Temat: Projekt sieci: router, switch, 4x access point
Cześć. Muszę przygotować projekt na zaliczenie z sieci na swojej uczelni. Pomyślałem że zamiast opisywać konfigurację i sprzęt Cisco (taki był na zajęciach), można by wykorzystać OpenWrt (Gragoyle PL) i wydajne TP-Linki. Mam jednak pewne pytania.
Założyłem że w sieci są 4 access pointy (TL WDR3600 w trybie Acces point), router też TL-WDR3600, switch niezarządzalny (TL-SG1008) i serwer z wirtualkami. Poniżej schemat. Wszystko po kablach aż do access pointów, dalej WiFi do klientów.
-> serwer 1Gbit/s
Internet 10/10Mbit -> Router
-> switch 1Gbit/s -> 4x Access point 1Gb/s
Na acces pointach działa sieć dla pracowników z adresacją 10.0.0.1 255.255.255.0 oraz dla gości (dostęp tylko do internetu) 192.168.0.1 255.255.255.0. Wszystko na 2,4 oraz 5GHz jednocześnie.
Czy w ogóle takie ustawienie sprzętu będzie możliwe (i ma sens) skoro pomiędzy Acces pointami a routerem jest jeszcze switch?
Może jakieś inne pomysły? Koszty niby nie wchodzą w grę bo to tylko teoria, ale chciałbym uzasadnić czemu akurat taki sprzęt i konfiguracja. Musi to obsłużyć do 90 komputerów po WiFi na obszarze sporego biura + goście na guest wifi.