Temat: zaszyfrowanie lub zakaz dostepu dla 2 folderów folderu

Witam!!!
Chciałbym się dowiedzieć się czy jest możliwość zaszyfrowania czy tez zakazu dostępu po przez hasło do 2 folderów na dsyku sieciowym zarówno. zakaz dotyczy ftp jak i samba.

pozdrawiam

2

Odp: zaszyfrowanie lub zakaz dostepu dla 2 folderów folderu

No nie, tak to nie zrobisz. Możesz zrobić zakodowany plik na dysku lub sam dysk: http://eko.one.pl/?p=openwrt-crypto ale to podczas podłączenia do routera czy komputera, nie podczas dostępu do zasobu w ftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No przecież zarówno w sambie jak i w serwerze ftp (np w proftpd) można tworzyć różne udziały - na hasło lub bez hasła. W czym problem?

4

Że jest to po prostu udział na hasło. Ale w żaden sposób zawartość tego udziału jest zaszyfrowana, więc wyjmujesz pendrive z routera, podłączasz do komputera i masz czyste dane.

5

A jest możliwość, aby ukryć folder tak jak w windowsie????

6

W sumie tak. vsftp nie pokazuje folderów do których nie może wejść, więc zmieniasz prawa dostępu (execute usuń) lub zmień właściciela folderu. Samba potrafi ukrywać pliki, dyrektywa hide files w konfigu samby do tego służy. Ponad to często gęsto windows nie zobaczy katalogu z .

7

a jak to ma sie do proftp. chodzi mi o to aby nie było go widać na ftp. ze samba sobie poradziłem

8

A nie wiem smile. poszukaj w manualu na co on reaguje.