Temat: Cups nie widzi drukarki wifi (Epson SX425w)

Witam,
Probuje zaprząc do obsługi Cupsa (konkretnie zależy mi na funkcjonalnosci Airprint) mojego TP-Linka 1043ND, niestety po instalacji zgodnie z instrukcja z tego forum, cups nie znajduje mojej drukarki Epson sx425w podłączonej poprzez wifi..

Pewnie czegos w brakuje w kompilacji dla openwrt, bo instalujac cupsa na Raspberry Pi ( zgodnie z instrukcja no stad : http://rohankapoor.com/2012/06/configur … nt-server/ ) cups wykrywa ta drukarke odrazu, bez zadnych kombinacji.

Zapewne brakuje jakichs sterownikow, bo ta paczka instalowana na Pi jest znacznie wieksza, ale nie bardzo wiem jak te sterowniki dograc do gargoyla.

Linuxa dopiero poznaje, stad moje pytanie moze wydawac sie blache, ale czy jest jakis sposob na instalacje pod gargoylem pakieto z instrukcj dotyczacych raspberry?

Z gory dziekuje za pomoc.

2

Odp: Cups nie widzi drukarki wifi (Epson SX425w)

Cups jest skompilowany z usb tylko, więc jak już to czeka Cię własna kompilacja pakietów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A nie ma jakiegoś sposobu aby w prosty sposob przeniesc to co dziala na Raspberry do Gargoyla?

Jak wykonać taką kompilacje? Jest gdzies jakies tutek do tego?
Tak jak pisalem, Linux to dla mnie nowosc i poki co ucze sie jak z nim zyc.

Pozdrawiam,
Chrisjan

4

Na eko.one.pl smile

Konfig możesz przenieść 1:1. Ale jak binarka czegoś nie ma czego potrzebujesz to nie przeniesiesz, inna platforma, inne cpu.

5

Niestety wychodzi ze mnie kompletny laik, bo patrząc na dostąpna dokumentacje o kompilacji pakietów - nawet nie wiem jak się do tego zabrać. ;/

Jest jakaś szansa na ogólniedostępną taką "pełną" kompilacje CUPSa wprost z twojego repo?

A moze są gdzieś dostępne repo z taką gotową pełną kompilacją, bo nie wierze żebym by tak odosobniony w swoim pragnieniu wykorzystania drukarki wifi w cupsie. Skoro z default'u działa to w Raspberry to czemu nie miało by rówież w OpenWRT?

6

Ponieważ zwykle pakiety w openwrt są cięte tak żeby zajmowały jak najmniej miejsca, więc ograbione ze wszystkiego co zbędne i mniej używane.