Temat: wydajność/stabilność routerka 3G - pomoc w wyborze
Witam,
Zamierzam zakupić routerek z obsługa 3G i tu mam kilka pytań.
Głównie chodzi mi o wydajność. Wcześniej zastanawiałem się nad modelem WDR3600 - z uwagi na 128MB ramu, jak też
i szybki procesorek. Ale z tego co się orientuję to nie podłączę pod niego modem 3G pod USB wiec on odpada.
No chyba że coś przekręcam to proszę o poprawienie mnie.
Właściwie to wcześniej jeszcze myślałem nad terminalem HP czy też raspberry pi. Ale skoro podobne możliwości oferują routery to czemu by nie zapoznać się z tym.
Ogólnie chciałbym aby routerek oprócz podstawowej funkcjonalności pełnił również role małego serwerka do zadań specjalnych, a więc serwerk FTP, klient torrent, jakiś menadżer pobierania itp.
Z uwagi że programuję na pc to:
- czy da się na OpenWrt uruchamiać skrypyt pythona czy też perla, czy trzeba wszystko w bashu pisać?
- czy duża jest różnica pomiędzy programowaniem w c/c++ pod Linuxem na pc a pod OpenWrt?
Jeśli da się pisać skrypty to jak jest z wydajnością, jakie są ograniczenia no i podstawowe pytanie - czy MR3020 nadawał by się do czegoś takiego ewentualnie jaki inny model można wybrać. Tu się zastanawiam czy 32MB ram to nie za mało jak na dodatkowe funkcje.
Pozdrawiam