1

Temat: Rozbudowa sieci WiFi

Witam. Od jakiegoś czasu z racji wielu użytkowników (głównie to tablety i telefony) jedyny router jaki udostępniał wifi (WR1043ND) zaczyna się wykładać. LAN chodzi po nim ok, natomiast WiFi raz na 1/2 dni się wywiesza. Obecnie sprzęt jest podpięty tylko jako AP ale i tak sytuacja taka się ciągle pojawia. Zmieniałem go na inne routery i za każdym razem było podobnie. Podejrzewam, że duża liczba użytkowników rozkłada go. W sieci nie powinno być problemu z wirusami itp, a połączenia po kablu funkcjonują prawidłowo.

Chciałbym dołożyć do niego jakiś inny router, który także będzie chodzić jako AP i tu mam kilka pytań:
1) WR1043ND jest jeszcze na oryginalnym FW, czy po wgraniu gargoyle będzie miał opcję openvpn?
2) Czy wpięcie innego AP równolegle w sieć z obecnym tak, aby dhcp było nadawane przez inny sprzęt, ustawienie SSID i metody zabezpieczenia na taką samą spowoduje, że będzie jedna sieć WiFi a ruch w niej będzie zależny od bliskości/siły sygnały między użytkownikami a bliższym AP?
3) Jaki AP warto by było kupić do w/w zastosowań? Prywatnie mam od jakiegoś czasu wdr3600 i pod kontrolą garygole sprawuje się rewelacyjnie smile

2

Odp: Rozbudowa sieci WiFi

1. Tak
2. Od klienta zależy. Powiedzmy że tak

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za szybkie info, masz może jakiś typ na punkt 3? smile

Właśnie sprawdziłem mam 16 użytkowników mobilnych po wifi. Nie wiem czy to dużo czy nie i niestety nie ma statystki maksymalnej liczby połączonych.

4

Ja  bym nadal brał 3600, ale nic Ci nie podam konkretnego żeby nie było na mnie później.

5 (edytowany przez azizi 2013-03-18 15:09:10)

Spoko nie będzie. Zadałem tu pytanie bo to co do tej pory przeczytałem było zawsze wiarygodne i dużo mi dało smile
Z wdr3600 jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim. Bez problemu chodzi w użytkowaniu codziennym openvpn i torrenty.
Co ewentualnie można by było rozważyć jeszcze?

ps. taka liczba użytkowników po wifi jak 16 to dużo dla WR1043ND?

6

ubiquiti, mikrotika.

7

No właśnie mikrotika mam jako główny router do netu ale bez wifi. Sprawdza się także bdb. Tyle że to już trochę inny sprzęt niż wcześniej wymieniane routery.

8

Na Twoim miejscu zainwestowałbym już w inne rozwiązanie.
Mogę polecić Unifi : http://www.ubnt.com/unifi fajnie się to konfiguruje i używa. Do tego wyglądają lepiej zawieszone na ścianie czy suficie niż zwykłe routery.

9

TTD fajne to jest smile
To mam jeszcze takie pytanie. Stawiam jako główny router do internetu takiego mikrotika, a potem załóżmy kilka AP unifi. Czy liczba obsługiwanych użytkowników wraz z większą ilością AP jest na nie jakoś rozkładana (pomijam oczywistość odległości użytkownika od AP)? Chodzi mi o to czy co nowy AP to większa liczba użytkowników może być obsługiwana, bo obecnie wifi zapycha mi się na jednej maszynie chyba przez liczbę użytkowników.

10

Tak, unifi świetnie się tutaj sprawdzi. Poza tym instalując odpowiedni soft (nie musisz kupować dodatkowego kontrolera, który pewnie kosztuje normalnie >2k) masz od razu taki kontroler do APków - chociaż go nie używałem, bo jeszcze nie musiałem - mi chodziło jedynie o dobre pokrycie, a z większym pokryciem użytkownicy dobrze się rozkładają pomiędzy poszczególne APki. Chociaż z tego co pamiętam soft do kontrolera trzeba gdzieś na stałe postawić, jest on chyba w javie, ale znajomy stawiał ten soft chyba na chmurze Amazonu (przynajmniej tanie rozwiązanie, jak nie masz własnego serwera) i kontrolował mu całą sieć.

11

Witam!

Unifi jest całkiem całkiem - zaczynam właśnie się bawić (1xPro + 4x LongRange, kontroler na ubuntu srv - tak, jest w javie). Testowo miałem na nich około 40 klientów, większość na tym pro - bez problemu.

Wszystkie mam teraz spięte do jednego switcha (w L2 z kontrolerem) - jak chcesz odsunąć jakiś od kontrolera, to zaczynają  się schody, ale podobno można. Fajna jest opcja kodów jednorazowych (lub nie jedno) w sieci "dla gości" - można dać użytkownika "nietechnicznego", który się tym będzie zajmował (brak opcji rozsyłania email, tylko na ekran lub wydruk). Są też jakieś opcje płatności, nie testowałem.

Sam panel zarządzania jest dyskusyjny - mi się nie podoba smile
Nie ma opcji przydzielania VLANu na WiFi na jakiejś podstawie - Vlan możesz "przypiąć" do SSID.
Roaming urządzenia mobilnego między AP odbywa się dopiero jak traci zasięg - ale to chyba już kwestia po stronie klienta (testy na iphone 4,5 i SGS 2,3).

Zasilanie PoE jest tylko w PRO - posotałe mają swoje zasilacze - od zasilacza do AP idzie skrętka, ale PoE np ze switcha nie ruszy.

To tak na szybko. Miałem z tym do czynienia dopiero kilka chwil, ale jak chcesz wiedzieć więcej, to pytaj, sprawdzę w miarę możliwości. Jak na razie biorąc pod uwagę cenę tego rozwiązania wydaje się całkiem atrakcyjne.