Temat: Problem z konfiguracją i hasłem 1043nd

Witam,

Mam następujący problem z routerem TP-Linka 1043nd. Po roku bezproblemowej pracy nagle po restarcie router zaczął się zachowywać niestabilnie, tj. resetować połączenie z komputerami po kablu i wifi. Moja konfiguracja jest na pendrive (ze względu na małą pojemność pamięci wewnętrznej routera na pakiety typu samba, ftp itp.). Po wyjęciu konfiguracji i uruchomieniu z wewnętrznej pamięci wszystko jest OK. Na pendrive mam pewne rzeczy dodatkowo skonfigurowane a w wewnętrznej pamięci tylko podstawy żeby sieć działała. Co najlepsze zapomniałem hasła (lub coś się zepsuło bo uważam że wpisuję je poprawnie). Znalazłem w necie instrukcję jak połączyć się przez telnet bez hasła. Udało mi się połączyć przez telnet, wpisałem passwd, ale wyskoczył komunikat o możliwości tylko odczytu, poradziłem sobie z tym przy pomocy google. Otrzymałem potwierdzenie zmiany hasła, jednak przez SSH już nie udało się zalogować i dostępu nie mam sad

Mogę prosić o pomoc? W pierwszej kolejności w odzyskaniu dostępu do routera (uruchamianego z Pendrive) a następnie w przywróceniu pracy z pendrive.

Z góry dziękuję i pozdrawiam - Rafał

2

Odp: Problem z konfiguracją i hasłem 1043nd

Na eko.one.pl masz to opisane - tryb failsafe, mount_root i zmieniasz hasło. Tylko później pamiętaj że plik /etc/passwd masz przenieść na extroota ręcznie, bo w failsafe nośnik jako extroot nie jest w ogóle podmontowany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.