1

Temat: Wykorzystanie openwrt

Zainspirowany tematem bodzio_g zadam pytanie: do czego jeszcze wykorzystujecie maszynki  z openwrt poza tym co standardowo robią? (czyli nie piszemy o ftp/www/samba/ftp/ap i innych torrentach).

Mój wl-500gp np. mierzy temperaturę i robi wykresy (opisane na stronie). Lata też na nim sonda kismetowa, dawniej robił też mały monitoring pokoju dziecięcego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-16 18:06:02)

Odp: Wykorzystanie openwrt

Miło być inspiracją smile. Aczkolwiek Ty inspirujesz mnie bardziej do wydobywania "tajemnic" Wrt.

Miało nie być o sambie, ale w tym przypadku jest ona tylko narzędziem.
Ja swojego serwerka wykorzystuje jako serwerowe centrum multimedialne, a elementem wykonawczym jest w pierwszej kolejności X-box, następnie komputery.
Wracając do X-boxa , ciekawe że i on jak nasze serwerki na oprogramowaniu alternatywnym działa lepiej smile
miałem zamiar zrobic pomiar temperatury ale dla dysku (po "odparowaniu" danych w wyniku przegrzania), ale stwierdziłem jednak że nie tedy droga.
W planie mam sharing uprawanień c+ na drugi tuner w domu.

3

Wiem ze ludzie sadzaja na tym serwery kart - SBCL. Uzywaja coma do podlaczenia phoenixa i poprzez niego udostepniaja karty.
Dobrym pomyslem jest dystrybucja flash memory jako share nfs dla urzadzen bez usb i bez mozliwosci podlaczenia dysku. W takim sprzecie zawsze flash wbudowany jest za maly.
Fajnie tez tu posadzic serwer gbox, router zawsze dziala wiec ewentualne zabawy z boxem nie beda wplywac na polaczenie.

4 (edytowany przez wabikboy 2012-06-21 18:34:31)

Odkopiemy trochę temat smile

po takim czasie napewno jest dużo pomysłów na wykorzystanie smile

Moja "maszynka" działa np. jako: budzik z tym że nie odgrywa melodyjki ale za to podaje bierzący czas, datę, kto ma imieniny "urodziny blizkich" i podaje prognozę na bierzący dzień.

i dodatkowo jako odtwarzacz MP3/Radio internetowe, termometr z graficznym wykresem

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

5

Miało nie być samby... ale jest razem z oscam'em do obsługi 3x XBMC z tvheadend, na sambie oczywiście zrzut nagrań...

DIR-300 + MR3220

6 (edytowany przez uwarowit 2012-06-22 08:53:15)

squid

Wiele osob korzysta z limitowanych polaczen gprs. Wydaje sie byc zasadnym uruchomienie rozsadnie skonfigurowanego squid'a by ruch po laczu ograniczyc, szczegolnie jesli ma sie wiecej niz jeden komputer w sieci. Uaktualnienia systemu windows, uaktualnienia oprogramowania to lwia czesc wykorzystywanego limitu, mozna go w ten sposob powaznie ograniczyc. Nie wspomne tu o korzysciach plynacych ze znacznie szybszego ladowania sie stron www.

timeserwer ze zrodlem czasu z GPS

niewiele ale to rowniez zaoszczedzenie transferu.

dns serwer

nie widac tego wprost ale ramki tez zajmuja sporo transferu

Warto by ktorys z bardziej zaawansowanych userow popelnil jakis porzadny opis. Goraco do tego namawiam.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.