1

Temat: Problem z dyskiem twardym (głównie)

Witam

Znajomy kupił ostatnio TP-Link'a 1043ND (mam takiego samego). Wgrałem do niego Gargoyle 1.5.9.6 (najnowsze). Mam problem z montowaniem dysku. Mianowicie jeżeli podłączę dysk podczas pracy routera widzi go i jest wszystko OK. Problem pojawia się np po zaniku prądu kiedy router się uruchomi ponownie. Nie widzi wtedy dysku (komunikat, że nie znaleziono żadnego dysku USB). Jak odłączę go od USB i podłączę ponownie to wtedy działa i jest zamontowany (i widoczny na komputerze).  Dysk to  Segate Expansion Drive 2 TB. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale na próbę włożyłem pendrive i tutaj nie było problemu. Nie wiem czy to istotne, ale dysk jest w ntfs ie i tak musi zostać (kumpel go podłącza do laptopa). Jeszcze jedno dysk ma osobne zasilanie.

Dalszy problem polega na tym, że ten dysk ma być udostępniany dla TV (Sharp Aquos-oglądanie filmów) i dla Dreamboxa 500HD (nagrywanie). O ile dla Dreamboxa to sprawa nie jest bardzo skomplikowana (chyba), bo wystarczy udostępnić dysk przez NFS to TV nie wiem jak ugryźć.

Może jakaś sugestia.

Docelowo ma być jeszcze Transmission, ale z tym sobie chyba poradzę.  A jest coś do ściągania z chomika z kontem premium??

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

2

Odp: Problem z dyskiem twardym (głównie)

Z chomika nie wiem. Z innych premium tak - pytaload.

Co do dysku - pokaż cat /proc/bus/usb/devices po podłączeniu dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam

Pow wydaniu powyższego polecenia dostaje

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.03
S:  Manufacturer=Linux 3.3.8 ehci_hcd
S:  Product=Generic Platform EHCI Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0bc2 ProdID=3320 Rev= 1.00
S:  Manufacturer=Seagate
S:  Product=Expansion Desk
S:  SerialNumber=NA4LEE8R
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

4

Hmm, normalnie wszystko jest...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Witam

Poczyniłem pewne obserwacje. Mianowicie po zejściu na Backfire (Gargoyle wersja 1.5.6 (r33081)) wszystko działa idealnie. Może jakieś sugestie?? Może coś w obrazach opartych na Attitude Adjustment się pozmieniało odnośnie montowania napędów??

6 (edytowany przez 3TH0 2013-03-29 20:32:25)

@Anszo,
nie wiem czy pomoże ale może chomik ma podobnie rozwiązany system jak inne serwisy premium (nl HF egofiles itp)
czyli
jak masz link do pliku np:
http://chomikuj.pl/wolfinia/The.Walking … 853158.txt

spróbuj w aria2c w webui dodać tak:
http://login:password@chomikuj.pl/wolfinia/The.Walking.Dead.S03E15.1080p.WEB-DL.AAC2.0.H.264-Cyphanix,2568853158.txt

gdzie:
Login = twój login
password= twoje hasło

dodam że mi to dział bez problemu w aria2c w razie przerwania brak prądu etc wznawia pobieranie gdzie ostatnio skończył ofc ustawienia i sesje zapisz do pliku jakiegoś

7 (edytowany przez Anszo 2013-03-31 11:13:41)

Jest mi ktoś w stanie pomóc z dyskiem ???

8

@Anszo,
AD1.
Montowanie dla dreambox.
Ja mam spark 990 na enigmie2 czyli montowanie takie samo powinno być.
Montujemy dysk za pomocą komendy:

u mnie standardowo poprzez sambę udostępniony katalog /dreambox na routerze prawa zapisy ofc musza być najlepiej dać admina
mount -t cifs -o username=login,password=hasło \\\\192.168.1.1\\dreambox /mnt/cifs

AD.2
Co do dysku to kwestia jest jedna jeżeli po restarcie widać zamontowany dysk czyli jak na widać pliki po WinSC czy tam sambie jeżeli masz udostępnione to kwestia uruchomienia MiniDLNA o ile korzystasz dopiero po zamontowaniu dysku a najlepiej dać na samym końcu start MiniDLNA.

mam osobiście też 2TB WD GREEN z zewnętrznym zasilaniem (obudowa zewnętrzna z e-sata i usb 2.0)

sprawdzę ja sobie radzą moje usługi po restarcie ;]
i ewentualnie dam skrypty do minidlna, transmission, aria2c, pyload i co tam jeszcze potrzebujesz ;]

9

Witam

@3TH0

O to chodzi że jest jak napisałem w pierwszym poście. Włączam router, uruchomi się, podłączam dysk zamontuje go i działa. Wszystko do momentu restartu (wyłączenie zasilania, ponowne uruchomienie), po tym nie widzi nośnika (pendrajwy działają prawidłowo). Na Backfire też działa dobrze tylko na  Attitude Adjustment się chrzani niestety hmm  Jeśli z tym uda mi się ruszyć to na pewno się odezwę i poproszę o pomoc z wymienionymi programami.

Pozdrawiam.