Temat: TP-LINK-WDR4300 - Problemy z konfiguracją
Witam,
Niedawno kupiłem ww. router, wcześniej miałem WL500gP v1, który z niewyjaśnionych przyczyn wyzionął ducha. TP-LINK'a wybrałem bo można w nim zainstalować inne niż oryginalne oprogramowanie, tak samo jak w Asusie. Zainstalowałem OpenWRT ze snapshota ze strony projektu, skonfigurowałem no i wszystko miało być pięknie ładnie a tu zonk. Oczywiście działa wszystko podstawowe (net po kablu i wifi) ale gdy przychodzi do przekierowania portów to już nie jest tak wesoło:(
W chwili obecnej do routera podpięty jest NAS (QNAP), stacjonarka, laptop i kilka urządzeń przenośnych (tablet itp). Na NAS'ie działa serwer www(80), ftp(21) i transmission(51413). FTP i Transmission działają poprawnie i mam do nich dostęp z każdego miejsca, natomiast z www już jest problem. Owszem stronę można przeglądać, jednakże od strony NAS'a nie wychodzi ruch generowany przez www, nie widzi np usługi AKISMET (korzysta z tego Wordpress).
Problemem jest także przekierowanie portów na stacjonarkę/laptopa. Z racji tego że mam dość dobre łącze często hostuję serwer dla kilku gier sieciowych w stylu CS:S/CS:GO, Killing Floor, UT3 i kilka innych tytułów. IP dla PC/Laptopa są przydzielane przez DHCP na podstawie MAC'a to działa bardzo sprawnie. Gdy dodaję regułę przekierowującą wybrane porty (27000-27050 dla Steam) i ktokolwiek próbuje się połączyć ze mną to po prostu nie może. Sprawdziłem czy działa to poprawnie na oryginalnym oprogramowaniu - na nim wszystko działa bez zarzutu. Ale jest problem z oryginalnym softem, nie mogę tego samego zakresu portów przekierować na laptopa (np te ze Steama). Co z tym fantem zrobić, może ktoś wie/podpowie?
Przyznam że pod tym względem na Asusie było lepiej bo wklepywałem regułkę do pliku post-boot, reset kompa i fru wsio działa, każdy się podłączał i byłem widoczny w sieci. Na OpenWRT nie jest tak miło i dlatego szukam pomocy u ludzi z większą wiedzą na szanownym forum ![]()