Temat: Problem z dyskiem ADATA

Mam dysk Adata 2,5" 640G na USB, podłączony do MR3020. Dysk przedstawia się jako:

S:  Product=Portable HDD CH94

na dysku extroot, swap, dane.
Generalnie wszystko działa, ale po kilku dniach pracy zdarza się że dysk przechodzi w stan uśpienia czy wyłącza się w taki sposób, że dalej jest widoczny  w /proc/bus/usb/devices tylko Driver=(none) i przestaje działać extroot. Pomaga tylko odłączenie zasilania i ponowne włączenie albo programowe wyłączenie zasilania USB. Nie pomaga sam reboot.

Pewnie to kwestia dysku - na drugim routerze działa inny dysk i nie ma takich objawów - ale czy można zastosować jakiś skrypt np co 3 dni, który:
1. wyłączy extroot
2. odmontuje partycje
2. odłączy zasilanie dysku
3. reboot
jak to zrobić, bo wiem że wyłączenie zasilania USB przy pracującym systemie z extroot nie byłoby najlepszym wyjściem.

2

Odp: Problem z dyskiem ADATA

Extroota odmontować nie możesz, co najwyżej go zdeaktywować i reboot routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To się robi bardziej skomplikowane bo nie obsłuży jednym skryptem
1. deaktywacja extroota, reboot
2. odmontowanie partycji, wyłączenie zasilania, włączenie zasilania, aktywacja extroot reboot

4

A nie masz jakiegoś softu do tego dysku?

5

Co by to zmieniało? może był ale pod windows, raczej nie było żadnej płytki, zapytam googla.

6

Bo byś może możesz wyłączyć usypianie.

7

Tylko nie wiem czy to jest "usypianie" bo reboot nie pomaga, tylko wyłączenie zasilania

8

zrobiłem reboot raz na dobę, zobaczą czy coś pomoże

9

nic nie pomogło, jeszcze się tak głupio zawiesił że nie mogę się zalogować, jakby nie czytał pliku z hasłem bo nie przyjmuje poprawnego hasła. Nie obejdzie sie bez fizycznego odłączenia prądu.

10

Całkiem dobry dysk tanio sprzedam:)
spróbuję jeszcze z innym routerem, nie wiem czy to jest jakieś usypianie, czy wada tego egzemplarza czy modelu. Inny dysk (Transcend) w drugim routerze działa ponad miesiąc bez restartu i nic takiego się nie dzieje.

11

mam podobny problem z dyskiem 2.5 WD essential 250GB.

12

Tak zupełnie przez przypadek problem się rozwiązał. Już spisałem temat na straty że ten model tak ma i koniec. Zauważyłem jednak pewną prawidłowość - czasem po restarcie nie uruchamiał się minidlna w wtedy dysk się nie wieszał.
Wgrałem aktualną wersje minidlna od Cezarego i problem zniknął. Dysk chodzi prawie miesiąc bez restartu, cisza, nic się nie dzieje:)