1

Temat: WDR 3600 + Play online i modem e3131 - Dobór Anteny

Witam, sprzęt jak wyżej w temacie smile Obecnie z zasięgiem nie ma problemu lecz w miejscowości Mokrzyska czuję że będą problemy a nie mam obecnie innej możliwości internetu tylko Play Online, stąd moje pytanie o dobór anteny z tego co ja wypatrzyłem to nadajnik mam nie całe 5 Km od domu, jaką polecacie i jak to się sprawuję w przyszłości? Jest sens inwestować w coś takiego:

http://allegro.pl/antena-omni-11db-3g-4g-hspa-lte-e173-e3131-e3276-i3149734802.html

?

Czy już lepiej w takie coś:

http://allegro.pl/antena-18-5dbi-3g-umts-hsdpa-huawei-e169-e156-e620-i3197556443.html

i jak z ustawieniem tego, musi to być jakoś perfekcyjnie typu kąty etc. jak z anteną satelitarną?

Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc i wyrozumiałość, raz zakładałem temat już na tym forum i się nie zawiodłem smile smile

2

Odp: WDR 3600 + Play online i modem e3131 - Dobór Anteny

Antenę przede wszystkim kupujemy na określone pasmo częstotliwości (stacje 3G Play pracują w WCDMA-900MHz i 2100MHz także w zależności z jakiego nadajnika korzystamy to kupujemy odpowiednią antenę). Zakładając że jest to pasmo 2100MHz to z podanego przykładu 1-sza służy jedynie do przeniesienia punktu odbierania sygnału, zysk z niej będzie oscylował w okolicach 0dB. Druga ujdzie, może sprawdź ofertę tego sprzedawcy

http://cybertech.com.pl 

lub

http://bestpartner.pl 

3

jeśli to Mokrzyska k/Brzeska to najbliżej masz nadajnik UMTS900 Brzesko, Młyńska, dz. nr 46/12 z Play

pierwsza propozycja to do drapania po plecach, dobra, ale jeśli masz dobry poziom sygnału, a chcesz tylko przenieść punkt odbioru za okno

druga to na UMTS2100, co w przypadku korzystania z nadajnika UMTS900 nie zda egzaminu

internet z Play możesz mieć z nadajników na 900 MHz lub na 2100MHz, obie technologie są rozwijane równocześnie, przy czym 900MHz bardziej za miastem (lepsze rozchodzenie się fal, co przekłada się na większy obszar z zasięgiem sieci) a 2100 głównie w miastach (mniejszy zasięg, ale większa pojemność sieci, czyli większa ilość użytkowników)

aby właściwie dobrać antenę upewnij się z którego nadajnika chcesz odbierać sygnał i na jakiej częstotliwości, jeśli są przeszkody w terenie, pagórki, lasy, drzewa, budynki, to zdecydowanie lepiej będziesz miał na 900 MHz, jeśli otwarty teren bez przeszkód to lepiej na 2100 Mhz (ja z Plusa na 2100 odbieram z 11km stabilny sygnał i transfer)

co do anten
na 900 Mhz to tylko ATK-20 Dipola, lub jeśli stosunkowo blisko (do 5 km, bez przeszkód) to może być mniejsza ATK-10

na 2100 polecam panel Cybertech (sam go używam, jak pisałem z 11km )

http://cybertech.com.pl/k18,anteny-lte- … 00mhz.html

u nich kupisz też oryginał Dipola ATK-20

moim zdaniem zapomnij o chińskich wynalazkach z Allegro, poczytaj na forum bez-kabli.pl

ustawienie anteny musi być na nadajnik dość dokładnie

4

2100 właśnie sprawdziłem i najbliżej będzie 7,3 km gdzieś. KMY@ to jest ta lokalizacja co podałeś smile Co ty byś zrobił w takiej sytuacji bawił się w 2100 i brał antenę jaką polecasz czy UMTS900, mi ciężko cokolwiek powiedzieć - ty widzę masz doświadczenie smile Anteny już wiem jakie wybrać tylko które to pasmo polecasz albo rozwiązanie 2100 czy 900? smile Chodzi wiadomo o stabilny sygnał i transfer na poziomie tak jak obecnie tych 2mb/s smile Pozdrawiam serdecznie i dziękuję bardzo

5

Kusiu napisał/a:

2100 właśnie sprawdziłem i najbliżej będzie 7,3 km

jak podajesz nadajnik, to dokładnie który, znajdź tu:
http://mapa.btsearch.pl/

wg mapy to najbliżej Mokrzyska są:
Brzesko, ul. Młyńska - maszt własny, przy A4, UMTS900, około 2,5 km
Brzesko, ul. Kościuszki 68 - Zakład Opieki Zdrowotnej UMTS 900 i UMTS2100 około 6km
Brzesko, plac Kazimierza Wielkiego 8 - maszt Telefonów Brzeskich S.A. UMTS2100 około 6km

w tej sytuacji ja bym próbował na UMTS900,

natomiast około 7,3 km to nie wiem, o który Ci chodzi
Przez Mokrzyska przechodzi ul. Wiślana i dochodzą boczne, na jakiej ulicy ma być odbiór?

No i przeszkody, nic nie piszesz, lasy, drzewa budynki, pagórki
jak jest z widocznością optyczną nadajników?

6 (edytowany przez Kusiu 2013-05-05 06:55:34)

Chodziło mi o Plac Kazimierza wielkiego, sprawdzałem na zumi stąd pewnie niedokładność ale na szpitalu mówisz że jest bliżej smile Z widocznością ciężko mi powiedzieć, pagórków nie ma, domy jakieś są smile myślisz że antena o której mówisz dała by radę z tym nadajnikiem około 6 km na 2100 czy lepiej z tym 900 2,5 km? Na UMTS900 prędkości są takie same jak na 2100? Duże są straty na kablu później od anteny do modemu?

Pozdrawiam

Edit o ile mapa na btsearch.pl jest dokładna to zaznaczyłem na młyńskiej "markerem" i od niej do domu na wiślanej który jest widoczny pokazało 1,58 km. z placu kazimierza 4,23 km ze szpitala 4,73 smile

7

jeśli masz możliwość i trochę wiedzy to najlepiej jest sprawdzić transfery pod nadajnikiem z laptopem używając np programu topnetinfo z forum bez-kabli.pl wymuszając na modemie konkretną częstotliwość pracy

ale 2Mb/s to nie jest jakaś kosmiczna prędkość i pewnie bez trudu osiągniesz taki rezultat zarówno na 2100 jak i na 900MHz

z założenia użytkownik ma nie wiedzieć na jakim paśmie jest połączenie

natomiast 2,5 km dla UMTS900 to antena jest nie potrzebna, chyba, że domek masz w lesie
jak na razie, to jak piszesz na początku, tylko czujesz, że mogą być problemy
sprawdź, i jak będą to wówczas szukaj rozwiązania
nie mniej, ja bym wybrał połączenie na 900MHz z 2,5 km niż 2100 z 6km

natomiast co do samej anteny Cybertech na 2100, ja mam 11 km do nadajnika i stabilne połączenie z transferami do 10Mb/s w Plusie, (w Plusie nie mam ograniczeń prędkości)

8

Kusiu napisał/a:

zaznaczyłem na młyńskiej "markerem" i od niej do domu na wiślanej który jest widoczny pokazało 1,58 km. z placu kazimierza 4,23 km ze szpitala 4,73 smile

1,6 km dla UMTS900 do w domu bez anteny odbierzesz, chyba że góry i lasy po drodze
jak pisałem, sprawdź, bo moim zdaniem, to Ci nic nie potrzebne

9

KMY@ Jasne wcześniej sprawdzę, być może nie potrzebny wydatek smile

Pozdrawiam

10

Kusiu napisał/a:

Na UMTS900 prędkości są takie same jak na 2100? Duże są straty na kablu później od anteny do modemu?

Jeżeli masz ograniczenie do 2Mbps to raczej nie odczujesz różnicy między WCDMA900 a 2100MHz (np. u mnie WCDMA900MHz Aero2 BDI z ograniczeniem do 512kbps całą dobę trzyma transfer, w godzinach szczytu rośnie jedynie ping ale jak przełączałem iPlusa na tą stację do której mam ok. 1km to zdecydowanie mniejsza stabilność a w godzinach szczytu to speedy nie wyglądały ciekawie, zwiechy, zadyszki transferu których nie spotykam na 2100MHz Polkomtela). Co do kabla to przy 2100MHz jest ponad 2x wyższe tłumienie i lepiej nie stosować więcej niż 10-12m (H155).

11

KMY napisał/a:
Kusiu napisał/a:

zaznaczyłem na młyńskiej "markerem" i od niej do domu na wiślanej który jest widoczny pokazało 1,58 km. z placu kazimierza 4,23 km ze szpitala 4,73 smile

1,6 km dla UMTS900 do w domu bez anteny odbierzesz, chyba że góry i lasy po drodze
jak pisałem, sprawdź, bo moim zdaniem, to Ci nic nie potrzebne

Lub domek jak klatka Faradaya smile Przerabiam to na sobie: 2km do nadajnika i brak zasięgu (nadajnik widać). Bez anteny za oknem ani rusz - nawet biorąc pod uwagę straty na kablu, przejściówkach itd. (zysk zestawu ujemny) z anteną jest -64 do -71dBm (antena "wycelowana" pomiędzy nadajniki Plusa (Aero2) i Play) zależnie od propagacji/pogody.

Wally

12

i stało się przeprowadziłem się i internet chodzi tu strasznie, wysokie pingi zasięg nie jest zły bo na nadajniku 900 jest jakieś 40% Lecz teraz sprawdzam pingi to sa ok bo kolo 40, 60ms wczesniej mialem od 900 do 2000 ms przeszlo. Prędkość również ok bo 2mb wczsniej nie bylo nawet polowy, mozliwe przeciazenie btsa? Korzystam z tego na mlynskiej opisane kilka postow wyzej.. Co polecacie, mysle juz nad zrezygnowaniem ale oplacam i mam umowe na przeszlo rok jeszcze.

13

Pakiety danych zawsze miały niższy priorytet niż voice, więc jeżeli jest przeciążony to nic z tym nie zrobisz. Albo np. antena kierunkowa i szukaj innego btsa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14 (edytowany przez Kusiu 2013-07-04 14:29:41)

Cezary napisał/a:

Pakiety danych zawsze miały niższy priorytet niż voice, więc jeżeli jest przeciążony to nic z tym nie zrobisz. Albo np. antena kierunkowa i szukaj innego btsa.

Antena nic nie pomoze z tym na 900? On jest najbliżej łącze się z btsami na 2100 gdy wymuszę ale jest podobnie (tyle że sygnał jest w granicy 12%) nie wiem co robić Antena brać na 900 czy na 2100. Jak byłem w mieście to z tymi nadajnikami na 2100 chodziło dobrze max transfer.

15 (edytowany przez jarek7714 2013-07-04 17:03:49)

Kusiu napisał/a:

i stało się przeprowadziłem się i internet chodzi tu strasznie, wysokie pingi zasięg nie jest zły bo na nadajniku 900 jest jakieś 40% Lecz teraz sprawdzam pingi to sa ok bo kolo 40, 60ms wczesniej mialem od 900 do 2000 ms przeszlo. Prędkość również ok bo 2mb wczsniej nie bylo nawet polowy, mozliwe przeciazenie btsa?

Z tego co piszesz to wynika ze jest dobrze ale zle, 40% przy sygnale z anteny zewnetrznej to wartosc wystarczajaca (z anteny wbudowanej w modem to za malo do stabilnej pracy). Generalnie stacje na 2100MHz maja wieksza pojemnosc i. przy wielu klientach dzialaja stabilniej (choc w realu moze byc sytuacja ze BTS na 900MHz. nie jest az tak oblozony i dziala lepiej). Co do anteny na 2100MHz to wiele zalezy od uksztaltowania terenu, widocznosci BTS (w niekorzystnych warunkach niektorzy maja problem z zasiegiem z odleglosci 2km a inni przy zastosowaniu anteny zewnetrznej lacza sie do stacji oddalonej o 20km). Dla wlasnego ryzyka mozesz zamowic antene w sklepie intrnetowym (z gwarancja zwrotu do 10dni) i sprawdzac. Czy sie to powiedzie? Piszesz ze ping masz bdb (do samego polecenia ping tez podchodzil bym z dystansem-to kwestia priorytetow qos na stacji, przy prawie o polowe nizszym od pinga na stacji Polkomtela dzialanie polaczenia internetowego w Play jest mierna-tak jest u mnie). Problemem tutaj tez jest zbyt maly upload 0,4Mbps- ale dzieki temu ta siec jeszcze dziala i do czasu uruchomienia LTE nie bedzie lepiej (w kwestii jakosci to lepiej niestety tutaj wypada BDI ze sztywno ustawionymi widelkami 512/256kbps dlatego ze niski download wogole nie wplywa na wysycenie uploadu) .

16

jarek7714 Prowadzisz mnie za rękę już od jakiegoś czasu smile Masz duże doświadczenie z netem 3g, powiedz mi co w tej sytuacji mam zrobić? smile Internet to play online 2mb/s mam umowę jeszcze na przeszło rok, nie pakować się w anteny bo nic nie da? Nie jest daleko do nadajników hmm Poleć coś proszę jak możesz, lub co ty byś zrobił smile Nie to kończę przygodę z netem 3g

17 (edytowany przez jarek7714 2013-07-05 21:34:50)

Kusiu napisał/a:

powiedz mi co w tej sytuacji mam zrobić? smile Internet to play online 2mb/s mam umowę jeszcze na przeszło rok, nie pakować się w anteny bo nic nie da? Nie jest daleko do nadajników hmm Poleć coś proszę jak możesz, lub co ty byś zrobił smile Nie to kończę przygodę z netem 3g

Niestety cudów nie osiągniesz w tej sytuacji ( poza wymuszeniem ciągłej aktywności HSPA). Na dziś nikomu nie poleciłbym P4 jako dostawcę łącza 3G jako stałego (sytuacja się zmieni gdy operator uruchomi sieć LTE)-kilka lat temu operator wykonał rewoltę na rynku i dostęp stał się tani, łamał zamrożone limity konkurencji (dla przykładu przy 60zł taryfie iPlus miałem limit miesięczny 1GB, szybko sam z dnia na dzień przeszedłem do Play gdyż za 45zł miałem 5GB, roczna umowa, tani modem, o jakości wówczas trudno było dyskutować przy tak małych limitach). Od 4lat korzystam już z iPlus z pokaźnym limitem (15GB/50GB-52zł), uniwersalnym zastosowaniem (komputer, telefon IP, webcam-zdalny dostęp) i wymaganiami jakościowymi (od ponad roku mam modem i kartę z dostępem do sieci LTE, ale ze względu na jakość łącza nie korzystam na co dzień-problem z zasięgiem i stabilnością połączenia a że staje są położone w takich punktach miasta że nie mogę zastosować skutecznej anteny i sam operator w ciągu tego roku ni w ząb nie zagęścił położenia nadajników LTE to korzystam z HSPA/HSPA+ które działa mi świetnie na 2100MHz Polkomtela). Było by super mieć lepszy zasięg LTE, niestety z racjonalnego punktu widzenia rozumiem taktykę Z.Solorza w inwestowanie w dużo mniejsze aglomeracje i wykaszanie konkurencji (TP-Orange ADSL), czego skutkiem były bardzo złe wyniki finansowe za 2012r. i przecena akcji TP. Wracając do meritum to raczej nie pozostaje nic poza czekaniem na wygaśnięcie umowy. Na przyszłość musisz zdecydować ile możesz zapłacić za inny dostęp do sieci, jakie masz oczekiwania jakościowe, ile sprzętów będzie korzystać w sieci lokalnej z łącza i przede wszystkim jaki możesz mieć alternatywny dostęp. Np. ja w Łodzi jako alternatywę mógłbym mieć ADSL-Orange/Netię za cenę od 80zł ( co jest dla mnie akceptowalne przy opcji V-ADSL i światłowodzie). smile

18 (edytowany przez Kusiu 2013-07-10 14:41:54)

Zakupiłem panel cybertech zaryzykowałem pasmem na 2100 bez anteny 12% z anteną 70% Połączenie stabilne, max transfer big_smile big_smile Zobaczymy jak długo big_smile Myślę jeszcze nad hubem USB jeśli będą probelmy z zrywaniem połączenia smile Mam 3600 WDR zasilanie portu USB może nie wystarczać przy modemie jak wielu piszę smile

Pozdrawiam i dzięki wam.

19

jest możliwość by nie przełączał między CID zablokowania, ustawienia jednego?

Bo mam teraz 54%:

CSQ:17
RSSI:-79 dBm
MCC MNC:260 06
LAC:C9 (201)
CID:63E3 (25571)

A tu blisko 70%

CSQ:20
RSSI:-73 dBm
MCC MNC:260 06
LAC:C9 (201)
CID:618B (24971)

Można coś z tym zrobić by nie przełączał?

20

Nie, nie masz takiej możliwości.

21

Cezary napisał/a:

Nie, nie masz takiej możliwości.

Rozumiem że nie da się nic z tym zrobić? Gdy przełącza internet wtedy zanika i można to zaobserwować? Jeśli tak, trochę uciążliwe.

22

Po prostu nie jesteś w stanie w modemie wymusić jednej stacji. Możesz antenę kierunkową  i próbować ustawić ją w kierunku tej stacji.