Temat: Funkcja MAC random w openwrt

Witam!
Czy istnieje możliwość zaimplementowania w openwrt funkcji generowania losowego adresu mac po stronie radia bądź wan?
Funkcja taka nie od dziś istnieje w tomato
http://iv.pl/images/29398588848114004199_thumb.jpg

Dałoby radę napisać taki skrypt do openwrt? Proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z linuxem smile

2

Odp: Funkcja MAC random w openwrt

Najpierw czytaj potem pytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … eadresumac

A jako źródło adresu:

hexdump -e '5/1 "%02X:" "%02X"' /dev/urandom -n 6 | head -c 17
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez katze750 2013-01-05 22:01:12)

Czyli wystarczy wydać polecenie
# uci set network.wan.macaddr=hexdump -e '5/1 "%02X:" "%02X"' /dev/urandom -n 6 | head -c 17
# uci commit network

i adres mac zostanie automatycznie zmieniony na losowy wygenerowany? Dobrze zrozumiałem?
Czy jeśli jestem połączony z dostawcą isp radiowo i wydam to polecenie to router automatycznie wznowi połączenie?
Jak to dodać do gui gargoyle?

4

Nie.
uci set network.wan.macaddr=$(hexdump -e '5/1 "%02X:" "%02X"' /dev/urandom -n 6 | head -c 17)
uci commit network

Też nie. ifup wan musisz zrobić
Napisać własny kod do zrobienia tego (w js).

5 (edytowany przez katze750 2013-01-05 22:15:30)

Właśnie o to mi chodziło!
O kod, który generuje losowy adres mac.

Jako, że jestem ciemny w linuxie, zapytam wprost... Jak najłatwiej i najszybciej wykonać te 3 polecenia, tak by zautomatyzować ten proces?  Napisać skrypt w bashu i po zalogowaniu przez ssh uruchamiać go? Dlatego pytałem o dodanie takiej funkcji w gui garoyle...

Dzięki za zainteresowanie tematem smile

6

Możesz skrypt sobie zrobić.

7

A jakiś sposób by uruchamiać to w przeglądarce? Bo rozumiem, że taki skrypt tylko przez ssh czy telnet.
Coś takiego ?
#!/bin/bash
ifdown wan
uci set network.wan.macaddr=$(hexdump -e '5/1 "%02X:" "%02X"' /dev/urandom -n 6 | head -c 17)
uci commit network
ifup wan

8

Źle. W openwrt nie masz basha domyślnie więc #!/bin/sh jak już. W do przeglądarki to musisz sobie kawałek kodu w html/js/shellu czy czym tam potrafisz napisać żeby skrypt wywołać.

9

No właśnie nie za bardzo potrafię, ale będę próbował. Dzięki za naprowadzenie smile