Temat: client FTP na openwrt który nie śmieci na wyjsciu

Witam, mam taki problem, potrzebuję wysyłać informacje z openwrt na serwer FTP w taki sposób żebym mógł sprawdzić czy transfer się powiódł czy nie (powody niepowodzenia mogą być różne), jak miałem na stacjonarnym to client ftp w przypadku powodzenia jest "cicho", jeżeli coś się nie powiodło, to coś tam "krzyczy", sprawdzam to w skrypcie i wiem czy transfer ok czy nie i wykonuję odpowiednie operacje.

W openwrt próbowałem yafc i ncftp, ale obydwa są "rozkrzyczane" po transferze (yafc ma opcję -q, ale ona działa tylko przy uruchamianiu)

Mój skrypt dla "dużego" ftp:
=====
FTPresult=`ftp -n 2>&1 <<ENDFTP
open ${Host} ${Port}
user ${User} ${Password}
cd ${Kat}
put ${Filep}
close
quit
ENDFTP`
=====

i w $FTPresult mam pusto albo coś i odpowiednio do tego reaguję

jakieś pomysły? (mam extroot więc miejsca jest sporo)

2

Odp: client FTP na openwrt który nie śmieci na wyjsciu

Praktycznie każdy program uniksowy ma kod wyjścia - 0 jak się udało i coś inne w przypadku wyjścia.

Wykonaj ftp a kod wyjścia w shellu masz w zmiennej $? odczytaj go natychmiast po wykonaniu i sprawdź.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

kod wyjścia dotyczy wykonania się programu, yafc wykonuje się poprawnie ale na przykład nie można było zapisać wysyłanego pliku i plik nie został zapisany na serwerze, bo istniał już, a jest zakaz nadpisywania (i tak ma być) a mimo to program kończy się "0".

jakieś inne pomysły?

4

Ok, więc zostaje Ci tylko przeparsowanie outputu programu.

5

diunida napisał/a:

Witam, mam taki problem, potrzebuję wysyłać informacje z openwrt na serwer FTP

Witam.
W openwrt nie ma klienta ftp ?
Jak go doinstalować ?

Chciałbym automatycznie wysyłać logi na serwer FTP.
Działa wysyłanie poprzez scp ale chciałbym poprzez FTP w formacie username:password@host.

FTP chyba tylko dlatego lepsze w tym przypadku , że potem w łatwy sposób mogę zablokować logi przychodzące z maszyny , z której logi już nie są mi potrzebne ( każda maszyna może mieć swoje konto ftp ), a nie bardzo wiem jak to zrobić gdy będą przychodziły poprzez scp .

Z góry dziękuję

6

wput sobie doinstaluj, on to potrafi.