Temat: Kompilator dla MIPS-OpenWRT pod windows
Wrzucam bo może się komuś przydać.
Od jakiegoś czasu poszukiwałem kompilatora MIPS Linux działającego na platformie x86 Windows aby tworzyć proste i użyteczne dla mnie programiki. Próbowałem z Cygwinem oraz kompilować własne gcc ale z miernym skutkiem niby dawało poprawny plik wykonywalny ale nie mogłem się przebić przez problem bibliotek. Z kolei z kompilowaniem pod Linuxem nie miałem ochoty się bawić bo na co dzień zajmuje się Windows, mikrokontrolerami itp. Z uwagi na brak czasu dałem sobie spokój i tylko od czasu do czasu w wolnej chwili przeglądałem internet w poszukiwaniu interesującego mnie narzędzia.
Dziś znalazłem narzędzie, które mnie zadowala i działa jak należy pod Windows. Nazywa się to Sourcery CodeBench Lite Edition. Dodam, że jest to gotowy kompilator i w tej wersji jest to program darmowy. Oto link do kompilatora:
https://sourcery.mentor.com/GNUToolchai … ux-gnu.exe
Instalację przeprowadzamy standardowo a program aby działał na OpenWRT kompilujemy:
mips-linux-gnu-gcc-4.5.2 -muclibc program.c -o program
Otrzymany plik wykonywalny program wystarczy wrzucić na router dodać atrybut +x i cieszyć się działaniem.
Działanie plików wykonywalnych z tego kompilatora testowałem na routerze TPLink MR3220 i systemie Gargoyle 1.5.6.