1

Temat: TL-WDR4300 Gargoyle/PL vs RT-N16 Tomato Shibby

Jako,że to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich serdecznie !

Posiadam obecnie RT-N16 z firmware Tomato od Shibby-ego.
Generalnie od początku mojej przygody z alternatywnym firmware bazuję na Tomato.

Należę do grupy ludzi, którzy uwielbiają "kombinować" i często/gęsto zmieniać ...
Zastanawiam się nad zmianą platformy z Broadcom-a na Atheros-a i spróbowania sił z OpenWRT/Gargoyle.

Po przewertowaniu bazy routerów na OpenWRT, moją uwagę przykuł model TL-WDR4300 z moimi zdaniem dobrym stosunkiem wydajności do ceny.

Poczytałem trochę na jego temat i generalnie zbiera dobre opinie, poza jednym problemem - mianowicie WiFi i jakieś błędy w sterowniku ath9k ( DMA ... )
Czy na chwilę obecną problem nadal występuje i jest on bardzo uciążliwy ?
Generalnie bazuję na kablach ale kilka urządzeń podłączam po WiFi.
Zależy mi generalnie na stabilności i QoS , który jak wyczytałem jest równie dobry jak ten z pomidora.
Łącze do podziału to kablówka 25/2 w przyszłości może 50/4.

Jak sądzicie ten TP-Link to dobry wybór na początek przygody z Gargoyle/OpenWRT ?
Ew. może polecicie inny model ?

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

2

Odp: TL-WDR4300 Gargoyle/PL vs RT-N16 Tomato Shibby

Bardzo dobry, co do WIFi to moge bazowac tylko na opiniach kolegów, bo ja taki tylko montowalem u znajomego.

Błędy DMA to odwieczny kłopot alternatyw, poniewaz sterowniki nie są idealne i czasem potrafi przerwać (ale jakby poobserowować changeloga openwrt to widać że cały czas pracują nad wyeliminowaniem)

łącze 25/2 to dla niego pestka;)

Sam na duzo starszym i słabszym modelu mam 50/2 łącze i z QoS sobie radzi znakomicie.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

PS. Na RT-N16 też openwrt działa...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez Graffy 2013-04-23 10:25:49)

Cezary napisał/a:

PS. Na RT-N16 też openwrt działa...

Tak, widziałem RT-N16 w trunku :
The Asus RT-N16 has early support in Barrier Breaker (trunk) only!

Bardziej nastawiam się na Gargoyle ( QoS ) na niego obecnie chyba nie ma szans ?
Druga sprawa sterownik Broadcom-a jest z tego co wiem zamknięty więc pewnie siedzi w nim ten sam co w Tomato.

5

Nie. W openwrt masz też ten zamknięty, ale generalnie wykorzystywany jest taki o otwartym źródle.

6

Ja używam 4300 + Gargoyle PL (łącze 60/1 Mb/s) mam uruchomione Torrenty, minidlna, OpenVPN, samba i urządzenie cały czas się nudzi smile. Wifi działa dobrze lecz 1043 zasięg ma lepszy. Dysk zasilany zasilany przez TP-LINKA na standardowym zasilaczu.

7 (edytowany przez mlb 2013-04-24 12:30:34)

Mam dwa routery - właśnie RT-N16 z Tomato Shibby i  TL-WDR3600 z Gargoyle.
Jeden i drugi ma swoje zalety i wady.
Tomato świetnie spisuje się w zarządzaniu LAN - tunele, VPN-y, minidlna, backupy, wirtualne sieci WiFi. Ale już QoS czy obsługa modemów 3G w Gargoyle jest sporo lepsza - po prostu działa, bez zbędnego kombinowania. Właśnie dlatego mam dwa routery - jeden do zarządzania LAN, a drugi z Gargoyle - do komunikacji ze światem zewnętrznym poprzez 3G. Początkowo w roli gateway'a miałem MR3420 (też z Gargoyle), ale miał trochę mało miejsca we flashu i jednak trochę wolniej działał od TL-WDR3600.

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

8

No i stało się, zamówiłem dzisiaj WDR4300 smile
Już wiem co będę robił w długi weekend ...

Dzięki za wszystkie posty, zagoszczę pewnie dłużej na tym forum.

9

Zapraszam...

10

Witam,
na początek chciałem się przywitać.
Niedawno nabyłem Asusa RT-N16 i na testy wgrałem tomato - jeżeli chodzi o stabilność i GUI to jestem zadowolony. W domu posiadam również splitter do podziału C+ i pomyślałem sobie, że mogę pozbyć się wystających z przodu tunerów kart klienckich i wykorzystać karty sieciowe w tunerach. Posiadam czytnik kart Omnikey 3121 który potrafi czytać karty chipowe i na próbę podpiąłem do routera, zainstalowałem sterowniki i czytnik działa. Jednak kolejnym etapem jest zainstalowanie emulatora Oscam z obsługą pcsc i tutaj tomato wymięka, skompilowałem chyba 50 różnych binarek na debianie i żadna nie działa. Niestety po 2 tygodniach walki poddałem się i zastanawiam się teraz nad zmianą image w routerze na openwrt\gargoyle - czy takie oprogramowanie w ogóle jest dostępne na rt-n16 ?

11

AA nie ma natomiast Trunk wspiera
http://wiki.openwrt.org/toh/asus/rt-n16

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M