1

Temat: IPv6 - port tunelu oraz przekierowanie wszystkego przez ipv6

witam

1/ po przeczytaniu - http://eko.one.pl/?p=openwrt-ipv6 - mam pytanie na jakim porcie dziala tunel ipv6 he.net ?
dalem tymczasowo tplinka jako dmz, ale to nie rozwiazanie problemu wink

da sie to jakos wysondowac? tcpdump ma za duzo zapytan i nie wiem ktory dokladnie to bedzie interface...

netstat tez niczego konkretnego nie podal neutral

2/ Da sie wylaczyc calkowicie ipv4? Wiem, ze one maja juz wspolistniec ale chcialbym potestowac sam ipv6. Jak wylacze ipv4 to wszystko co sie da smiga na ipv6. Jest ok z youtube czy fb, ale zwykle strony juz nie maja ipv6. Da sie to jakos obejsc? I nie pytam o bramki bo to uciazliwe...

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

2

Odp: IPv6 - port tunelu oraz przekierowanie wszystkego przez ipv6

Po prostu nie przydzielaj adresów ipv4. Możesz uznać to za "wyłączenie" ipv4. To nie jest żaden port, po prostu pakiety jedne pakowane w drugie są.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary - jesli chodzi o 1. kwestie - to ja mam openwrt za nat i bez dmz nie szlo nic, wiec jakos ten tunel sie nawiazuje i potrzebuje zewnetrznego portu

co do 2. to wylaczylem w sieciowce ipv4 i wtedy strony w ogole nie ida, te ktore sa bez ipv6

4

A masz natywne ipv4 na wanie?

5

tak... wywalic go?

6

Tfu, miało być czy masz natywne ipv6 na wanie...

7

mam tpsa - wiec mam zwykle ipv4,

tak myslalem wywalic ipv4 tylko tunel by nie wiedzial gdzie ma "isc" wink

8

No to nie możesz tak zrobić, bo tak jak napisałeś - jak by to miało działać.

9

myslalem, ze na komputerze kliencie wylacze ipv4 i miedzy openwrt a klientem wszystko pojdzie 6, a dalej juz tunelem

tak czy siak dzieki Twojej instrukcji przed chwila zrobilem dhcp6 smile i dziala wink

10

Jak z prędkościami w przypadku ipv6 ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

11

http://img833.imageshack.us/img833/6815/130225ipv6speedtest.png
http://img22.imageshack.us/img22/7152/130225ipv6speedtest2.png

na laczu 10mbit

cudow nie ma, ale do www jest ok

12

Podobno mój dostawca bedzie nadawał  ipv6 niedługo

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

13

Prędkość jest proporcjonalna do okrążania świata przez te pakiety w tunelowaniu.... Swoją drogą ludzie nieświadomie sedują na torrentach przez teredo i jakoś to idzie. Natywne ipv6 działa bez problemu na graygole, co potwierdzam swoim prywatnym sprzetem w domu. Problem jest tak naprawdę w modemach zarówno kablowych, jak i dsl/adsl (tu nie mam duzej wiedzy). Jeśli chodzi o sieci kablowe do standard Docsis 3.0 w pełni wspiera ipv6, reszta zależy tak naprawdę od ilości sił i środków dostawcy.

--
KO

14

Aktualnie na DOCSIS 3.0 pracuje, wcześniej na poprzednich (niezle szlo hackowac wink) / jeśli chce ktoś wskazówki jak, to napisze na priv ) aktualnie moj isp zapowiedzial nadawanie adresów IPv6 na zyczenie, bo wiadomo że nie każdy będzie uzywać. Już i tak mam u dostawcy 2 IP, a uzywam jednego;)

15

nadal mam problem z tym, ze jak chce wylaczyc ipv4 calkiem to mi nie idzie nic co nie ma z www ipv6

wiec FB, google czy ripe.net ida, ale zwykle strony juz nie... da sie to jakos zmusic zeby wszystko szlo tunelem?

16

Nie możesz wyłączyć IPv4. Musisz mieć podwójny stos na hoście. W Internecie jest jeszcze bardzo mało (w stosunku do IPv4) stron www w IPv6. Niektóre strony są w IPv4 i IPv6. Co do wyboru IPv4 czy IPv6 w użyciu. IPv6 jest priorytetowym protokołem, jeśli jest do wyboru pójdzie zawsze po IPv6. Druga sprawa, jeśli masz aplikację obsługującą oba stosy (np. przeglądarka), to serwer DNS decyduje o dostępie przez IPv4 czy IPv6. Wniosek: musisz mieć na kompach oba stosy. Jak działa tunel HE? W datagramy IPv4 wkładane są (enkapsulowane) datagramy IPv6. Na końcu tunelu router HE dekapsuluje ("zdejmuje") nagłówek IPv4 i wrzuca datagramy IPv6 do natywnej sieci IPv6.
    Uff, to krótkie wyjaśnienie.:)) Wniosek: nie możesz pozbywać się stosu IPv4, jest nadal potrzebny. Tunelem idą datagramy IPv4 z IPv6 z flagą w nagłówku - protokół 41 (IPv6 w IPv4).

P.S. Co do "prędkości" w IPv6. Mam taką samą a nawet większą niż po IPv4 (tunelowanie HE).