Temat: OpenWrt podlaczenie dysku Google Drive
Witam, czy jest mozliwosc podlaczenia dysku google pod openwrt? Tzn zamontowac i miec staly dostep w sieci domowej.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt podlaczenie dysku Google Drive
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy jest mozliwosc podlaczenia dysku google pod openwrt? Tzn zamontowac i miec staly dostep w sieci domowej.
Tak, przez davfs2 i pośrednio przez inny serwis który udostępnia google drive przez webdav.
Sam gdrive nie oferuje bezpośrednio mechanizmów na to pozwalających.
Fajnie by było gdyby była możliwość podpięcia do mega.co.nz. Darmowe 50GB nie w kij dmuchał. Z linuxem ktoś tutaj działa
http://julien-marchand.fr/blog/using-me … -examples/
ale kiedy coś będzie, to nie wiadomo...
@sciss Dzięki za namiary, wygląda to na starcie nieźle, przydała by się synchronizacja jeszcze.
@sciss: więc zainstaluj pythona i masz...
@Cezary: nie hablam pythona, także może być ciężko z wykorzystaniem tego. Chyba poczekam aż ktoś (np autor tego arta z linku) zmajstruje gotowe api, za pomocą którego będzie można podmontować zasób mega.co.nz tak jak zwykły katalog. Coś tam pisał o fuse, z którego już korzystałem do montowania zasobów ftp w sieci domowej, żeby robić backup rsyncem. Jeśli powstanie coś takiego dla mega, to będzie to świetny sposób na backup danych w chmurze.
To już teraz na box możesz zrobić. Choć mega daje więcej przestrzeni na dzień dobry.
Otóż to!
Dogrzebałem się do tego co autor arta zaczął klecić w gicie:
https://github.com/CyberjujuM/MegaFS
Może komuś się poszczęści i uruchomi toto na openwrt?
Niestety uderzenie w ścianę. W README tego projektu pisze o zależnościach (co prawda na Mac OSX):
OSXFUSE., fuse-python., PyCrypto. Na Debianie doinstalowalem python-fuse python-crypto i montowanie zadziałało. Co prawda wielu funkcji brakuje, np. nie mogłem nic skasować, no ale jakiś start był. Niestety o ile na openwrt python-crypto jest, to python-fuse już nie. I po odpaleniu skrypt woła:
root@Gargoyle:~/MegaFS# python megafs.py test/
Traceback (most recent call last):
File "megafs.py", line 1, in <module>
from megaclient import MegaClient
File "/root/MegaFS/megaclient.py", line 2, in <module>
from Crypto.Util import Counter
ImportError: cannot import name Counter![]()
Nie wiem co z tym można by zrobić.
Inna sprawa czy gdyby nawet zadziałało, to co z wydajnością. Mega szyfruje i deszyfruje przy ściąganiu i wysyłaniu po stronie klienta. Nie wiadomo czy typowy router by to przetrzymał.
Jest jeszcze jeden problem jak w chmurze są polskie znaki, po wpisaniu hasła:
Traceback (most recent call last):
File "megafs.py", line 130, in <module>
fs = MegaFS(client)
File "megafs.py", line 24, in __init__
path = self.getpath(files, file_h)
File "megafs.py", line 40, in getpath
path = self.getpath(files, files[hash]['p']) + "/" + files[hash]['a']['n']
File "megafs.py", line 48, in getpath
self.hash2path[hash] = path.encode()
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\u015a' in position 33: ordinal not in range(128)Jak pousuwałem ś,ć itp wsio gra ![]()
Powstało też coś takiego:
http://megatools.megous.com/
Wygląda fajnie, tylko w moim debianie stable jest starożytna biblioteka libssl.so.0.9.8 , podczas gdy projekt wymaga libssl.so.1.0.0 . Autor nie dał źródeł, ale mówi że w przyszłości to zrobi.
mhmm, stosuj binarki niewiadomego pochodzenia...
Fakt, trochę to odstręczające :] dlatego specjalnie wspomniałem o tym oraz testowałem na specjalnie po to założonym koncie. Ale jednak może warto wspomnieć, bo projekt może się rozwinąć.
Autor uwolnił źródła
https://github.com/megous/megatools
Trzy godziny temu, nieźle
Trzeba skompilować i zobaczyć.
Uu gobject-introspection nie mamy w openwrt...
No cóż, zawsze pozostaje na desktopie...
Jednak szkoda, bo z rutera można byłoby zapuszczać backupowanie idące godzinami i obskryptować, żeby działało tylko gdy nikt nie jest podłączony i np. gdy pod koniec miesiąca został limit danych do zmarnowania.
3h - ma się ten refleks ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt podlaczenie dysku Google Drive
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc