1 (edytowany przez pepe_lodz 2013-05-09 13:39:35)

Temat: WDR3600 + stałe łacze + zapas E3276 LTE +VPN

Witam
Mam wgrane do routera najnowsze Gargoyle. Nie wiem jak zacząć konfiguracje aby skonfigurować stałe łacze WAN jako głowne łacze ze stałym adresem IP i jako łacze zapasowe łacze z modemu LTE  Huawei E3276 w sieci PLUS. Na stałe łacze ze stałym IP chce tez skonfigurować VPNa... czy może mi ktoś napisać krok po kroku jak mam konfigurować ? Czy mam zacząć od konfiguracji łacza stałego WAN przez GUI a zapasowego LTE później z linii poleceń SSH ? Proszę o szczegółowa pomoc gdyż nie jestem obeznany tak w Linuxie...

Czy VPNa tez mogę skonfigurować z poziomu GUI? Czego nie mogę zmieniac po całościowym skonfigurowaniu łacza głownego i LTE zapasowego z poziomu GUI aby wszystko się nie rozjechało ? Bo gargoyle potrafi z Gui konfigurować tylko chyba jedno łacze wiec tylko nie mogę modyfikować z GUI konfiguracji dostępu do internetu ?

Z góry dziękuje za pomoc.

2

Odp: WDR3600 + stałe łacze + zapas E3276 LTE +VPN

Zacznij więc od konfiguracji łącza stałego, vpn (openvpn) w zakładkach i sprawdzeniu czy klienci się łącza i czy wszystko gra.

Jak to zrobisz to później ręcznie konfiguracja drugiego łącza, ale najpierw zacznij od tego pierwszego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zacząłem konfiguracje VPN, i zapisywanie konfiguracji trwało w nieskończonośc dłużej niż 15min. Wreszcie wylaczyłem router i musiałem zresetować do fabrycznej konfiguracji. Nie wiem czemu. Czy ma znaczenie ze router był konfigurowany do VPNa bez podłączonego jakiegokolwiek internetu ? Wan był na DHCP ustawiony.

4

I tak i nie. Samo stworzenie konfiguracji nie ma oczywiście znaczenia, później przy tworzeniu klientów już tak.

5 (edytowany przez pepe_lodz 2013-05-09 20:52:38)

Zrobiłem VPNa i konfig stałego internetu. Jednak mam problem z VPNem... Zestawia mi się polaczenie z laptopa i np. przez zdalny pulpit mogę polaczyc się z komputerem w domu o stalym ip w sieci domowej. Jednak w domu tez mam macierz o stalym IP w sieci domowej i do niej już nie mogę się dostać... Nie wiem czemu. Przy konfiguracji na routerze klientów w opcji PODSIEC ZA KLIENTEM zostawiłem niezdefiniowane. Na serwerze mam opcje dozwolona komunikacje miedzy klientami VPN, dostep do urzadzen w sieci LAN dopuszczony, klienci uzywaja dostępu tylko do zasobow lokalnych i poświadczenia inne dla każdego klienta.

Zastanawia mnie po co tez w pobranej z routera sa dwie konfiguracje dla VPNa... Jedna z nazwa klienta a druga z nazwa klienta i dodane jest WIN ?

6

Bo mają inne końce linii - jeden linuksowe a ten drugi windziane. Po za tym to te same konfigi.

IP macierzy pingujesz? Czasami na kliencie nie masz sieci o takiej samej adresacji jak ma ta macierz?

7 (edytowany przez pepe_lodz 2013-05-09 21:23:47)

Ale co oznacza ze inne konce linii ? Czyli ze na windowsie mam korzystać z koncowka WIN ?

Na laptopie z którego laczsie za pomocą openvpn mam podpiętego IPLUSa z LTE wiec mam adres z sieci PLUS.

Pingi nie ida zarówno na komputer stacjonarny z którym za pomocą pulpitu zdalnego się lacze a ping nie idzie , i ping nie idzie tez na macierz.

Komputery w sieci domowej gdzie jest serwer VPN maja adresacje typu 192.168.x.x

Serwer VPN ma adresacje 10.8.0.x i klienci tez.

8

Jeżeli o tym nie wiesz to pliki tekstowe w windows i uniksie się różnią, sposobem zakończenia linii. W uniksach jest tylko char(10), w windows jest 13/10.

9

Aha ok. A co z tym ze nie mogę pingowac kompa i macierzy oraz wejść na macierz ? A przez pulpit zdalny na kompa wchodzę ?

10

Dobre pytanie. Zobacz czy na kliencie ustawił Ci się routing.

11

A jak to sprawdzić ? Tak prosto proszę o tłumaczenie smile

12

A co jest klientem? Jak windows to route print. Linux: route -n

13 (edytowany przez pepe_lodz 2013-05-09 21:55:41)

Windows
Ok i co mam Ci podać z tego ?

Tak jak pisałem wcześniej jak konfigurowałem klientów to w opcji Podsiec za klientem zostawiłem opcje NIEZDEFINIOWANA.
A jest jeszcze do wyboru Trasa Zdefiniowana poniżej ale nie wiem jak ja wypelnic...

14

Mi nic. Ty natomiast zobacz czy jest routing do podsieci która jest za routerem z openvpn.

15

Hmmm jeszcze jakbym wiedział jak to sprawdzić smile
DLatego prosiłem o proste wskazówki.

16

Napisałem Ci co masz wykonać. Chyba wiesz w jakiej podsieci masz tą macierz, tak? Więc wiesz czego szukać.

17 (edytowany przez pepe_lodz 2013-05-09 22:02:59)

http://img547.imageshack.us/img547/3431/beztytuudz.jpg

Ma ierz jest w podsieci 192.168.10.x

18

No i nie wiem dlaczego nie działa ping ani wejście na macierz...

19

A toto nie jakiegoś ograniczenia na zakres ip czy coś takiego?

20

nic takiego nie ma ustawionego... Bo komp mi tez nie odpowiada na PING

21

Poczekaj. A w inny sposób niż pingi do macierzy możesz się dostać? Do komputera możesz.

22

Do komputera tylko przez pulpit zdalny. Inaczej ani na komputer ani na macierz nie mogę wejść.

23

Tak wygląda konfiguracja na routerze.
http://img593.imageshack.us/img593/9441/konfgz.jpg

24

Cezary pomozesz....?
Znalazłem podobny temat ale nie wiem jak to zrobic ?
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73881#p73881

25

Pomoże mi ktoś z tym problemem ? Bo jednym słowem VPN jest w takim razie bezużyteczny... Cezary pomoz !