1

Temat: 3G + OpenVPN a zastosowane Gargoyle vs AA

Witam.

Szanowni zwracam się do Was z pytaniem a tak na prawdę to pewnie najbardziej do Cezarego.

Mam router "tylko" z 4MB flash. W związku z powyższym chciałbym postawić czyste AA (by Cezary) aby zostało jak najwięcej miejsca na dodatkowe pakiety specyficzne dla moich potrzeb. Router będzie podłączony do inetu przez modem 3G a do tego będzie klientem OpenVPN.

I teraz pytanie czy Gargoyle ma jakąś przewagę vs AA pod względem obsługi modemów 3G i OpenVPN. Moje pytanie opieram na tym, że w AA nie widziałem 3gtestera (czyli minus na rzecz AA) a do tego zainstalowanie OpenVPN na AA chyba nie dodaje skryptu do hotpluga na WAN a przy OpenVPN na Gargoyle jak nic dodaje skrypt do hotpluga.

Dobrze myślę czy głupoty gadam? Prośba o podpowiedź. Z góry dziękuję.

MvincM

2

Odp: 3G + OpenVPN a zastosowane Gargoyle vs AA

Tak, głupoty gadasz smile. AA to czyste openwrt. Nie ma w nim ani obsługi modemów, ani 3gtestera ani innych wynalazków. Bo to... czysty obraz, więc jak coś chcesz to musisz sobie zainstalować/zrobić. Wszystko masz opisane w poradniki "router 3g" na eko.one.pl. Gargoyle (moje) jako że ma gui i wsparcie dla modemów 3g ma to wszystko po prostu standardowo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK. Dzięki za info.

Dwa pytania pomocnicze:

1) który pakiet zawiera 3gtester?
2) Który pakiet dodaje skrypt do hotpluga dla OpenVPN (... nie wiem czy przypadkiem nie plugin do garygoyle)?

Dzięki,
MvincM

4

1. Gargoyle (PL, moje)
2. O czym w ogóle piszesz? Po prostu zainstaluj pakiet openvpn. Jeżeli to w gargoyle to robisz to przez odpowiedni plugin.

5

Dzięki - już wiem jak działać.

1) 3gtester wyciągnę sobie z garygoyle i zapakuje do crona
2) a tu piszę o skrypcie podpiętym pod hotplug na port WAN który restartuje połączenie OpenVPN przy WAN up WAN down.

Ale jak tego nie ma samo OVPN (jako pakiet) to też z Garygoyle wyciągnę.

MvincM

6

1. Bez sensu smile http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automat … rtpoczenia
2. W gagroyle to jest po prostu /etc/init.d/openvpn restart. Nic więcej.

7

Na czystym OpenWRT z 01.02.2013 (r35400), na 4MB flash wchodzi OpenVPN oraz pakiet nano, i taki wynik miejsca
:

root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                    1.5M      1.4M     76.0K  95% /
/dev/root                 1.5M      1.5M         0 100% /rom
tmpfs                    14.3M     88.0K     14.2M   1% /tmp
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock3            1.5M      1.4M     76.0K  95% /overlay
overlayfs:/overlay        1.5M      1.4M     76.0K  95% /

Oczywiscie bez GUI

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

8

@Cezary

Dziękuję za wskazówki. Do 3gtestera dorzucę sobie więcej warunków do testów ping - tak przynajmniej ze dwa IP no bo przecież dns googlowy nie musi zawsze działać co nie oznacza, że cały internet nie działa wink. Do tego można zarzucić jeszcze restart portu USB z modemem 3G w przypadku gdy samo podniesienie WANup nie wystarczy (MR3420 z tego co czytałem potrafi) a w ostateczności restart całego routera jeśli powyższe nie przywróciło połączenia.

@zdzichu6969
A powiedz proszę czy ten wynik wolnego miejsca to jest już z pakietami do 3G czy bez? Bo w te 76K to już chyba 3ginfo by Cezary nie wcisnę. Mogę jechać bez nano (vi wystarczy).

Generalnie na 4MB chciałbym mieć:

a) pakiety do 3G
b) 3gtester
c) 3ginfo
d) openvpn w roli client ale w trybie bridge (czyli TAP)
e) autossh
f) n2n

Przy czym te dwa pakiety opcjonalnie jeśli starczy miejsca.

Pozdrawiam,
MvincM

9

Zapomniałeś jeszcze o usb-serial, usb2, usb-modeswitch, usb-modeswitch-data, comgt i chat. Nadal stawiam że się nie zmieści smile

10

Nie tyle zapomniałem co ukryłem je pod nazwą "pakiety do 3G" wink

Tak czy inaczej kurcze lipa. Bo extroot na modemie 3g no niestety raz na jakiś czas się wywala (są błędy na systemie plików). Czasami da się to naprawić bez dostępu fizycznego do routera a czasami nie (a router sobie na maszcie siedzi więc to problem). No i generalnie nawet jak mogę zdalnie naprawić extroot to szczerze uważam, że nie jest to rozwiązanie typu "fire and forget" a router na "czystym" flash już takim rozwiązaniem jest. Więc kombinuję jak koń pod górkę no bo nie chcę wymieniać całkiem dobrze działającego routera.

Tak czy inaczej bez testów się nie obędzie chyba, że kolega zdzichu6969 coś podpowie ze swojego doświadczenia. Samych eksperymentów się oczywiście nie boję tylko oznaczają one siłą rzeczy przerwy w dostępie do netu na użytkowników a jak coś źle pójdzie to wizyta na maszcie murowana (a teraz jeszcze ten śnieg).

Thx
MvincM