1 (edytowany przez paciks 2013-04-04 16:09:44)

Temat: Cykliczne restarty TP Link WDR 3600

Cześć,
Na ww. routerze mam zainstalowane: Gargoyle PL 1.5.9.6 (e55dfbd) OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1 (r35839) poprzez obraz factory.
Wszystko super śmigało do wczoraj gdy nagle sam z siebie się zrestartował, ale pomyślałem, że to był problem z zasilaniem, w każdym razie zrobił reboot i wszystko działało do dzisiaj.
Restart nastepuje co kilka sekund, chyba, że odepnę router od modemu UPC, wtedy router działa, ale np. zmiana poprzez stronę (np. wyłaczenie UPnP) spowodowała jego restart.
Niestety logów nie mam zapisywanych do pliku.

Szukając w necie znalazłem tylko:
http://www.gargoyle-router.com/phpbb/vi … amp;t=3977

Czy macie może jakies podpowiedzi jak można rozwiązać ten problem? Dodam, że router działał bez problemu na Gargulcu od około 3 miesięcy.

EDIT:
W logach systemowych pojawia się wpis:
kern.warn kernel: [  202.000000] nf_conntrack: table full, dropping packet.
Chociaż mnie się nie wydaje aby to miało jakiś związek.

EDIT2:
Restart wygląda tak, że zapalają się wszystkie diody na routerze a następnie gasną i urządzenie się uruchamia od nowa.

EDIT3:
Z powodu tego, że nie mogłem sobie pozwolić na brak wifi musiałem zrobić reset ustawień (failsafe i firstboot). Mimo wszystko dalej jestem ciekawe czy ktoś ma jakieś pomysły jak zapobiec takiej sytuacji w przyszłości.

2

Odp: Cykliczne restarty TP Link WDR 3600

Od wczoraj u mnie dzieje się to samo router Netgear wndr3800
Udało się zaktualizować do najnowszej wersji ale problem nadal występuje.

3

kern.warn kernel: [  202.000000] nf_conntrack: table full, dropping packet. oznacza tylko tyle że przekroczyłeś tablicę połączeń. Odpaliłeś np. p2p jakieś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Tak, ten problem wtedy rozwiązałem zwiększając ilość maksymalnych połączeń.
Aktualnie router działa, nawiązując do linka który podałem wyłączyłem UPnP. Chociaż wcześniej ta usługa była włączona i wszystko działało, dziwny problem.

5

Miałem podobnie, sprzęt pewnego dnia zaczął się restartować. Wyjęcie dysku z usb pomogło. Sądziłem że winą jest transmission i torrenty obciążające sprzęt, ale to tylko przypuszczenie. Ogólnie była nowsza wersja softu więc wgrałem i obecnie tylko openvpn mam bez hdd. Zobaczę jak to będzie chodzić przez jakiś czas i dorzucę wtedy dysk i trochę aplikacji.