Temat: Gargoyle - przekierowanie ruchu ovpn pod hw mac?

Witam, sorry, że zakładam kolejny temat, ale tu już trochę o czym innym, mianowicie, mam router wr1043nd , który jest podłączony jako klient do serwera ovpn(tun), w jaki sposób skierować cały ruch ovpn tylko na wybrany adres mac, czy jest to możliwe? Chodzi mi o to, żeby całą funkcjonalność jaką daje podłączenie ovpn pozostała, tylko żeby przekierować ten ruch pod jedno urządzenie, a resztą będzie zarządzać bezpośrednio routing z wanu.

2

Odp: Gargoyle - przekierowanie ruchu ovpn pod hw mac?

Nie ma tak kolorowo wink Multiroomy nie multiroomy widze zaczynacie działać smile

Musisz sobie wydzielić osobny vlan w switchu i do niego przypisać ruch przez vpn. Tj np. Na portach 1-3 ruch będzie szedł normalnie przez wan i to bedzie jedna podsieć, a port 4 to bedzie druga podsieć do której podepniesz dekoder/dekodery jeśli podlaczysz po drodze switcha lub wydzielisz wiecej portów i bedzie to szło przez vpn.

3

no tak, ale powiedz mi to tak krok po kroku co trzeba zrobić..

4 (edytowany przez Konrad_1992 2013-04-21 09:24:13)

Na gotowce kroczek po kroczku nie licz - przynajmniej od mojej osoby.
Co do konfiguracji switcha i wydzielania vlanów masz super tutorial akurat pod swój router:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … od-openwrt

Edit:
Nie korzystam z openvpn więc wam nie powiem, ale ja vpn dzieliłem bez większego problemu multiwanem wtedy mogłem sobie dla danych portów/ip kierować ruch jak chciałem.

5

Ok, czytałem ten tutorial, tylko, że jak wykorzystałem przykład 2 , to w ogóle nic nie działało nawet się na router nie mogłem dostać.