Temat: Kilka pytań początkującego : extroot,fstab,poweroff ...
Zrobiłem extroot wg poradnika na forum, mam kilka pytań w związku z tym.
Pena podzieliłem na trzy partycje :
- overlay
- swap
- dane
Przy uruchamianiu extroot podmontowałem overlay i swap po UUID, nie miałem pojęcia jak w /etc/config/fstab ustawić montowanie tej trzeciej partycji.Jest w ogóle taka możliwość ?
Po ponownym uruchomieniu zabrałem się za ponowną konfigurację.Z tego co zrozumiałem po uruchomieniu systemu z extroot-em
trzeba również usunąć - plugin-gargoyle-usb-storage, ponieważ mogą wystąpić problemy.Tak też uczyniłem i uruchomiłem fstab.
Stwierdziłem,że podmontuję teraz tą trzecią partycję :
config global 'automount'
option from_fstab '1'
option anon_mount '1'
config global 'autoswap'
option from_fstab '1'
option anon_swap '0'
config mount
option target '/home'
option uuid '90cbdc6a-cf9f-428a-887e-863f1bd7f2bf'
option fstype 'ext2'
option options 'rw,noatime'
option enabled '1'
option enabled_fsck '0'
config swap
option device '/dev/sda2'
option enabled '0'No i teraz po ponownym uruchomieniu extroot działa, trzecia partycja jest w /home ale zniknął swap ![]()
Jak to ogarnąć aby działało jak trzeba ?
Kolejne pytanie :
option 'enabled_fsck' '1'Na /overlay dałem 512MB, jak bardzo spowolni to uruchamianie routera w przypadku sprawdzania systemu plików ?
Co gdy napotka problem i nie będzie potrafił naprawić - zwis ?
Teraz w związku z extroot-em przydałoby się wyłączać system a nie na krótko wyciągać wtyczkę z routera.
Czy komenda "poweroff" działa w Gargoyle ?
Po jej wykonaniu rozłącza mnie z konsoli ale po diodach na routerze nie można poznać czy się system zamknął czy nie ?
Nurtuje mnie jeszcze sprawa dostępu do konfiguracji z flasha będąc w systemie z extroot-em.
Można ją podmontować i dokonać zmian czy konieczny jest restart i wyciągnięcie pena ?
Uff, więcej nie pamiętam ![]()