1 (edytowany przez Tekkenmoor 2013-02-18 22:21:34)

Temat: Dlaczego u-boot zawsze pierwszy wykrywna nie ten dysk ? +kilka pytań

Witam !

Mam takie trzy pytania, pierwsze jak w tytule. Napisałem mały skrypcik startowy, który decyduje jaki system ma zostać uruchomiony z jakimi parametrami (OpenWRT z nand lub Debian z pena). Problem jest tego typu iż do huba zazwyczaj wpięte są dwie pamięci 1.8" hdd oraz pendrive z Debianem, i choćbym nie wiadomo w który port w hubie wpiął daną pamięć to i tak bootloader zaczyna sprawdzanie o nie tej pamięci co trzeba.

Drugie pytanie czy da się jakoś w OpenWRT ustawić czyszczenie pamięci (drop caches) po za cronem ?, bo po mimo że mam te 128mb RAM to wystarczy że skopiuje coś po Sambie i już nie ma wolnej pamięci i muszę z palca czyścić ?

Trzecie pytanie, czy można sprawić by w gościnnej podsieci pliki udostępnione po sambie miały inne uprawnienia ?

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

2

Odp: Dlaczego u-boot zawsze pierwszy wykrywna nie ten dysk ? +kilka pytań

- nie, jeżeli są jednocześnie podłączone to nie masz wpływu na to który się w jakiej kolejności wykrywa
- ale po co to czyścisz? sam system wyczyści bufory jak będzie potrzebował z pamięci skorzystać (chyba że program ma wycieki pamięci, to wtedy inna sprawa)
- w sumie chyba nie. Plik na nośniku ma takie a nie inne prawa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1) szkoda, no cóż trzeba będzie zostawiać wpięty tylko nośnik z Debianem
2) nie wiem czemu, ale lepsze transfery mam jak sobie wyczyszczę pamięć, poza tym irytuje mnie na wyświetlaczu napis że mam 3mb wolnej pamięci. Nieważne ile by nie było niemal do zera zjada mi pamięć hmm
3) szkoda bo chciałbym żeby goście mogli sobie skopiować coś z dysku sieciowego ale żeby mi tam nic więcej nie grzebali. Myślałem że na podstawie podsieci da się coś takiego zrobić hmm

4

Zrób dostęp dla gości do jakiego podkatalogu tylko po prostu.

5

Nie za bardzo mogę w głównej sieci jest udostępniony cały dysk bez logowania i ze wszystkimi uprawnieniami. A w gościnnej podsieci chciałbym tak samo tylko żeby mieli prawo odczytu wyłącznie.

6

Tekkenmoor napisał/a:

Witam !
.....
Drugie pytanie czy da się jakoś w OpenWRT ustawić czyszczenie pamięci (drop caches) po za cronem ?, bo po mimo że mam te 128mb RAM to wystarczy że skopiuje coś po Sambie i już nie ma wolnej pamięci i muszę z palca czyścić ?
.....

jak z palca wyczyscic ram?

7

echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

Tylko po co to robić. Po to jest wolna pamięć żeby z niej korzystać a nie trzymać ją "wolną"