Temat: Moje boje z TL-WR1043ND + Option 225 z iPlus oraz ADU-635WA z Orange.
Witam!
Niedawno zakupiłem TL-WR1043ND i wrzuciłem do niego http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd, dokładniej mówiąc wersję z 28 kwietnia 2010, zawierającą moduły dla 3G + GUI. Zgodnie z opisami Cezarego (pozdrawiam przy okazji) dopisałem odpowiednie parametry do /etc/modules.d/60-usb-serial. Reboot i jak do tej pory wszystko było ok - pojawiły się /dev/ttyUSBx.
Następnie zmodyfikowałem w /etc/config/network sekcję odpowiedzialną za 3g, ustawiając własny pin.
Niestety po wykonaniu ifup 3g zawszę dostaję komunikat, że nie udało się ustawić pinu.
Pogrzebałem trochę po sieci i doczytałem, że moduł option średnio się nadaje do moich potrzeb. Przez opkg zainstalowałem zatem
kmod-hso (swoją drogą niezła durnota, że "option" nie radzi sobie z produktami o tej nazwie). Usunąłem parametry vendor i product w 60-usb-serial i po restarcie pojawiły się /dev/ttyHSx. Zessałem skrypt hso_connect.sh, w którym ustawiłem własny pin.
Po wykonaniu ./hso_connect.sh mój zestaw w końcu nawiązał poprawne połączenie. Oczywiście, żeby nie było za łatwo ./hso_connect.sh down TEORETYCZNIE kończy połączenie, ale po stanie diody modemu widzę, że dalej je utrzymuje.
Moje pytania:
1) Dlaczego Option 225 nie działa na tym, co jest standardowo w image'u? Przecież to jest bardzo proste urządzenie, które nie ma modnych ostatnio trybów ZeroCD (nie jest widoczne jako storage), nie trzeba w nim nic przełączać itd?
2) Może coś jednak zrobiłem źle?
3) Ma ktoś pomysł jak programowo ubić to połączenie (pomijając reboot i fizyczne wyciąganie modemu)?