1

Temat: Obraz AA dla x86

Chcę kupić thinclient futro A250

00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] Host Bridge (rev 30)
00:01.1 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX Video
00:01.2 Entertainment encryption device: Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX AES Security Block
00:0d.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet (rev 10)
00:0f.0 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] ISA (rev 03)
00:0f.2 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] IDE (rev 01)
00:0f.3 Multimedia audio controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] Audio (rev 01)
00:0f.4 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] OHC (rev 02)
00:0f.5 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] EHC (rev 02)

i podłączyć go ethernetem do routera. Cezary czy skompilowałbyś taki obraz? Kiedyś były u ciebie obrazy dla x86.

2

Odp: Obraz AA dla x86

Geode generalnie jest wspierane więc możesz po prostu oryginał instalować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Znaczy się mówisz o obrazie z openwrt.org? Jak dojdzie przesyłka to spróbuję to instalować no i ewentualnie bedę o pomoc prosił w tym wątku.

4

Tak, z openwrt.org

5

Mam sprzęt ale jutro dopiero będę miał pamięć cf. Maszyna podobno potrafi wystartować z usb. Chciałbym spróbować wystartować openwrt z pendrive nagrywając na niego obraz przy pomocy dd. Który obraz z openwrt.org użyć?

6

openwrt-x86-generic-combined-ext4.img.gz

7

Żadnego. Obrazy z openwrt dla x86 nie są dostosowane do startu z usb.

8

No właśnie nie startuje z usb. Cezary czy jest szansa, że z tym obrazem generic na karcie cf to wystartuje? Czy po podpięciu monitora będę miał na nim konsolę systemową?

9

Jak podłączysz cf jako zwykłe ide to tak. Ja jak mam na igelu.

10

zigi napisał/a:

No właśnie nie startuje z usb. Cezary czy jest szansa, że z tym obrazem generic na karcie cf to wystartuje? Czy po podpięciu monitora będę miał na nim konsolę systemową?

Nie lepiej zainstalować na nim chociażby Debiana? Mam ten sam terminal i Wheezy biega na nim bez probelmu.

11

Nie lepiej. Próbowałeś zainstalować debiana na 64MB karcie CF? smile

12

Cezary napisał/a:

Nie lepiej. Próbowałeś zainstalować debiana na 64MB karcie CF? smile

Mniejszej niż 4gb nowej nie kupisz. Używka - wiadomo... Generalnie jest to sprzęt o sporych możliwościach i dlaczego ich w pełni nie wykorzystać :-)

13

Tyle że takiej nie mam. A wydawać kasę specjalnie to tak średnio mi się widzi, wolę kolejny router kupić smile

14

Nagrałem obraz na kartę cf i sprzęt się uruchamia. Niestety nie ma transmission w pakietach na openwrt.org. Tak poza tym to ten obraz ma trochę niepotrzebnych rzeczy (luci, moduły kernela) z racji, że to generic.
Cezary czy mógłbyś przygotować coś bardziej pod ten sprzęt (kmod-3c59x, kmod-r8169) i z dodatkami takimi jak kompilujesz dla ar71xx (obsługa usb, strefa czasowa, automount...). Może po prostu coś na bazie tego configa. No i dodatkowo transmission bym bardzo prosił.

15

Jeżeli nagrałeś obraz ext4 to możesz doinstalować i usunąć to co chcesz przecież.

Na chwilę obecną x86 nie kompiluję.

16

A transmission bys skompilował?

17

Nie, nie mam sdk nawet. W trunku masz pakiety z transmission.

18

Uruchomiłem transmission z trunka. Futro wpięty do routera i od niego dostaje ip po dhcp (statyczne). Przekierowałem port 9091 wg. poradnika ale nie mogę się połączyć z interfejsem www z zewnątrz. Po lanie bez problemu. Czy przyczyna może leżeć w konfiguracji /etc/config/network (mam tam tylko sekcję lan). Firewall przy restarcie krzyczy, że jest sekcja wan ale brakuje urządzenia.

19

Tzn masz wan i lan czy inny wynalazek? Jak jesteś zza routerem to porty przekieruj na routerze.

20

Sprawdzałem będąć w lanie (nie działa - dlaczego?). Z zewnąrz jest ok. Ps. wynalazek jest tylko z jednym portem eth.

21

To masz tylko jeden interfejs, robiący za lan? Więc co rozumiesz pod pojęciem "z interfejsem www z zewnątrz"?

22

Tak, tylko jeden interfejs ustawiony jako lan i podpięty do routera robiącego nat. Będąc w lanie próbowałem łączyć się z transmission przez przeglądarkę ale wpisując adres wan routera na którym mam przekierowanie portu i dostawałem błąd. Po lokalnym ip/nazwie mojego "wynalazku" było ok. Na tej podstawie błędnie stwierdziłem, że przekierowanie nie działa. Z ciekawości pytam dlaczego to tak nie działa? Dodatkowo: czy port dla samego transmission (domyślnie 51413) powinien być w tym przypadku otwarty na routerze, czy też przekierowany?

23

Przekierowany. I nie rób tego będąc w lan tylko faktycznie podłącz się zza wanu. Wtedy testuj, bo tak to najczęsciej odbija Cię na firewallu.

24

Zrobiłem z tego router 3g wg. poradnika. Mam tylko problem z automatycznym startem wanu (modemu). Po uruchomieniu muszę ręcznie zrobić ifup wan, potem już wszystko ok. Muszę gdzieś na starcie dodać jakieś opóźnienie czy powinno to automatycznie wstawać?

25

Powinno to automatem wstawać, jak każdy wan. Chyba że auto=0 dałeś.