technicznie/programowo/ideologicznie możliwe do zrobienia ale przydało by się móc ograniczać różne rzeczy w zakładce "Firewall/Ograniczenia" dwojako - po IP lub po MAC (działa, ale nie na wszystkie opcje blokowania - raz jest samo IP a innym razem sam MAC)
3). Dodanie większej ilości grafów (min. 5 lub 6+1 zbiorczy dla ładniejszego wyświetlania: jeden zbiorczy dla UL/DL na jedno urządzenia (6) - po 2 w rzędzie + jeden zbiorczy ogólny dla całego pasma) dla zakładki "Status/Zużycie Pasma" oraz dodanie w opcji "Przedział czasowy": 1 godzina i 1 minuta.
4). Dodanie opcji czasowych w zakładce "Status/Monitor sieci" dla pogrupowania tego wszystkiego (z możliwością rozwijania interesującego interwału czasowego) co w chwili obecnej jest mało czytelną kolumną.
5). Dodanie opcji "pomiń statystyki" przy pobieraniu kopi bezpieczeństwa - w końcu nie zawsze jest to ważne i potrzebne a w jakimś tam stopniu spowalnia cały proces.

12 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-02 06:44:33)

pepe_lodz napisał/a:

Poprawka (Limity transferu)

Tworząc regułe wybieram ograniczenie np. 20 GB . Po zapisaniu jest ok jednak wchodząc w edycje tej reguły mam już zamiast jednostki GB to ilośc tych GB przeliczone na MB i jednostaka jest MB. Czyli dane sa zawsze w okienku edycji przeliczone na MB.

Tak, z urzędu tak jest. Od zawsze jest to sprowadzane do podstawowej jednostki. Tak zostało to zaprojektowane.

Według mnie jest to brzydkie i bez sensu w takim razie pozostałe jednostki. Uważam ze jest to tez brzydko zrobione. Bo lepiej wygląda mniej cyferek niż rząd cyferek i dane podane w MB. Uwazam ze jest to warte przerobienia aby logicznie to wyglądało.

13

Wiesz, wiele rzeczy w gargoyle się prosi do poprawy smile

14

Cezary napisał/a:

Wiesz, wiele rzeczy w gargoyle się prosi do poprawy smile

Masz rację smile Trochę mało estetycznie jest to pisane... No ale może jakoś wspólnymi działaniami coraz większej liczby osób uda się smile Trzeba mieć nadzieję... big_smile

15

Cezary napisał/a:

Aria to ma + odpalanie jej z crona. Jest interfejs do niej, więc tu nie ma co wymyślać. Ściąga http, ftp i torrenty.

Tak, ale

Ponieważ sama aria2 jest skompilowana z libopenssl oraz libxml - wymaga sporo miejsca i extroot może okazać się niezbędny.

Myślę o czymś prostszym i lżejszym, żeby działało bez extroota i robiło tylko to o czym pisałem.

16

No to do samego wgeta masz bardzo stary yodctcs

17 (edytowany przez wabikboy 2013-07-02 09:32:00)

No to ja też dodam swoje trzy grosze smile

Jak już jest tego tyle że się nie mieści w samym flash'u to może by zrobić instalator w którym można by zaznaczyć pakiety jakie są potrzebne a potem w tym instalatorze automatycznie tworzył by się obraz, a jeśli było by zaznaczone za dużo pakietów to wyskoczyła by informacja że wymagany extroot.

Heh zaraz czuje że mnie tu zjedzą smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

18

To się właśnie nazywa imagebuilder i jest standardowo w openwrt.

19

smile a wersji graficznej nie ma ? tongue

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

20

Nie ma.

21

Oto jakbym widział formatowanie z poziomu interfejsu użytkownika w Gargoyle:
http://img577.imageshack.us/img577/6498/cqy4.jpg
Użytkownik poprzez przycisk "Następna partycja" dodaję kolejną partycję. Na każdej partycji może wybrać jej rozmiar oraz typ. Wydaję mi się że taki panel "uprościłby życie" początkującym użytkownikom.

22 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-03 08:48:32)

ex500 napisał/a:

Oto jakbym widział formatowanie z poziomu interfejsu użytkownika w Gargoyle:
http://img577.imageshack.us/img577/6498/cqy4.jpg
Użytkownik poprzez przycisk "Następna partycja" dodaję kolejną partycję. Na każdej partycji może wybrać jej rozmiar oraz typ. Wydaję mi się że taki panel "uprościłby życie" początkującym użytkownikom.

Jestem za. Można by sobie z GUI zrobić i Swapa, Extroota i przestrzen na dane udostępniane w sieci LAN.

A skąd masz takie GUI u siebie ?

23

pepe_lodz napisał/a:

A skąd masz takie GUI u siebie ?

Przecież to jest domyślne GUI Gargoyle: http://www.gargoyle-router.com/wiki/dok … creenshots

24

Hmm jakoś nie widzę tego...  Nie ma przycisku NASTĘPNA PARTYCJA. Więc nie wiem gdzie wy to macie ?

25 (edytowany przez tst 2013-07-03 09:28:27)

Ale ja napisałem o GUI a nie o opcjach smile.
Gdyby te opcje były dostępne, to kol. ex500 by ich nie proponował w tym wątku smile.