1 (edytowany przez jarek7714 2013-02-05 20:33:50)

Temat: Open-Wrt na D-Link DIR-825 B1

Na opewrt.org jest dostępnych 8 różnych obrazów dla tego routera (przyznam że co najmniej dziwnie ma zorganizowany flash, jedyny duży + w tym przypadku to łatwy tryb ratunkowy przez tftp), większość już mam przetestowanych (nie mogę używać obrazów sysupgrade bez fat, bo wówczas ok 2MB flash mam nie użyteczne). Zastanawiam się czym różnią obrazy fat od jffs2? Po tych wszystkich bojach z routerem udało mi się zainstalować pełny obraz Gargoyle z eko (niestety musiałem z niego z rezygnować bo już na QMI było za mało miejsca). Także obecnie mam czyste openwrt od Cezarego+luci, QMI, 3ginfo, print-serwer, webcam-uvc, mjpg-streamer. Wszystko działa poza 3ginfo które nie widzi interfejsu (może to normalne przy zestawieniu połączenia w NDIS?). Moje największe rozczarowanie, zastrzeżenia budzi jedynie działanie samego luci (to nie chodzi o przyzwyczajenia do określonych funkcji w Gargoyle-statystyki, QoS), które wydaje się bardziej rozbudowane i atrakcyjne ale w niezawodności działania już nie: np. teraz nie wyświetla mi informacji na interfejsach , w dhcp, dns

This page contains the following errors:
error on line 797 at column 309: expected '>'
Below is a rendering of the page up to the first error.

, wczoraj przy konfiguracji np. w ogólnym statusie nie miałem w ogóle połączenia na WAN a faktycznie było. Na Gargoyle nie miałem nigdy takich niespodzianek, to normalna przypadłość tego dodatku do openwrt? (na stacjonarnym internecie potrafi utrzymywać zmianę mac addresu przy połączeniu na WAN-DHCP a jak przypiszę adres statycznie to ustawienia trzyma do restartu routera). wink

2

Odp: Open-Wrt na D-Link DIR-825 B1

Tak, 3ginfo widzi tylko połączenia ppp (szeregowe).

jffs2 to system plików, całkowicie zapisywalny ale mniej kompresowalny. Więc pliki w nim zajmują więcej miejsca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.