Temat: TP-Link TL-WDR4300 v1.3

Dzień dobry, jestem nowy tu na forum - i zgodnie z nickiem - zielony w temacie.
Interesuje mnie przejście z firmware'u TP-Link na coś pokroju OpenWRT+Gargoyle. To wszystko na routerze z tytułu..
Na stronie OpenWRT jest informacja, że w tej wersji sprzętowej router "reported to work with trunk r34122".
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300
Czyli rozumiem, że nie wszystko koniecznie będzie działać, to wersja eksperymentalna. Gdybym się zdecydował przejść na tę wersję OpenWRT, jakie pliki dokładnie miałbym instalować? To?: https://dev.openwrt.org/browser?order=name

Proszę o wyrozumiałość za tak podstawowe pytania, chcę mieć względną pewność, że nic nie popsuję. Czytałem FAQ i pzeglądałem sieć w temacie, ale wolę jeszcze wprost zapytać.

2

Odp: TP-Link TL-WDR4300 v1.3

Spokojnie możesz wgrać gargoyle ode mnie. Nie ma jeszcze innych wersji 4300 na rynku, wszystkie sprzętowo są takie same i działają.

A przynajmniej nikt się nie skarżył smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ma innych wersji? Obecnie chyba ciężko znaleźć coś innego niż 1.3, ale to chyba czwarta wersja licząc od 1.0, zakładam, że jednak czymś się różnią. smile

4

Wersją oprogramowania. TPlink tak robi, pierwsza cyfra oznacza wersję sprzętu, druga softu. Dla 1043 już mamy 1.10, a sprzętowo to te same podzespoły. Nawet napisy na płytce są takie same.

5

Dzięki, OK, czaję. Zmyliło mnie rozróżnienie na tej wiki OpenWRT.

Rozumiem, żeby przepalać z tej paczki: gargoyle-1.5.9.5-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin i powinno grać smile.

6

Tak jest.

7

Pozwolę sobie odkopać trochę i skierować swoje pytanie do fachowców.

Kupiłem dodatkowy router WDR4300 jak się okazało v1.0. Co ciekawe na pudełku nowsza wersja z zielonymi lampkami, a w środku z niebieskimi. No ale nie o tym...
Czy zgodnie z tym co pisał Cezary rok temu, wersja 1.0 z powiedzmy 1.6 różni się tylko softem (no poza diodami) czy jest jakaś zmiana w hardware?

8

Poza ledami nie ma żadnych zmian z naszego punktu widzenia.

9

Rozumiem.
Od której wersji są zielone diody? Niby niebieskie są ok, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i te zielone mi bardziej podchodzą. Zastanawiam się nad wymianą.

10

Chyba od 1.3 lub 1.4.

11

cojakgdzie napisał/a:

Rozumiem.
Od której wersji są zielone diody? Niby niebieskie są ok, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i te zielone mi bardziej podchodzą. Zastanawiam się nad wymianą.

Wymiana z powodu diod? hmm

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

12

badziewiak napisał/a:
cojakgdzie napisał/a:

Rozumiem.

Te niebieskie są naprawdę wk...ce.

13

badziewiak napisał/a:
cojakgdzie napisał/a:

Rozumiem.

Jakkolwiek to brzmi, tak smile
Router stoi na biurku koło monitora, niebieskie diody (zwłaszcza w nocy) lekko rozpraszają i dają sporą poświatę. Zdecydowanie wolę zielone, mniej agresywne.