Temat: iTunes serwer

Witam !!!!
Przeglądałem dziś stronke eko.one.pl i znalazłem cieka rzecz dotyczącą itunes server. Chciałbym sie dowiedzieć na czy to polega tzn. i jak to zainstalować bo wpisując forked-daapd oraz mt-daap nie znajduje mi pakietów.

2

Odp: iTunes serwer

http://wiki.openwrt.org/inbox/howto/forked-daapd

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Używam forked-daapd (wersja dla Debiana w Iconnect) wypróbowałem też mt-daapd (OpenWrt Backfire) i co mogę powiedzieć:

- Serwer udostępnia pliki muzyczne, które można odtwarzać na lokalnym komputerze przy pomocy aplikacji iTunes (Windows. Mac) albo na przykład Rythmbox (Linux).

- Aby mt-daapd był widoczny, należy jeszcze uruchomić dodatkową usługę z grupy "zeroconf" przy pomocy avahi-daemon, nie wszystkie pliki muzyczne są widoczne, tak że w sumie szkoda nerwów. Forked-daapd działa samodzielnie.

- Forked-daapd umożliwia odtwarzanie również muzyki na serwerze  albo urządzeniach Airplay - ale uwaga - trzeba do tego mieć poprzednią wersję aplikacji Remote (na iphona albo ipada) - najnowsza nie działa. Dyskusja na ten temat:

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2093

4

Chyba muszę zebrać te wszystkie tutoriale dla macos w jedno miejsce.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

jezeli chodzi o itunes server, to wszystko zalezy do czego chce sie go uzywac.

z poziomu komputera o wiele lepiej sprawdza sie przeniesienie biblioteki itunes na dysk sieciowy i podanie odpowiedniej sciezki w programie. Niestety biblioteki  itunes server nie da sie synchronizowac z ipodem/iphonem/itp

jezeli chce sie sluchac muzyki bez przenoszenia jej na urzadzenia zewnetrzne to wtedy rzeczywiscie lepiej sprawdza sie itunes server

a najlepiej dziala, polaczenie obu tych rozwiazan

6 (edytowany przez Globalny Śmietnik 2013-01-21 13:17:52)

Niestety biblioteki  itunes server nie da sie synchronizowac z ipodem/iphonem/itp

Z systemową natywną aplikacją "Muzyka" nie. Ale istnieje aplikacja kliencka "Simple DAAP", która umożliwia odtwarzanie muzyki na urządzeniu mobilnym, wykorzystując forked-daapd/mt-daap działający na serwerze. Nie jest ona zbyt ładna i nie odtwarza niektórych formatów (na przykład ALAC).

Jak ktoś ma jailbreakowany sprzęt - może zainstalować  XBMC - ta aplikacja wszystko potrafi, łącznie z odtwarzaniem wszelakich formatów muzycznych serwowanych przez forked-daapd.

z poziomu komputera o wiele lepiej sprawdza sie przeniesienie biblioteki itunes na dysk sieciowy

To racja, lista utworów serwowana przez forked-daapd wygląda w  iTunes brzydko, a własna lista  - ładnie. Jeżeli chce się odtwarzać muzykę na lokalnym/mobilnym urządzeniu a nie na serwerze - nie ma po co tego instalować.