1

Temat: Jak filtorwać pakiety wewnątrz lanu na WR1043ND

Witam.

Mój problem może jest banalny ale nie jestem w stanie dać sobie rady. Może pomożecie.

Gościnnie korzystam z udostępnionego mi wyjścia przez internet. Koledzy wystawili mi kabelek i pozwolili podłączyć. Konfiguracja wygląda tak

Internet--->NAT/Gateway--->SWITCH--->Kabel do mnie--->Mój TP-Link TL-WR1043ND--->Moja sieć LAN/WiFi.

I teraz tak...

Kabelek podłączyłem do WR1043ND (do switcha a nie do portu wan). Wyłączyłem DHCP a adres ip routera zmieniłem na inny (na 192.168.2.1) tak aby w sieci się adresy IP nie dublowały. Gateway i DHCP mam z gatawaya. Niby wszystko ok ale... teraz mogę liczyć tylko na firewalla na komputerach.

Chciałbym uniknąć podwójnego NATowania! Więc tak sobie myślę jakby podłączyć ten obcy lan pod port WAN, jego połączyć bridgem do portów lan i może za pomocą ebtables robić filtorwanie (chociaż opcja z iptables byłaby lepsza).

Może macie pomysł jak to zrobić? Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
MvincM

2

Odp: Jak filtorwać pakiety wewnątrz lanu na WR1043ND

Co Ci podwójny nat przeszkadza? Zrób więc tak jak piszesz lub rozdziel sobie wan/lan na dwie podsieci o innych maskach i normalnie na forward zrób sobie filtrowanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Co Ci podwójny nat przeszkadza? Zrób więc tak jak piszesz lub rozdziel sobie wan/lan na dwie podsieci o innych maskach i normalnie na forward zrób sobie filtrowanie.

Dzięki za podpowiedz.

Podwójne NATowanie wydaje mi się ostatecznością. Wszystko dwa razy jest natowane co może mieć wpływ na prędkość/wydajność/pingi a i nie wiem jak się zachowają aplikacje typu vpn.

Drugie rozwiązanie jest fajne... ale jak rozumiem oprócz mnie i kolega na swoim gateway musiałby zmieniać routing. Bez zmiany on nadal sieć 192.168.1.x traktowałby jako jedną sieć więc szłoby zapytanie na broadcast całej sieci a ja od strony LAN już bym tego nie widział jako będący w innej podsieci... więc jak nic muszę grzebać w jego routerku tak aby wydzielić mała podsieć. Chyba, że nie widzę jakiegoś rozwiązania...

Z góry dzięki za dalsze podpowiedzi.

Thx
MvincM

4

Generalnie tak. Wydzielasz sobie małą sieć,  tak też ustawiasz ruting.

5

Wielkie dzięki za wsparcie. Postaram się pokombinować.

MvincM

6

... i napisz co Ci z tego wyszło.

7

Jeszcze prawie nic... znaczy mam ograniczone możliwości walczenia bo tylko w weekend kiedy mogę w miarę bez karnie kombinować na bramie głównej. W tygodniu to mi admin nawet pod jego okiem nie pozwoli na manewry.

Generalnie gdzie jestem i przy okazji może podpowiesz dalej.

Topologia:

Router Netia (czyli default gw dla naszej bramy) ---> eth1 interfejs głownej bramy z publicznym IP i ustawionym default gw na router netii --> eth2 (dedykowana karta dla mojej sieci w głownej bramie) ---> Switch z VLAN (dwa porty spięte) ---> kabel kabel kabel ---> WR1043

Teraz co poczyniłem:
- jak widać udało mi się odłączyć od sieci lokalnej - tej nie swojej - poprzez dołożenie karty sieciowe - eth2
- eth2 podłączyłem do switcha z VLAN
- na switchu spiąłem dwa porty i od teraz nie jestem w jednym LANie z "obcymi kompami"
- na głównej bramie wyłączyłem DHCP dla interfejsu eth2
- na głównej bramie do eth2 przypisałem IP 192.168.66.1
- włączyłem SNATowenie na bramie sieci 192.168.66.0 na publiczny IP
- kabel idący od switcha (na chwilę obecną bo tu mam problem) wpiąłem do portu LAN mojego WR1043
- na WR1043 przypisałem (od strony LAN) IP 192.168.66.254
- mój WR jest serwerem DHCP jak i DNSmasq dla mojej sieci
- ale brama domyślna to już 192.168.66.1

no i niby gites ale.... (i tu moje problemy)

- firewalla dla swojej sieci robię na głównej bramie a nie na swoim WR (co jest ciężkie bo nie mam do niego dostępu i mogę dopisać coś tylko w weekend... no i generalnie to nie mój komp)
- sieć do WR wpinam przez LAN a nie WAN - czyli i tak nie mógłbym filtorwać
- nawet jak obecnie wepnę do WAN to będę mógł sobie filtrować po EBTABLES (a to i wolniejsze i słabsze nić IPTABLES)

A tu co bym chciał uzyskać ale z routingiem jakoś mam problem

1) na bramie na eth2 zostaje IP 192.168.66.1
2) dodaję routing na sieć 192.168.67.0 na IP 192.168.66.254 (czyli mój WR) przez dev eth2
3) mój WR od strony WAN na IP 192.168.66.254
4) mój WR od strony LAN ma 192.168.67.1
5) na WR nie robię NATa/MASQ tylko 192.168.67.1 ustawiam jako default gw dla LAN a ten z kolei jako GW ma 192.168.66.254
6) przez to mogę spokojnie filtrować pakiety tak jak mi się podoba i to za pomocą IPTABLES a nie EBTABLES

A teraz pytania adekwatne do punktów powyżej:

Ad. 2 Czy dobrze chcę dodać tam touting

route add -net 192.168.67.0 netmask 255.255.255.0 gw 192.168.66.254 dev eth1

Ad. 5 Tu już na 100% nie wiem co robię wink a może nie musżę

a) nie wiem jak wyłączyć NATowanie LAN-WAN na OpenWRT
b) jak ustawić routing - może tak? :

route add -net 192.168.67.0 netmask 255.255.255.0 gw 192.168.67.1 dev eth0.0 (lub bridge)
route add -net 192.168.66.0 netmask 255.255.255.0 gw 192.168.66.254 dev eth0.1

Proszę rzuć okiem czy ja w ogóle dobrze kombinuję....

Z góry dziękuję.

MM

8

Zrób wan, 4x lan + wlan jako lan. Pozbędziesz się natowania a wr będzie robił za głupi ap.

Jak chcesz bawić się ruchem to na każdym porcie zrob vlan, a później postaw tyle interfejsów ile masz vlanow każdy z małą maską podsieci. I normalnie przez iptables będziesz mógł kontrolować co i jak przechodzi po portach.

9

Witaj.

Wybacz... ale nie do końca rozumiem wink

Znaczy zrozumiałem to tak:

1) 4xLAN i WAN spinam w jeden bridge
2) WiFi stanie się wtedy tylko AP do do tego bridga

Ale nie do końca rozumiem, jak to mi pomoże w filtrowaniu. Czy taka konfiguracja nie jest tym samym co wpięcie wszystkiego do portów LAN? I tak dalej default gw jest na karcie sieciowej w głównej bramie.

Chyba, że (druga opcja mojego rozumienia):
1) na WAN (a konkretnie na bridgu WAN+LAN) mam IP 192.168.67.1
2) na eth2 na głównym routerze mam 192.168.66.1 i routing na sieć 192.168.66.0 na dev eth2
3) wtedy fakt nie mam NAT (podwójnego) i mam routing u siebie
4) pozostaje pytanie czy tak zbridgowanym LAN + WAN porcie można mieć odpalone DHCP?

Pozdrawiam,
MvincM

10

Zrób sobie vlan na każdym porcie. Będziesz ich miał więc 5 interfejsów, więc dowolnie będziesz mógł kontrolować transfer danych między portami.

11

ja się tylko doczepie:
- na switchu spiąłem dwa porty i od teraz nie jestem w jednym LANie z "obcymi kompami"

nei spina sie urzadzen Layer 2 tymbardziej z róznych Vlanów to może spowodować niezły broadcast storm o_0