1

Temat: Jaki pendrive do routera

Witam,
jak do tej pory miałem podłączony dysk do routera wr1043nd.
Trochę irytował mnie dźwięk dysku, więc kupiłem pena 64Gb PNY, który ma zapis 10-12MB/s czyli tyle ile stary dysk który był do niego wcześniej podłączony.
Niestety przy torrentach i zapisie nawet 0.5Mb/s już powoduje całkowite zarżnięcie routera operacjami IO sad
Nie używam opcji sync w fstabie, próbowałem FS: fat, ext2, ext4 bez księgowania - znikome zmiany.

Na Fat32 ledwie ale daje radę - choć router przestaje odpowiadać.
Próbowałem bez hub'a, z aktywnym hubem - bez zmian.
Co ciekawe na Pendrivie 2GB i fat32 jest mocniej obciążony niż przy dysku ale nie ma dużej różnicy.

Zmieniałem też ustawienia ilości MB buforowania transmission - na dysku nie robiło wiekszej różnicy czy 2MB czy 16MB (na pokładzie 64MB), przy pendrivach powyżej 2MB zaczyna być gorzej a przy 16MB to już prawie od razu zgon.
Czy pendrive USB 3.0 z parę razy lepszymi parametrami zapisu zrobi jakąś różnicę, czy to kwestia bufora w dysku?

PS. Wiem, że router ma port 2.0

2

Odp: Jaki pendrive do routera

Coś kiepski ten pendrive więc smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slimax 2013-03-09 08:34:49)

True, w końcu paść za 99ziko smile
Dlatego chcę kupić lepsiejszego, ale który faktycznie da radę i będzie śmigać ?

Wychodzi na to, że zapis na penie to jego pięta achillesowa - odczyt ma dość przyzwoity:
root@OpenWrt:~# hdparm -t /dev/sdb1

/dev/sdb1:
Timing buffered disk reads:  68 MB in  3.02 seconds =  22.53 MB/sec

Zapis na 2GB penie jest na poziomie 4MB/s i router daje rade a na większym około 11Mb/s a mimo to nie wyrabia. Podzielę większy na pół i zobaczę czy to coś da.

4

Czy pendrive 3.0 będzie obsługiwany przez WDR3600 z Gargoyle 1.6.2.2 na pokładzie. Nie chodzi mi o prędkości na poziomie 3.0 tylko czy pendrive w ogóle będzie widoczny?

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

5

Tak będzie (i jest).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.