Temat: TP-LINK-WDR4300 - Problemy z konfiguracją

Witam,

Niedawno kupiłem ww. router, wcześniej miałem WL500gP v1, który z niewyjaśnionych przyczyn wyzionął ducha. TP-LINK'a wybrałem bo można w nim zainstalować inne niż oryginalne oprogramowanie, tak samo jak w Asusie. Zainstalowałem OpenWRT ze snapshota ze strony projektu, skonfigurowałem no i wszystko miało być pięknie ładnie a tu zonk. Oczywiście działa wszystko podstawowe (net po kablu i wifi) ale gdy przychodzi do przekierowania portów to już nie jest tak wesoło:(

W chwili obecnej do routera podpięty jest NAS (QNAP), stacjonarka, laptop i kilka urządzeń przenośnych (tablet itp). Na NAS'ie działa serwer www(80), ftp(21) i transmission(51413). FTP i Transmission działają poprawnie i mam do nich dostęp z każdego miejsca, natomiast z www już jest problem. Owszem stronę można przeglądać, jednakże od strony NAS'a nie wychodzi ruch generowany przez www, nie widzi np usługi AKISMET (korzysta z tego Wordpress).

Problemem jest także przekierowanie portów na stacjonarkę/laptopa. Z racji tego że mam dość dobre łącze często hostuję serwer dla kilku gier sieciowych w stylu CS:S/CS:GO, Killing Floor, UT3 i kilka innych tytułów. IP dla PC/Laptopa są przydzielane przez DHCP na podstawie MAC'a to działa bardzo sprawnie. Gdy dodaję regułę przekierowującą wybrane porty (27000-27050 dla Steam) i ktokolwiek próbuje się połączyć ze mną to po prostu nie może. Sprawdziłem czy działa to poprawnie na oryginalnym oprogramowaniu - na nim wszystko działa bez zarzutu. Ale jest problem z oryginalnym softem, nie mogę tego samego zakresu portów przekierować na laptopa (np te ze Steama). Co z tym fantem zrobić, może ktoś wie/podpowie?

Przyznam że pod tym względem na Asusie było lepiej bo wklepywałem regułkę do pliku post-boot, reset kompa i fru wsio działa, każdy się podłączał i byłem widoczny w sieci. Na OpenWRT nie jest tak miło i dlatego szukam pomocy u ludzi z większą wiedzą na szanownym forum smile

2

Odp: TP-LINK-WDR4300 - Problemy z konfiguracją

Pokaż więc regułę jaką zrobiłeś to przekierowanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Którą, tą którą miałem w Asusie czy tą którą miałem w OpenWRT? Z Open'a mam tylko to co wkleję bo wgrałem stockowe oprogramowanie żeby móc hostować gry.

config redirect
    option target 'DNAT'
    option src 'wan'
    option dest 'lan'
    option proto 'udp'
    option src_dport '1200'
    option dest_ip '192.168.1.10'
    option dest_port '1200'
    option name 'Steam_QQ_4'

To z pliku firewall z /etc, może to coś pomoże. Pozostałe regułu przekierowania wyglądają identycznie i tak jak pisałem raz puszczają ruch raz nie.

4

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nykomputer

Wystarczy.

5

No tak tego też próbowałem i guzik w zewnętrznym skanerze portów pokazuje że mam wszystkie porty otwarte (nie tylko te których potrzebuję) a gdy ktoś próbuje się podłączyć to nie może. Nie wiem może coś nie tak jest z tym Barier Breaker którego miałem wrzuconego u siebie neutral Swoją drogą czy przy dodawaniu kolejnego portu przez uci muszę zmieniać -1 na np 0, 1 itd?

6

Nie. Przy dodawaniu kolejnego portu dorobisz dokładnie tak samo [-1] tylko z innym portem.

7

Cezary napisał/a:

Nie. Przy dodawaniu kolejnego portu dorobisz dokładnie tak samo [-1] tylko z innym portem.

Ok, wgrałem AA ze strony, wszystko bez problemowo poszło. Porty przekierowałem przez webGUI i o dziwo działają, ludzie widzą mnie na zewnątrz sieci. Jedno co wkurza to to że Akismet nie działa, nie może się skontaktować z żadnym serwerem który weryfikuje klucz, tak samo sam Wordpress nie pobiera żadnych danych z innych stron. Nie wiem już sam co było przyczyną, może to że ze snapshota korzystałem.

Swoją drogą czy jest jakaś reguła żeby skanowane porty nie odpowiadały na ping, po skanowaniu na grc wyrzuciło mi kilka portów które odpowiadają na ping i zdradzają się dla skanującego.

8

Domyślnie żadne porty nie są otworzone w openwrt. Wiec nie wiem jakich skanerów używasz, ale coś cię kręcą z tymi wynikami.

9

Korzystałem z tego narzędzia https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 A wracając do portów to już wszystko ok, wgranie AA pomogło i poprawnie teraz przekierowuje porty. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia smile