Temat: Rozbudowa sieci WiFi
Witam. Od jakiegoś czasu z racji wielu użytkowników (głównie to tablety i telefony) jedyny router jaki udostępniał wifi (WR1043ND) zaczyna się wykładać. LAN chodzi po nim ok, natomiast WiFi raz na 1/2 dni się wywiesza. Obecnie sprzęt jest podpięty tylko jako AP ale i tak sytuacja taka się ciągle pojawia. Zmieniałem go na inne routery i za każdym razem było podobnie. Podejrzewam, że duża liczba użytkowników rozkłada go. W sieci nie powinno być problemu z wirusami itp, a połączenia po kablu funkcjonują prawidłowo.
Chciałbym dołożyć do niego jakiś inny router, który także będzie chodzić jako AP i tu mam kilka pytań:
1) WR1043ND jest jeszcze na oryginalnym FW, czy po wgraniu gargoyle będzie miał opcję openvpn?
2) Czy wpięcie innego AP równolegle w sieć z obecnym tak, aby dhcp było nadawane przez inny sprzęt, ustawienie SSID i metody zabezpieczenia na taką samą spowoduje, że będzie jedna sieć WiFi a ruch w niej będzie zależny od bliskości/siły sygnały między użytkownikami a bliższym AP?
3) Jaki AP warto by było kupić do w/w zastosowań? Prywatnie mam od jakiegoś czasu wdr3600 i pod kontrolą garygole sprawuje się rewelacyjnie ![]()