1

Temat: Problem z TL-WR1043ND w trybie client/bridge

Witam,

Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem powyższego routerka. Jako, że standardowy soft nie odpowiadał zbytnio moim potrzebom, wgrałem na niego alternatywny soft w postaci openWRT wersja BackFire 10.03 by obsy.

Problem który mnie nurtuje to niezbyt poprawnie działające wifi. Zaraz po włączeniu routera wszystko wydaje się być w porządku. Pingi do bramki działają. Problem pojawia się po kilkunastu pakietach - router jakby tracił połączenie z wifi. Ale iwconfig pokazuje, że połączenie z AP nadal jest aktywne i pakiety przechodzą.
Sprawdziłem za pomocą tcpdumpa co się dzieje na linku wifi - jedyne pakiety jakie się pojawiają to zapytania ARP o adres MAC urządzenia które pingowałem.
Polecenie ARP -a faktycznie pokazuje, że brak takowego wpisu w tablicy.

Panowie co może być przyczyną takiego zachowania??

Dla informacji - router pracuje w trybie 'n' i jest połączony za pomocą wifi z drugim tp-linkiem tl-wr741N (od niego dostaje sygnał).

Konfiguracja z wirelles:

config 'wifi-device' 'radio0'
        option 'type' 'mac80211'
        option 'channel' '5'
        option 'macaddr' '94:0c:6d:**:**:**'
        option 'hwmode' '11ng'
        option 'htmode' 'HT20'
        option 'ht_capab' 'HT40+'
        option 'ht_capab' 'HT40-'
        list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
        list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
        option 'disabled' '0'
        option 'country' 'PL'

config 'wifi-iface'
        option 'device' 'radio0'
        option 'network' 'lan'
        option 'mode' 'sta'
        option 'ssid' '********'
        option 'encryption' 'psk2'
        option 'key' '*********'
(w miejscu gwiazdek wpisane odpowienie wartości)

2

Odp: Problem z TL-WR1043ND w trybie client/bridge

miałem podobną sytuację wywal opcje
        option 'ht_capab' 'HT40+'
        option 'ht_capab' 'HT40-'
u mnie pomogło

3

Niestety Panowie, ubiłem tego tp-linka jeszcze bardziej. W tej chwili nie działa wogóle. Tzn działa ale nie tak jak powinien. Prawdopodobnie zepsułem konfigurację switcha i nie mogę się dostać do urządzenia. Teoretycznie adres ip jest, urządzenie jest widoczne w otoczeniu sieciowym windows, nie można natomiast dostać się do żadnego trybu konfiguracyjnego. Nie działa podsystem ARP. Urządzenie wysyła zapytania ARP, ale nie przyjmuje odpowiedzi. Nie daje się pingować, telnet również nie działa (zarówno po normalnym uruchomieniu jak i w trybie failsafe). Sprawa jest dość zagadkowa. Czy ktoś ma jakiś pomysł co możnaby ewentualnie spróbować zrobić?

4

http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe
wejdź i popraw co zepsułeś przykładowe pliki masz na eko. Porównaj i popraw

zawsze zostaje firsboot - ustawienia domyślne

5

Jeżeli w failsafe nie działa to pozostaje kabelek szeregowy. Robisz sam i naprawiasz lub możesz mi podesłać to ustalimy co i jak (cena w szczególności smile)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.