1

Temat: wydajność/stabilność routerka 3G - pomoc w wyborze

Witam,
Zamierzam zakupić routerek z obsługa 3G i tu mam kilka pytań.
Głównie chodzi mi o wydajność. Wcześniej zastanawiałem się nad modelem WDR3600 - z uwagi na 128MB ramu, jak też
i szybki procesorek. Ale z tego co się orientuję to nie podłączę pod niego modem 3G pod USB wiec on odpada.
No chyba że coś przekręcam to proszę o poprawienie mnie.

Właściwie to wcześniej jeszcze myślałem nad terminalem HP czy też raspberry pi. Ale skoro podobne możliwości oferują  routery to czemu by nie zapoznać się z tym.

Ogólnie chciałbym aby routerek oprócz podstawowej funkcjonalności pełnił również role małego serwerka do zadań specjalnych, a więc serwerk FTP, klient torrent, jakiś menadżer pobierania itp.
Z uwagi że programuję na pc to:
- czy da się na OpenWrt uruchamiać skrypyt pythona czy też perla, czy trzeba wszystko w bashu pisać?
- czy duża jest różnica pomiędzy programowaniem w c/c++ pod Linuxem na pc a pod OpenWrt?

Jeśli da się pisać skrypty to jak jest z wydajnością, jakie są ograniczenia no i podstawowe pytanie - czy MR3020 nadawał by się do czegoś takiego ewentualnie jaki inny model można wybrać. Tu się zastanawiam czy 32MB ram to nie za mało jak na dodatkowe funkcje.
Pozdrawiam

WDR3600, ADATA S102 PRO 32GB, extroot, ver. Gargoyle 1.12.0.2

2

Odp: wydajność/stabilność routerka 3G - pomoc w wyborze

Podłączysz, dlaczego nie...

- da się i pythonie i w perlu
- żadna w sumie.

Na podstawowe funkcje 32MB starczy. Właśnie jak coś więcej chcesz to zaczynają się schody...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli gdybym zakupił ten WDR3600, wgrał OpenWrt to mógłbym podłączyć modem 3G, posiadam E-353s-2 do Aero2.
I tutaj nie powinno być żadnych przeszkód.

A jeszcze widząc napis trunk - powinienem coś wiedzieć więcej?
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr3600
Na portalu aukcyjnym widzę spory rozrzut cenowy - czy może są różne wersje tego modelu?

WDR3600, ADATA S102 PRO 32GB, extroot, ver. Gargoyle 1.12.0.2

4

Nie, jest tylko jedna obecnie. Kupujesz wgrywasz openwrt, masz możliwość podłączenia modemu 3g, tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.