1

Temat: cross compiling transmission

Witam

Zdaje sobie sprawe ze temat nie jest na to forum, ale jedynie tutaj od Cezarego udalo mi sie uzyskac cenna pomoc w przeszlosci. W zwiazku z tym opisze swoj problem, moze ktos (np. Cezary smile) sie zlituje.

W zwiazku z tym ze skompilowany dla mnie wczesniej przez Cezarego transmission potrafi przywiesic mi cala siec (chyba za duze obciazenie routera) postanowilem sprobowac szczescia w uruchomieniu transmission na moim dysku NAS (WD MyBookLive).
Niestety wszelkie dotychczasowe proby cross compilacji zrodel transmission na platforme PPC (jak sadze taka platforma siedzi w dysky MyBookLive) zakonczyly sie niepowodzeniem.
Czy istnieje opcja zeby Cezary lub inny linuksowy haker skompilowal mi konkretna wersje transmission pod MyBookLive lub wskazal jakis dobry tutorial na podstawie ktorego mozna taka operacje przeprowadzic ?

Z gory dziekuje.

2

Odp: cross compiling transmission

Czekaj, tam nie siedzi pochodna debiana? Jak tam to masz transmission przecież w repo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No siedzi siedzi. Ale niestety nie moge uzyc najnowszej wersji (ograniczenia trackerow). Dlatego tez musze miec wersje starsza 2.73 sad

4

To zainstaluj na nim wszystko co potrzebne do kompilacji (gcc). Ściągasz paczkę ze źródłami transmission, rozpakuj ją wejdź do katalogu i zrób

./configure
make
make install

I masz zainstalowany.

5

Hmm, no czytalem o tej sciezce. Ale obawiam sie ze nie wystarczy samo gcc. Podczas kompilacji na ubuntu potrzebne bylo milion dodatkwoych pakietow. A jesli te dodatkowe pakiety bede instalowal na tej ograniczonej pamieci dysku to boje sie zapchania sprzetu.

6

I tu też tak będzie, zgadza się. Cała masa dodatkowych pakietów.

Poszukaj się po forach mybooka gotowego sdk z kroskompilatorem który pozwala na kompilację na zwykłej maszynce.

7

ok dzieki. bede walczyl.

8

Witam ponownie

W zwiazku z tym ze poki co nie poradzilem sobie z kompilacja bezposrednio na MBL (juz zainstalowanie gcc mi sie nie udaje - konflikty zaleznosci) a takze nie mam mozliwosci skompilowania pakietow na PC pod MBL mam do Ciebie Cezary jeszcze jedna prosbe.
Trackery ktorych uzywam dopuscily nowa wersje transmission, jest to wersja 2.42. Jakis czas temu kompilowales mi wersje 2.33 pod moj router WDR 3600 (openWRT AA). Jesli to nie problem, czy moglbys mi jeszcze raz skompilowac wersje 2.42 demona i web klienta ?

Z gory dziekuje.

9

A 2.33 nie jest już dopuszczona?

10

Jest, ale tak jak pisalem wczesniej mam problemy z przerywaniem pobierania, dosc czesto dostaje komunikat w transmission w stylu "file xxx is busy" i torrent zostaje zatrzymany. Przy takiej akcji musze zrestartowac zarowno router jak i MBL na ktory router sciaga pliki, sam restart transmission nic nie daje. Licze na to ze to blad transmission, bo to dosc stara wersja i byc moze nowsza, np 2.42 poprawi ta sytuacje.

11

Przylaczam sie do prosby o pakiet transmission pod AA ver 2.42

12

Macie: http://ecco.selfip.net/test/

13

dziekuje slicznie. za 2h zassam do domu smile