1

Temat: Projekt sieci: router, switch, 4x access point

Cześć. Muszę przygotować projekt na zaliczenie z sieci na swojej uczelni. Pomyślałem że zamiast opisywać konfigurację i sprzęt Cisco (taki był na zajęciach), można by wykorzystać OpenWrt (Gragoyle PL) i wydajne TP-Linki. Mam jednak pewne pytania.
Założyłem że w sieci są 4 access pointy (TL WDR3600 w trybie Acces point), router też TL-WDR3600, switch niezarządzalny (TL-SG1008) i serwer z wirtualkami. Poniżej schemat. Wszystko po kablach aż do access pointów, dalej WiFi do klientów.

-> serwer 1Gbit/s
Internet 10/10Mbit -> Router
                              -> switch 1Gbit/s    -> 4x Access point 1Gb/s

Na acces pointach działa sieć dla pracowników z adresacją 10.0.0.1 255.255.255.0 oraz dla gości (dostęp tylko do internetu) 192.168.0.1 255.255.255.0. Wszystko na 2,4 oraz 5GHz jednocześnie.

Czy w ogóle takie ustawienie sprzętu będzie możliwe (i ma sens) skoro pomiędzy Acces pointami a routerem jest jeszcze switch?
Może jakieś inne pomysły? Koszty niby nie wchodzą w grę bo to tylko teoria, ale chciałbym uzasadnić czemu akurat taki sprzęt i konfiguracja. Musi to obsłużyć do 90 komputerów po WiFi na obszarze sporego biura + goście na guest wifi.

2

Odp: Projekt sieci: router, switch, 4x access point

Witam

1. Jak firma nie musi to  nie robi sieci na Wifi chyba że nie ma takiej możliwości (kwestia stabilności i bezpieczeństwa)

2. Openwrt to fajne zabawki sam z nich korzystam ale nie zastosowałbym takiego rozwiązania do budowy sieci w firmie ze względu na brak stabilności pracy no chyba że ma się takie doświadczenie i wiedzę jak Pan Cezary który wie jaki firmware do jakiego tpl'a wrzucić aby skonfigurować i zapomnieć.

3.To co że masz switcha ? Tylko kolejne urządzenie.

4.90 klientów na wifi z dhcp - na dłuższa metę tego nie widzę.

P.s to moja opinia

Pozdrawiam

3

prorock napisał/a:

Witam

1. Jak firma nie musi to  nie robi sieci na Wifi chyba że nie ma takiej możliwości (kwestia stabilności i bezpieczeństwa)

2. Openwrt to fajne zabawki sam z nich korzystam ale nie zastosowałbym takiego rozwiązania do budowy sieci w firmie ze względu na brak stabilności pracy no chyba że ma się takie doświadczenie i wiedzę jak Pan Cezary który wie jaki firmware do jakiego tpl'a wrzucić aby skonfigurować i zapomnieć.

3.To co że masz switcha ? Tylko kolejne urządzenie.

4.90 klientów na wifi z dhcp - na dłuższa metę tego nie widzę.

P.s to moja opinia

Pozdrawiam

1. takie jest założenie projektu- laptopy podpięte do wifi. Ja też bym tego tak nie robił ale takie dostałem zadanie:)
2. Zakładając że wszystko jest dobrze skonfigurowane i nie ma tam dodatkowych usług typu modem 3G czy miniDLNA to wątpię że będzie to niestabilne.
4. To też założenie projektu. cytuję: "dla ułatwienia zakładamy że adresy ip nadawane są dynamicznie z zakresu..."

4

Witam
Co do pracy w firmie na openwrt to u nas na katedrze (jedna z krakowskich uczelni) pracujemy na Openwrt od kilku lat i nie mamy żadnych problemów. Główny router WNDR 4300 do niego podłączone 4 kolejne (2xwndr i asusy wl-500gp v1) do tego podłączone ponad 300 urządzeń (powoli kończy się nam pula adresów-  laboratoria mają własne routery i są odcięte od reszty podsieci) do tego wszystko filtrowane po macach. I jak na razie wszystko działa bez problemu a danych lata sporo (kilka NAS'ów w sieci). Co do zasadności używania Wi-fi w sieci firmowej to o ile we własnym pokoju korzystamy z kabla to jak pracujemy na swoich laptopach w laboratoriach albo na zajęciach to jednak bezprzewodowa cały czas jest włączona....

Więc wszystko zależy od specyfiki pracy...

5

1. Rozumiem
2. Każdy ma swoje zdanie. Wolałbym Sprżęt Drytek lub CISCO lub kompa z Intruxem czy Endianem.
4. Ja mam pecha że natrafiam na konflikty adresów ip ale to ja mam pewnie tak smile

Skoro to tylko praca .... to myślę że ma to sens.

6

Do Miśka.
Cieszę się że takie projekty żyją. Więc nie neguje. Tak jak napisałem każdy ma swoje ....  Ale w tej krakowskiej uczelni w takim razie bardziej sprawdziłby się chyba http://www.intrux.pl. Osobiście "zarządzam" głównie z gui 2'ma i sobie chwalę. Stąd chęć douczenia się np. z openwrt.

Pozdrawiam

7

Na pewno byłoby to bardzo przydatne... Niestety logika na państwowym ............ Może za jakiś czas uda nam się przebić przez "beton" profesorski i porządny upgrade zrobić. Dopiero niedawno udało nam się główne węzły na 1Gb podbić bo jeszcze rok temu kilka miało 10Mb.... 4 niezależne wejścia na katedrę z głównego węzła w różnych miejscach ...

Jak na razie takie rozproszone rozwiązanie się sprawdza. Porządny router na wejściu napewno sporo by ułatwił ale póki co mamy to co mamy.. Smutna rzeczywistość

8 (edytowany przez sqbi 2013-04-08 10:11:30)

Ok, teraz tylko pytanie czy na pewno da się to wyklikać i czy na pewno się da ustawić (np przez UCI).
Na access pointach te same SSID i drugie dla gości na oddzielnym vlan. Wszystko jednocześnie 2,4 oraz 5Ghz. Proszę o jakieś wskazówki.

9

Więc nikt nie robił podobnej konfiguracji? Najlepiej jakby główny router robił za kontrolery do access pointów tak aby konfigurować tylko jedno urządzenie...

10

Przeciez możesz. Zwykłe ap, tylko ip im nadajesz i stają się przezroczyste.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Mówiąc "przeźroczyste" masz na myśli że pobiorą konfigurację WiFi z głównego routera? Dwa SSID itp?

12

Jak ap ma pobrać konfiguracje wifi z routera?

13

Może inaczej: czy można używac openwrt jako kontrolera sieci bezprzewodowej tak aby konfigurację zmieniać tylko na nim,a nie na access pointach?
Podobne pytanie padło jakiś czas temu na openrouter.info ale bez odpowiedzi
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2098

14

Zobacz na tanaza.com, może Ci się spodoba.