1

Temat: Reanimacja WDR3600

Witam wszystkich.

Mam przed sobą tp-link'a WDR3600 V1.1 (rewizja PCB: 1.0) do którego, ktoś usiłował wgrać firmware i w czasie wgrywania zresetował router. Po włączeniu pali się dioda power i lekko "słoneczko" i wifi. Gdy włączam z wciśniętym przyciskiem reset zapalają się na chwilę wszystkie diody i gasną oprócz trzech z lewej. Podłączyłem konsolę ale nie ma odzewu. Czy da się go uratować?

Pozdrawiam
Michał

2

Odp: Reanimacja WDR3600

Jak najbardziej po konsoli powinno się dać. Nie podłączyłeś rx/tx odwrotnie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez m80 2013-06-12 19:42:59)

Sprawdzałem już tak i tak, dziwne bo miał już wlutowane goldpiny.
Router ustawiony do mnie przodem, od góry:
VCC
GND
RX
TX

Piny się zgadzają?

4

Więc "był robiony". Jeżeli faktycznie nic nie da rady po konsoli to zostaje Ci zabawa z flash - do pepe2k się zgłoś.

5

m80 napisał/a:

Po włączeniu pali się dioda power i lekko "słoneczko" i wifi Gdy włączam z wciśniętym przyciskiem reset zapalają się na chwilę wszystkie diody i gasną oprócz trzech z lewej.

Najpewniej uwalony sprzętowo. Mam podobnego ze spalonym układem od interfejsów kablowych...

m80 napisał/a:

Podłączyłem konsolę ale nie ma odzewu. Czy da się go uratować?

Istnieje możliwość, że ktoś nadpisał U-Boot skoro na konsoli głucho... jak chcesz, to mogę go spróbować go zreanimować, albo wysłać Ci zaprogramowaną kostkę do przelutowania - kontakt na PW.

6

Jakby co to mam programator ale chciałbym przy okazji powiększyć flash.

7

@marczelo
To jest grubsza sprawa bo widać, że ktoś przy nim majstrował i się nie udało.
Poradnik jest na YT i na wiki OpenWRT, także zanim zgłosiłem się po pomoc szukałem na własną rękę.

8

@marczelo
Tak, próbowałem robić tak jak na tym filmie.

9

m80 napisał/a:

Jakby co to mam programator ale chciałbym przy okazji powiększyć flash.

To jesteś w komfortowej sytuacji-rozmawiaj w tej sprawie z @pepe2k (odebrałem wczoraj 2 routery-jeden po reanimacji a drugi po update RAM i flash-super to wygląda i działa bez jakichkolwiek zastrzeżeń).  P.S Co do wykształcenia to nie interesuje mnie to czy @pepe2k jest profesorem, doktorem...po zawodówce czy podstawówce-znasię na tym co robi wyśmienicie a @marczelo jest pociechą na tym forum smile i proponował bym nie zagłębiać się z nim w techniczną dyskusję (jak ktoś świeży się pojawi to warto go czasami nakierować-jak szybko skorzysta z porad @marczelo to @pepe2k będzie miał więcej zleceń reanimacji sprzętu wink ). OT

10

[info] oczyściłem wątek z tego co było zbędne. Na temat panowie proszę.

11

Router postawiony na nogi. Na szczęście okazało się, że poprzedni właściciel nie wyrządził żadnych szkód sprzętowych.

To nie moja sprawa, ale obecny właściciel nabył ten router na znanym portalu aukcyjnym jako "uszkodzony w trakcie wgrywania oprogramowania".

Prawda niestety okazała się zdecydowanie inna - w routerze wlutowane było gniazdo konsoli szeregowej, gniazdo JTAG (!!), wielokrotnie lutowana była kość FLASH, a jej zawartość wskazuje na to, że ktoś chyba wgrywał wszystko jak leci byle tylko spróbować to uruchomić. Znalazłem tam U-Boot od innego modelu, oryginalne dane kalibracyjne ART zostały skasowane, a adres MAC był inni niż na naklejce, brakowało numeru modelu i pinu WPS...

Moim zdaniem przed takimi sprzedawcami powinno się publicznie przestrzegać, ale tak jak pisałem - zachowam to dla siebie, bo to sprawa pomiędzy obecnym i poprzednim właścicielem.

12 (edytowany przez marczelo 2013-06-14 21:12:42)

Pepek2 

To czyli pierwszy właściciel nie miał pojęcia co robi i opylił go jako uwalony tylko po jaką cholerę lutował JTAG przecież po kablu lub konwerterze i tak by poszło lub na kostce którą lutowałeś -  a właśnie tak zrobiłeś no nie ? Ale mnie ciekawią 2 kwestie robiłeś tak jak na filmie z YT też wycinałeś te pliki z oryginała czy po prostu jak  leci  jak na innych ruterach MR3420V1 ? Pytam bo to ważne teraz dla mnie jest jak to zrobiłeś. Swoją drogą strasznie namieszane było z nim i tyle.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

13

Obawiałem się tylko jednego, że będzie uszkodzony sprzętowo ale na szczęście nie był. Przy routerach oprócz strony sprzętowej trzeba się też orientować w sofcie. Tak mi świtało, że niby skąd przeciętny elektronik ma znać jeszcze rozkład partycji, konfigurację u-boot'a itp. Dobrze, że wysłałem go do pepe2k, dzięki.

Ciekawi mnie jeszcze czy te dane na partycji ART są różne dla każdego egzemplarza czy wrzucają tam średnią dla danego modelu?

14 (edytowany przez pepe2k 2013-06-14 21:26:04)

marczelo napisał/a:

To czyli pierwszy właściciel nie miał pojęcia co robi i opylił go jako uwalony tylko po jaką cholerę lutował JTAG przecież po kablu lub konwerterze i tak by poszło

Skoro wlutował gniazdo konsoli, a w szczególności JTAG, to najwyraźniej miał pojęcie co robi, zresztą to co było tam wgrane, było wgrane dobrze (pod odpowiedni adres), ale najpewniej nie od tego routera lub źle skompilowany obraz. Po kabelku nie zrobisz żadnego routera z uszkodzonym bootloaderem chyba, że procesor ma jakąś wewnętrzną pamięć FLASH i własny bootloader.

marczelo napisał/a:

lub na kostce którą lutowałeś -  a właśnie tak zrobiłeś no nie ? Ale mnie ciekawią 2 kwestie robiłeś tak jak na filmie z YT też wycinałeś te pliki z oryginała czy po prostu jak  leci  jak na innych ruterach MR3420V1 ? Pytam bo to ważne teraz dla mnie jest jak to zrobiłeś. Swoją drogą strasznie namieszane było z nim i tyle.

Nie, nie naprawiłem go przy pomocy konsoli szeregowej. Potrzebny był programator pamięci szeregowych SPI.

m80 napisał/a:

Ciekawi mnie jeszcze czy te dane na partycji ART są różne dla każdego egzemplarza czy wrzucają tam średnią dla danego modelu?

Nie wiem czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie ze 100% pewnością, ale z doświadczenia wiem, że np. dla 10 różnych WR703N miałem 10 różnych partycji z danymi kalibracyjnymi ART... i każdy z nich działał na innych niż swoje wink

15

Ja porównywałem kilka urządzeń z tej samej serii. I w każdym potrafiło się coś różnić w arcie.

16 (edytowany przez marczelo 2013-06-14 22:05:20)

Aha rozumie no cóż jak na razie to ja nie mam takiego programatora pamięci szeregowych, to raczej już do poważnego uszkodzenia u- Boota. Mam na dzieję ze mi się tak nie uszkodzi musiał bym naprawdę bez pojęcia być z tego co rozumie mógł być obraz źle skompilowany cóż u mnie U- Boot odpalił to inna sprawa. Pepe2k dzięki za info jak radzicie kupić ten programator i czy w tej sytuacji jak kolega m80 się znalazł. To czy sobie poradzę ?

Ps. Bo w normalnej sytuacji  to dam rade przynajmniej skoro u siebie odpaliłem U-Boot  to raczej powinienem.

Pozdrawiam..

Jak widzicie pytam się tym razem a nie wypowiadam i czytam posty

Małe zmiany na profilu i inna koncepcja z mojej strony tym razem,  od teraz wypowiadam się w temacie tylko  co wiem Jeśli chodzi o rutery i  W przyszłości jak postawię ruter to będę się wypowiadał teraz uważny jestem w tym temacie.

big_smile i big_smile

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

17 (edytowany przez m80 2013-06-14 22:21:39)

Czyli w praniu się okaże czy będzie stabilnie działać

Na ebay-u można wychaczyć programator TL-866 z przystawkami za około 100$, mam taki tylko dodatkowo z kablem ISP, działa szybko i ma dużą bazę układów.

18 (edytowany przez marczelo 2013-06-14 22:32:37)

m80 napisał/a:

Na ebay-u można wychaczyć programator TL-866 z przystawkami za około 100$, mam taki tylko dodatkowo z kablem SPI, działa szybko i ma dużą bazę układów.

OK dzięki za informację pomyśle o tym na pewno jak na razie mam kable  ORAZ  Moduł konwerter USB=>RS232 itp.

Ale mam takie coś nadaję się do tego Pepe2k ? Czy tylko do postawienia rutera ?

Link -http://allegro.pl/programator-avr-prog-4w1-stk500v2-avr910-rs232-gen-i3324336876.html

19 (edytowany przez pepe2k 2013-06-14 22:51:06)

m80 napisał/a:

Bez problemów przerzuciłem 10 GB przez radio 5 GHz. Ciężko powiedzieć co dokładnie jest w tych danych kalibracyjnych, ale jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem żeby wgranie danych od innego egzemplarza tej samej serii powodowało jakieś problemy, a przerabiałem temat na kilku różnych modelach. Może Cezary kojarzy tego typu przypadek?

20

Raz w jednym urządzeniu. Radio nagle się dowiedziało że może kilka dBm więcej nadawać smile

21 (edytowany przez slx 2013-06-15 10:37:15)

Tak przy okazji tematu ART: mam instrukcję obsługi oprogramowania Atherosa do ustawiania tego. Mam też oprogramowanie na PC, tyle że w dość starej wersji - jescze przed 802.11n. No i najważniejsze, brak oprogramowania po stronie routera sad Mogę to udostępnić, jako ciekawostkę, jakby ktoś chciał sobie przejrzeć.

http://sendfile.pl/11015/093612_MKG-119 … erence.pdf
http://sendfile.pl/11018/ART_V48_BUILD13.zip

22

Struktura artu? W mac80211 to jest, co więcej możesz debug włączyć w sterownikach i sobie obejrzeć zdekodowane dane. madwifi osobny tools do tego dostarcza (do tych wersji preN)