Temat: gargoyle na 3 routerach

Witam
Dzieki poradzie Cezarego zakupilem 2 routery WNDR 3700, zainstalowalem na nich gargoyle i uzywam do podzialu internetu z modemu usb, zestaw ten mam na statku gdzie sygnal wifi z uwagi na duza ilosc stali nie jest stabilny.
Zakupilem dodatkowy router ( tp link wdr 3600) zeby podzielic tego neta.
Zamysl jest taki ze jest jeden router glowny na 2 pietrze ktory lapie internet z modemu, na pierszym pietrze i parterze chcialbym miec dodatkowe routery ktore by ten sygnal z pierwszego glownego routera rozprzestrzenialy, z tym ze chce aby routery miedzy soba komunikowaly sie po kablu z uwagi na te wlasnie stalowe sciany. W gargoyle jest opcja zrobienia tego po wifi ale nie widze opcji po kablu.
Na glownym routerze sa ustawione rowniez qos i limity oraz  , chcialbym aby to on rowniez przydzielal IP( dhcp), idealnie byloby gdyby wszystkie 3 routery nadawaly to samo SSID. Jak to zrobic bo w opcjach gargoyle tego nie widze.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

2

Odp: gargoyle na 3 routerach

Więc wyłącz internet (wan) na tych pobocznych, wyłącz dhcp, ustaw adres ip lan z tej samej klasy co ma pierwszy i kabel podłącz pod lan a nie wan. Będzie robił za głupi ap, a dhcp będzie szło z tego pierwszego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziala pieknie, bardzo dziekuje,

4 (edytowany przez sqbi 2013-04-04 21:27:18)

A zadziała to gdy te "głupie acces pointy" będą podłączone do głównego routera (router z wyłączonym wifi)  kablem ale przez switch?
Mam taki pseudo projekt do zrobienia (czysta teoria) a fizycznie nie mam jak sprawdzić.
I jeśli to zadziała to jak połączyć to z siecią WiFi dla gości o innej klasie adresacji?

5

Jeszcze jedno pytanie, czy jako te routery pomocnicze moge wykorzystac tp linki 3020, bo mialem je wczesniej jako glowny ale czesto haczyly, jako glowny bylby caly czas netgear

6

Te AP robią tylko za konwerter medium, więc w sumie dowolne mogą być. Jeżeli wszystko będzie w jednej klasie adresowej w jednym segmencie sieci - bezpośrednio, w switchu itd to będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.