1

Temat: TL-WA830RE i OpenWRT

Na patchwork.openwrt.org pojawiło się wsparcie dla tego modelu, a przynajmniej działający patch. Czy można liczyć na builda AA na to urządzonko?
A na marginesie, czy mieliście z nim do czynienia? Jak się sprawuje jako range extender? Czy w trybie RE port Eth jest również "podpięty" do "rozszerzanej" sieci, czy jest wyłączony, czy może tylko jako wan?
Jaki inny extender (za rozsądne pieniądze) 300Mb możecie polecić? Ważne, żeby retransmitował sygnał Wi-Fi i dawał go też na port LAN, wystarczy mi jeden LAN (do TV).

Wally

2

Odp: TL-WA830RE i OpenWRT

Oryginalnego nie, ja ci mogę zrobić obrazy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

PS. Na iboodzie dziś są powerline + wifi (combo)

4

Cezary napisał/a:

Oryginalnego nie, ja ci mogę zrobić obrazy.

Dzięki jesteś jak zwykle pomocny, ale na razie się nie pali. To takie pytanko "na wyrost". Jak widzisz, dopiero rozglądam się za czymś takim i planuję wydatki smile
W każdym razie, jeżeli wybór padnie na to urządzonko, nie omieszkam się zgłosić.

Biorę jeszcze pod uwagę AirLive N.MINI ze względu na rozmiary i możliwość zawieszenia za TV, ale tu pozostanie tylko AP Client i chyba brak wsparcia OpenWRT.

Wally

5

Po co ci na nim openwrt? Chyba że coś więcej zamierzasz z nim działać.

Akurat kompilacja tego nie jest żadnym problemem, no programowo jest to klon 900'tki.

6 (edytowany przez Wally 2013-03-08 10:33:31)

Cezary napisał/a:

PS. Na iboodzie dziś są powerline + wifi (combo)

Widziałem... Ale TV i ruter są na różnych fazach, do tego wkrótce ruter w ogóle wyleci na zasilanie z panela słonecznego.

Wally

7

Cezary napisał/a:

Po co ci na nim openwrt? Chyba że coś więcej zamierzasz z nim działać.

Akurat kompilacja tego nie jest żadnym problemem, no programowo jest to klon 900'tki.

Mam takie dziwne zboczenie smile - żaden sprzęt u mnie, jeżeli tylko może, to nie działa na oprogramowaniu producenta. Stąd wybór ruterka TP-Linka a teraz ten extender. Głownie chodzi mi o podłączenie TV do LANu stąd właśnie pytanko jak zachowa się port LAN w trybie RE. W przypadku N.MINI oraz trybie APC to jest ładnie opisane. Gdyby w trybie RE port LAN był niedostępny na firmowym sofcie (a zakładam, że jest to jedna z możliwości - producenci są dziwni smile ), to w OpenWRT da się to obejść.

Wally

8

Witam wszystkich.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z TL-WA830RE? Planuję rozszerzyć domową sieć, a, niestety, nie mam możliwości pociągnięcia Ethernetu, dlatego pozostaje mi repeater. A może zasugerowałby ktoś lepsze rozwiązanie w tym budżecie?

Jeżeli mogę sobie pozwolić na off topic, próbowałem zrobić repeater na mydelniczce WLA-5000APv3. Skonfigurowałem interfejsy sieciowe zgodnie z opisem na eko.one.pl, czyli oba WiFi w tej samej sieci, jeden robił za most. Mimo że widziałem obie sieci z poziomu mydła, one nie widziały się nawzajem. Jestem ciekaw, czego mi zabrakło?

Niestety, tak czy tak muszę sobie odpuścić zabawę z WLA-5000APv3, bo wgrałem na niego OpenWRT 8.09 jffs, więc nie działa failsafe, a w desperacji tak ustawiłem interfejsy, że nie mogę się do niego dostać, tzn. tworzy on sieć WiFi,  ale brak mu swojego IP. Na zabawę z RS232 nie mam ochoty, może kiedyś, dlatego pytam z ciekawości, co było powodem, że most działał połowicznie.

9

relayd ustawiałeś?

10

Nie. Nie znalazłem paczki dla MIPS-a, która by się chciała zainstalować. Jak rozumiem, mydło nie ma sprzętowego mostu, dlatego potrzebuje programowego? Czy relayd jest zawsze konieczne?

11

relayd jest "jedynym słusznym" rozwiązaniem w openwrt.

12

To może jednak wgranie firmware przez RS-232 jest sensownym rozwiązaniem. tongue Musiałbym tylko skompilować relayd.

Dzięki za odpowiedź.

Nadal czekam na opinię o TL-WA830RE bądź propozycję innego routera/AP godnego polecenia, preferowanie z możliwością wgrania OpenWRT.

13

Kup tego TL-WA830RE. Z chęcią dowiem się z pierwszej ręki jak on działa smile

14

Motywujesz mnie. big_smile Idzie gdzieś dorwać wersję stabilną? Bo znalazłem  tylko trunka wspomnianego wcześniej.

15

U mnie na eko.one.pl jest AA... Tylko jak chcesz repeatera to on domyślnie na oryginale już taki jest, więc po co zmieniać?

16

Korci mnie też TL-WA901ND, o którym mówiłeś wcześniej, ze względu na ten magiczny eXtended Range. Ponieważ chcę zwiększyć zasięg sieci, ma to dla mnie znaczenie.

Cezary napisał/a:

U mnie na eko.one.pl jest AA... Tylko jak chcesz repeatera to on domyślnie na oryginale już taki jest, więc po co zmieniać?

Rzeczywiście, nie zauważyłem. :-) A co to za sprzęt bez konsolki? tongue Żadna radocha.

17

Sprzęt typu "podłącz i zapomnij". Czasami warto tak smile

18

Ten "magiczny" to tylko w nazwie. Support TP-Linka potwierdził, że działa to tak samo jak zwykły bridge - też zajmuje połowę pasma na swoje potrzeby i w sumie poza mniejszą liczbą portów LAN nic więcej nie zyskasz. No chyba, że zostawisz oryginalny soft - wtedy masz gotowca z przełączniem trybów pracy. Po wgraniu Gargoyle to jak wszędzie. Lepiej opłaca się kupić jakiegoś 841/2 i wgrać alternatywny soft - zawsze to więcej portów LAN po drugiej stronie mostu.

Wally

19

Niiie. No weź, zawsze ktoś musi zepsuć temat. Żadnego 842. Niech ktoś kupi  TL-WA830RE, ktoś musi to przetestować w końcu.

20

smile

Wally

21

Cezary, chyba Wally Cię musi przeprosić za zepsucie tematu rzeczywiście, bo skłaniam się ku 842ND. tongue Dlatego, że ten router ma dobry zasięg, 4 porty Ethernet i USB. Jego jedyną wadą jest brak repeatera na oryginalnym sofcie, ale skoro i tak wgrywam OpenWrt... Ta sama cena, a większe możliwości. Chyba że masz jakiś argument za WA830RE. big_smile

22

No mam. Tylko na zdjęciu go widziałem, więc aż się prosi żeby ktoś przetestował smile Fajny, mały, wpinany w gniazdko smile

23

Cezary napisał/a:

Fajny, mały, wpinany w gniazdko smile

E? Chyba nie o tym samym rozmawiacie... wink

24

http://www.tp-link.com.pl/products/deta … TL-WA830RE - też mi się tak wydaje. tongue Klocek jak każdy inny.

25

No nie smile